Vilket Vin Passar Till Choklad?


Vilket Vin Passar Till Choklad
Choklad har en oerhört rik och djup smak som kräver ett extra bra vin som kan komplettera på ett bra sätt. Det är långt ifrån alla viner som klarar denna uppgift och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Men varför förstöra en fantastisk middag genom att misslyckas med desserten? Det är ju trots allt den sista rätten som äts och kanske därför den mest minnesvärda.

Här kommer några tips till dig som letar efter ett vin som passar till chokladdesserter: • Välj gärna ett vin som är framställt på grenachedruvor till lättare desserttyper. Vinet får gärna smaka fikon, bär, sylt och choklad. En viss bitterhet i vinet fungerar bra. Bra viner av denna typ kommer bland annat från södra Frankrike och kallas för Banyuls.

• Till lite rikare och sötare desserter kan en söt sherry rekommenderas, gärna en spansk sådan. Konsistensen får gärna vara tjock och lite kladdig. • Olika typer av portvin fungerar bra till de flesta typer av chokladdesserter. Dessa tre riktlinjer kan hjälpa dig att hitta rätt i dessertvinsdjungeln.

 • Vilket vin inom dessa kategorier du sedan väljer är upp till dig och dina egna preferenser.
 • Du kan naturligtvis också välja en annan typ av vin till din dessert; det du främst bör tänka på är att det inte ska motverka smakerna i det som serveras utan framhäva och förhöja dem.
 • Är du mer intresserad av vin än desserter kan du förstås också välja ett dessertvin till att börja med och utifrån det bestämma vilket vin som passar till.

Här fungerar samma princip – välj en dessert som framhäver vinets smak.

Vad passar till choklad?

Chokladmousse (mörk, mjölkchoklad, god vit choklad eller ett lager av varje), hasselnötskräm, hallonmousse, rårörda hallon, vaniljkräm, apelsinmousse eller något annat som fungerar bra med choklad.

Vilket bubbel passar till choklad?

Vad tycker Du om bubbel och choklad, ? or ?? Jag får denna fråga rätt ofta då många har blivit besvikna på smakkombinationen och undrar vad som gått snett. Det enkla svaret är att man ofta valt en choklad med för hög kakaohalt kombinerat med ett mousserande vin med låg restsötma.

När dessa möts i munhålan kan inte den höga beskan och bitterhet balanseras av den låga sötman utan allt havererar. Så vad skall man då göra, jo svaret är enkelt – insisterar man på ett bubbel med låg sockerhalt bör man sänka kakaohalten (max 60%) och är hög kakaohalt viktigt bör man välja ett bubbel med hög restsötma (minst 15 g/L, men gärna högre).

Ytterligare ett alternativ finns och det är att byta ut den mörka chokladen mot vit choklad och därmed kringgå bitterhetsproblematiken. Viktigt är då att välja en variant som bara innehåller rent kakaosmör, inga andra vegetabiliska fetter eller smörfetter samt att äkta vanilj (ej vanillin). Vilket Vin Passar Till Choklad Taggar: taittinger extradry kombination champagne martiniprosecco cremant skumpa mousserande prosecco langlois tips bubbel choklad Länk till inlägget jul 30, 2019 @ 14:30

Hur betygsätter du vinet?

Vad dricker man till efterrätt?

Vin till nötpajer – knäck nöten – Nötdesserter passar bra ihop med knäckiga starkviner som madeira eller moscatel de setúbal. Ett vitt, sött vin från till exempel Sauternes eller tokaij matchar också fint, särskilt om desserten innehåller mandel. Bakade efterrätter som pajer och kakor brukar också gå bra ihop med vitt sött vin eller söta starkviner utan alltför brända toner. Starkvin till nötpaj

You might be interested:  Hur Tätt Ska Jordgubbar Planteras?

Vilken choklad passar till rosevin?

Söker du efter ett vin till choklad? Här får du tips på vin som skapar en vinnande smakkombination tillsammans med choklad. Rätt vin förhöjer smakupplevelsen under chokladprovningen eller till desserten. Många tycker att vin och choklad är två av livets stora njutningsämnen och visst kan vin och choklad vara en kombination som får smaklökarna att jubla.

