Vit Choklad Stelnar Inte?


Vit Choklad Stelnar Inte
4. Häll ut chokladen – Häll ut två tredjedelar av chokladen på arbetsytan. Låt slickepotten vara kvar i bunken med den choklad som inte hällts ut så att chokladen på den inte stelnar. Om du rör i smält choklad med en slickepott med stelnad choklad på sig så kommer den smälta chokladen att gå ner i temperatur och kan börja klumpa sig.

Kan man rädda smält choklad?

Om man inte ser upp kan chokladen bli grynig när den smälts. Det har flera orsaker. Här får du veta vilka och hur du undviker dem. Fråga: När jag smälter choklad till bakverk så blir den ofta alldeles grynig och ibland lite gråaktig i färgen. Varför blir det så? Läs också: Hur ska man smälta vit choklad? Svar: Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig.

I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid. I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen. Läs också: Så gör du vackra chokladdekorationer steg för steg Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen.

Ta ut skålen och rör om då och då. Vattenbad får inte bli för varmt för då riskerar man att få ånga i chokladen, och du måste röra ofta i smeten. Recept: 13 ljuvligt goda julgodisrecept Vit Choklad Stelnar Inte

Hur man smälter vit choklad?

Vit choklad. Recept med Vit choklad Vit choklad är sötare än mörk choklad och passar bra i olika desserter. Vit choklad är till skillnad från annan choklad tillverkad av endast kakaosmöret som är fettet från kakaobönan. I annan choklad ingår även själva kakaomassan som ger både smak och den mörkare färgen.

Varför smälta choklad i vattenbad?

Smält chokladen i en kastrull med dubbel botten eller i ett vattenbad. Instruktioner För att smälta chokladen eller couvertyren hackas den i små bitar och smälts i en kastrull vid temperaturer mellan 40°C och 45°C. Högsta temperaturen för mörk choklad är cirka 60°C och för vit choklad cirka 50°C (mjölkchoklad ligger ungefär däremellan).

Direkt kontakt mellan choklad och värmekälla bör undvikas, eftersom chokladen annars “bränner” mycket lätt. Tips: använd ett vattenbad Idealiskt används ett vattenbad eller ett kärl uppvärmt med varm luft för uppvärmning. När du smälter i vattenbadet, se till att vattnet inte kokar. Detta minskar risken för att värma upp choklad för högt.

Choklad kan också kylas snabbare i vattenbadet. När du använder ett vattenbad, se till att choklad inte kommer i kontakt med fukt. Hjälp! Min choklad är hård som sten! Vit och mjölkchoklad som har blivit för varm blir hård som sten. Ytterligare uppvärmning förändrar inte detta.

You might be interested:  Lägga Halm Under Jordgubbar?

Varför blir min chokladmousse grynig?

Vit Choklad Stelnar Inte Har du provat att baka moussetårta? Här ger jag mina bästa tips för att lyckas. Att göra tårtor med mousse som en del av fyllningen, eller där moussen spelar huvudrollen är väldigt gott och går att variera hur mycket som helst. Det finns dock några saker man kan tänka på för att få det bästa resultatet.

Här kommer mina tips! Tänk på att ha det tyngsta underst Om man vill ha en tårta där man varvar mousse och bottnar så ska man tänka på att ha luftiga och lätta bottnar. Att exempelvis lägga en tung browniebotten över ett lager med mousse funkar ofta inte så bra, då moussen inte klara hålla formen under tungt tryck.

Vill man ha brownie är det bättre att ha den som botten med ett lager mousse över, och kanske sen en lättare tårtbotten till om man vill. Var försiktig med gelatinet Ja, du måste ha gelatin för att moussen ska hålla ihop och hålla formen, men mousse ska vara krämigt, inte dallrigt som en pudding.

 1. Så använd inte mer gelatin än du verkligen behöver, för att få en luftig och krämig mousse.
 2. Hur mycket gelatin man behöver beror på hur mycket vätska du har, om du har mörk, ljus eller vit choklad.
 3. Man får prova sig fram! Vispa inte grädden för hårt Det här är det vanligaste felet många gör när de gör mousse.

Jag har till och med sett flera recept där det står att man ska vispa grädden hårt. Det ska man absolut inte! Då får man en grynig mousse. Det man är ute efter är en len och fin mousse. Grädden ska vispas så mycket att det blir märken efter vispen, men som går ihop igen om du slutar vispa, alltså mycket mindre vispad än många tror.