Det finns några saker du bör tänka på när du väljer vin till choklad. En generell tumregel är att ju ljusare chokladen är desto bättre passar den ihop med ett lättare vin. En vit choklad smakar gott tillsammans med ett lite fruktigare vitt vin eller en härligt lyxig champagne. Även ljus choklad med en lägre kakaohalt smakar bäst tillsammans med ett ljust och lätt vin.

En mörk choklad kräver däremot ett fylligt rött vin, Även portviner och dessertviner är bra val till en dessert med en hög kakaohalt. När chokladen är riktigt mörk och fyllig kan du prova att avnjuta den med ett bra vin med en hög halt av tannin och syra.

Vilken choklad passar till Cognac?

Sprit Sprit dricker man för det mesta till praliner och annat efter middagen istället för till desserten. Sprit är, bortsett från likörer, torr och mindre söt än desserten. Matcha då istället spritens smaker mot chokladrättens smaker. Exempel på vanliga smaker är: choklad, vita russin, kola, vanilj, bränt socker, nougat, nötter och katrinplommon.

Cognac Riktigt mogen Cognac och Armagnac (helst av åldrar XO eller Extra) är bättre än yngre druvdestillat eftersom de ofta upplevs för eldiga och spritiga. Braastad XO (100) Fat, choklad, hasselnöt och vanilj. Grönstedts VO (243) Torkad frukt och vanilj. Slätar ut bitterheten i kaffe och mörk choklad.

Armagnac Duc de Loussac VSOP (346) Fat, vanilj, apelsinskal och nötter. Brandy Veterano Brandy de Jerez (310) Fat, vanilj och choklad. Rom Angostura 1919 (504) Punschpralin, marsipan och vanilj. Bra till mjölkchoklad eller kladdig chokladkaka med romrussinglass.

Appleton Estate VX (573) Fat, arrak och bränt socker. Diplomático (356) Inslag av apelsin, russin, nötter, vanilj och kanel. Perfekt till mörk choklad. Havana Club 7 años (512) Ekfat, nougat, arrak och bränt socker. Likörer Gör som med den fatlagrade spriten och matcha smak i likören med något som du skulle kunna ha som ingrediens i chokladdesserten.

Undvik klosterlikörer som är för bittra och kryddiga i smaken. Hoppa även över gräddlikörer som upplevs som för feta, kladdiga och lite “grädde på moset”. Cock of the North (83289) Blåbär, honung och maltwshisky. Passar utmärkt till mörk choklad, chokladglass och kaffe.

 • Cointreau (609) Citrus.
 • Crème de Framboise de Bourgogne (622) Hallon.
 • Drick till mörka chokladdesserter.
 • Xanté Poire au Cognac (679) Päron.
 • Pröva med Valrhona Guanaja eller annan mörk choklad.
 • Brännvin Matcha dem på samma sätt som med likörerna.
 • Mirabelle Eau de Vie (211) Gula plommon, korint, apelsinskal och torkade frukter.

Rånäs Brännvin (148) Pomerans, kanel, lakrits, cognac. Rånäs passar utmärkt till choklad då citrussötman tillsammans med beskan går bra ihop med chokladens smaker. Qvänum Cacao (86670) Söt och blommig, påminner om vällagrad karibisk rom. Passar utmärkt till mörk choklad.

Vad passar till vitt vin?

Tilltugg till vitt vin – Vita viner från smaktypen Fylligt & Smakrikt är ofta fatlagrade och fungerar bra till smakrika tilltugg. Välj gärna: kycklingklubbor, charktallrik eller smakrika hårdostar. Vita viner från smaktypen Friskt & Fruktigt passar i sin tur bra till syrliga ostar.

Vad kan man äta till Prosecco?

Ost- och charkbricka – Prosecco är det perfekta mingelvinet och det passar bra ihop med typisk mingelmat som charkuterier och kanapéer. Servera gärna en rosé eftersom det ofta har smak av röda bär vilket passar fint ihop med charkbrickan. Det passar även mycket bra ihop med krämiga och milda ostar som till exempel mozzarella och brie.

You might be interested:  Lägga Halm Under Jordgubbar?

När dricker man dessertvin?