Det som händer är att när du blandar grädden med exempelvis fruktmassan eller chokladen sen är att du blandar om i den igen och då tjocknar den ytterligare. Har du då vispat den hårt från början så får du en grynig mousse. När moussen är klar att stöpas så ska den vara luftig och fluffig men också ganska lös, på så sätt får du en jämn yta och en krämig mousse.

Tårtplast är guld Många har inte remsor av tårtplast hemma, men det går numera att beställa på ganska många webbshoppar som säljer baktillbehör. Här finns de till exempel! De kostar inte många kronor och går fint att diska och återanvända. Du kan också köpa overheadfilm och klippa och tejpa.

You might be interested:  Rice Like Pasta?

Varför blir tempererad choklad grå?

Temperera choklad – När man gör chokladpraliner, godis av choklad och chokladdekorationer så behöver chokladen vara tempererad. Med detta menar man att man arbetat med chokladen så att den inte ska smälta i rumstemperatur. Den blir alltså blank och hård för att man också ska kunna ta i den med händerna utan att den genast smälter.

 1. På så vis kan chokladgodiset stå framme i rumstemperatur utan att det smälter.
 2. Viktigast att tänkta på är dessa två saker.
 3. Chokladen får inte komma i kontakt med något vatten, då blir den grå.
 4. Den får inte heller bli för varm när man smälter den.
 5. Då blir den också grå.
 6. Har man tempererat chokladen en gång så räcker det att bara smälta om den, när den stenat.

Man kan smälta chokladen på två sätt. Antingen i micron eller i en metallskål över ett vatten bad. Jo, ett vattenbad är när man har lite vatten i en kastrull som får sjuda upp. Över kastrullen sätter man en metallbunke. I denna smälter man chokladen (eller sabayonne, bearnaise, marängen beroende på vad man ska göra för något).

 1. DU BEHÖVER 600 g mörk kvalitetschoklad 1.
 2. Smält 200 g av chokladen (1/3) i ett vattenbad, i en bunke över en kastrull med lite kokande vatten i botten, tag av bunken från spisen och rör ner resterade choklad som har finhackats.
 3. Det kan vara svårt att få den att smälta om den inte är riktigt finhackad.2.

Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite). Nu gäller det att jobba fort eftersom chokladen stelnar snabbt. Du kan självklart använda dig av en digital termometer.

You might be interested:  Vad Innehåller Korv?

Måste man temperera choklad?

Är temperering nödvändig? – Temperering rekommenderas vid tillverkning av chokladpraliner och chokladdekorationer. Du behöver dock inte temperera chokladen om du använder dekorationerna eller pralinerna samma dag. Dekorationer och praliner av choklad som inte har tempererats blir gråaktiga och får en matt yta i rumstemperatur.

Vad är skillnaden mellan blockchoklad och vanlig choklad?

Skillnad på blockchoklad och bakchoklad – Blockchoklad innehåller inte kakaosmör och håller sig därför bättre i rumstemperatur utan att smälta. Bakchoklad är mer likt vanlig choklad men lämpar sig bättre till bakning eftersom den tål upphettning. Bakchoklad har godare och “chokladigare” smak än blockchoklad.

Kan man smälta Marabou mjölkchoklad?

Smält choklad i lugn och ro – Du kan smälta choklad antingen i mikron eller i vattenbad. Mikro: Dela chokladen i jämnstora bitar. Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt. Vattenbad: Dela chokladen i jämnstora bitar och lägg dem i en skål av rostfritt stål som är lite större än kastrullen under.

Vad är smältpunkten på choklad?

Imp-metoden – Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 48 – 50°C för mörk choklad, 45°C för mjölkchoklad och 45°C för vit choklad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 – 28°C för mörk choklad, 25 – 27°C för mjölkchoklad och 25 – 29°C för vit choklad.

Kan man använda Marabou mjölkchoklad?

11 ingredienser 15 min + 45 min kyltid Hur smakar din drömkaka? Skapa din alldeles egen smak genom att smälta Marabou choklad och tillsätta dina favoritingredienser. Du kan tillsätta godis, frukter, popcorn, kaffebönor – den här drömkakan går verkligen att variera i all oändlighet! läs mer Marabou mjölkchoklad Skapa din alldeles egen Drömkaka med Marabou mjölkchoklad! Läs mer