Moscato d’Asti Canelli Tenuta Del Fant – 99,00 kr Moscato d’Asti Canelli Tenuta Del Fant är söt, aromatisk med en fruktig smak av päron, citrus och fläderblom. Fina små bubblor och mycket fräsch eftersmak. Ett av de dessertviner som har det bredaste användningsområdet. Lika gott till glass/sorbet, fruktdesserter, syrliga desserter som till mer kraftiga efterrätter.

Vilket är det sötaste vinet?

Söt, sötare, PX. PX som i Pedro Ximénez, druvan som odlas i Jerez som också är ett vin, världens sötaste och ett av de mest smakintensiva. Galet gott är det men är det ett vin till mat? Druvan Pedro Ximénez odlas framför allt i sydvästra Spanien, alldeles ner mot Atlantkusten.

 1. Där är den också synonym med ett vin, PX kort och gott, världens sötaste.
 2. Anledningen är två, eller tre.
 3. Dels skördas druvorna sent så att de når hög sockermognad.
 4. Dels torkas druvorna i omkring 100 dagar på halmmattor på vineriets innegårdar så att de torkar ordentligt och druvorna får ännu högre sockermognad.

Dels avbryts jäsningen, med sprittillsats, mycket kort efter den påbörjats, på så vis får vinet behålla sitt socker. Vinerna går ju under benämningen sherry, eftersom de tillverkas inom det avgränsade distriktet DO Jerez. Men de görs egentligen runt om i hela Andalusien, allt från Málaga, Montilla-Moriles till Condado de Huelva i västra delen.

Men det är vinerna från DO Jerez dom nått störst berömmelse. Vad har vi då för vin i glaset? Ett kraftpaket är väl dagens understatement. Det är ett vin som är en dessert i sig. Simmigt, sockerstint, mer likt honung än vin med inslag av både fikon. Och ändå förträffligt. Nu vet jag att några håller sin PX över vaniljglass, och det är väl en idé som fungerar.

Samtidigt tar ju kylan i glassen udden av vinets fenomenala karaktär. Det finns en annan söt variant från DO Jerez, en vintyp som kallas cream. Knappast spanskt med tanke på namnet och mycket riktigt har detta vin historiskt varit, och är, ämnat för den brittiska marknaden.

Vi ser ju alla framför oss en blå flaska med sötsliskigt vin i. Men se upp! Saker har hänt, även på detta plan. Vinerna, de flesta, är uppdaterade och har en komplex karaktär snarare änsliskigt likörsött. Detta vin är bra till desserter, tillräckligt snälla för en matchning till både hård- och mögelost, till klassikern crème caramel eller en skön mandelkaka.

Som sista punkt på Vinguidens provning av i stort sett samtliga sherry-viner på den svenska marknaden har vi alltså de söta vinerna, de riktigt söta vinerna som också de är unika. Detta säger också en hel del om den spännvidd vi hittar i området DO Jerez med tillhörande DO Sanlúcar de Barrameda, ett område på knappa 7 000 hektar, men som levererar allt från knastertorra, transparenta, närmast gula viner, via smakintensiva, bärnstensfärgade, mytiska viner till dessa sockerstint simmiga viner.

Hur ska Sauternes serveras?

Söta vita viner, till exempel Sauternes och Tokaji, rekommenderas vid 8–10 grader. Söta vita med bubblor, till exempel Moscato d’Asti, dricks ofta svalt vid 6–8 grader.

Vilken dryck passar till jordgubbar?

Jordgubbar kan ha olika sötmanivåer, och man bör anpassa vinet därefter. Jordgubbar och champagne är en klassisk kombination som fungerar utmärkt om man bara får till den här biten. Bra alternativ till mogna jordgubbar som äts naturella eller med lite strösocker är följande mousserande viner:

You might be interested:  Plantera Jordgubbar I Låda?

Moscato d’Asti/AstiDemi-sec ChampagneVit ZinfandelAustraliensiskt rosé

Vad ska man äta till champagne?

Smakrika tilltugg till mogen cava och champagne – Mogna mousserande viner, exempelvis cava och champagne, kommer bäst till sin rätt tillsammans med tilltugg som är krämiga, fylliga och brödiga. Prova till exempel skivad chèvreost på vitt bröd som fått gräddas en stund i ugnen och toppats med honung och timjan eller rosmarin.

Vad passar att dricka till kladdkaka?

Till mörk choklad passar framför allt starkviner som har matchande fyllighet i smaken. Ta exempelvis portvin, söt madeira eller Banyuls. Också stark Moscatel eller Muskat fungerar i regel fint. Det finns också bra öl till choklad. Mörk choklad passar utmärkt ihop med mörk stout och porter.

 • Den fylliga smaken hos chokladmousse matchas av portvin, Banyuls eller Recioto della Valpolicella.
 • Även starkt Moscatel- eller Muskatvin är ett fungerande alternativ, likaså söt sherry.
 • Chokladfondant trivs förträffligt med exempelvis portvin, söt madeira eller Banyuls.
 • Laddkaka, mudcake, passar speciellt bra ihop med stout och porter, men kan också serveras med de ovan nämnda vinerna.

Vit chokla d har en lättare smak än mörk, så till den fungerar det med milda dessertviner. Likaså är starkt Moscatel- eller Muskatvin ett utmärkt dryckesval.

Är det nyttigt att äta choklad?

4. Är mörk choklad den enda chokladen som är nyttig? – Nja. Att säga att choklad är nyttigt är att ta i även om det finns en del antioxidanter i den mörka chokladen, vilket oftast inte finna i ljus mjölkchoklad. Finns det nötter, lingon, tranbär eller andra liknande godsaker i chokladen så kan det förstås också förekomma en del bra näringsämnen därifrån.

Vad passar att dricka till kladdkaka?

Till mörk choklad passar framför allt starkviner som har matchande fyllighet i smaken. Ta exempelvis portvin, söt madeira eller Banyuls. Också stark Moscatel eller Muskat fungerar i regel fint. Det finns också bra öl till choklad. Mörk choklad passar utmärkt ihop med mörk stout och porter.

 1. Den fylliga smaken hos chokladmousse matchas av portvin, Banyuls eller Recioto della Valpolicella.
 2. Även starkt Moscatel- eller Muskatvin är ett fungerande alternativ, likaså söt sherry.
 3. Chokladfondant trivs förträffligt med exempelvis portvin, söt madeira eller Banyuls.
 4. Laddkaka, mudcake, passar speciellt bra ihop med stout och porter, men kan också serveras med de ovan nämnda vinerna.

Vit chokla d har en lättare smak än mörk, så till den fungerar det med milda dessertviner. Likaså är starkt Moscatel- eller Muskatvin ett utmärkt dryckesval.

Är kakaosmör nyttigt?

Kakaosmöret kommer från kakaobönan, det är fettet i kakaobönan. Hela Kakaobönan är en riktig antioxidantboost. Men även det rena Kakaosmöret har en mängd bra egenskaper. Det är toppen som läppsmörj och kroppskräm. Har du nariga läppar och lätt för att bli torr om huden så är Kakaosmöret superbra.

 • Det är både mjukgörande och läkande.
 • Det har kolesterolsänkande egenskaper.
 • Jag använder det ofta i bakning.
 • Det passar väldigt bra i tryfflar, ischoklad, chokladbollar av olika slag, råchokladbollar, råchokladtårtor, chokladbars, frukt- & nötbars m.m.m.m.
 • Bara fantasin sätter stopp.
 • Akaosmör kan ersätta mjölkprodukter i många recept.

Har du inte använt kakaosmör ännu? Kontakta mig gärna om du vill ha fler tips! Pacaris Råa Kakaosmör är en av mina favoriter.Kakaosmöret kommer från kakaobönan, det är fettet i kakaobönan. Hela Kakaobönan är en riktig antioxidantboost. Men även det rena Kakaosmöret har en mängd bra egenskaper.

Det är toppen som läppsmörj och kroppskräm. Har du nariga läppar och lätt för att bli torr om huden så är Kakaosmöret superbra. Det är både mjukgörande och läkande. Det har kolesterolsänkande egenskaper. Jag använder det ofta i bakning. Det passar väldigt bra i tryfflar, ischoklad, chokladbollar av olika slag, råchokladbollar, råchokladtårtor, chokladbars, frukt- & nötbars m.m.m.m.

Bara fantasin sätter stopp. Kakaosmör kan ersätta mjölkprodukter i många recept. Pacaris Råa Kakaosmör är en av mina favoriter.