Vad Betyder Ansa Rabarber?


Vad Betyder Ansa Rabarber
Rabarber, skalad och skuren i en centimeter tjocka bitar. Recept med Rabarber Rabarber är en grönsak som många har i sin trädgård men går också att hitta ganska billigt i affären på sommarhalvåret. Man äter stjälkarna och kastar de stora bladen. Rabarber har frisk och syrlig smak och är god i paj, kaka och kräm.

Man kan även koka saft eller göra marmelad av rabarber. Skölj rabarberstjälkarna och skala av det yttersta med fingrarna genom att ta tag i ena änden i det yttersta skiktet och dra. Skär sedan i ca en centimeter tjocka skivor. Eftersom rabarber är väldigt surt behöver man oftast ganska mycket socker vid tillagning.

Syrahalten i rabarber varierar och är lägst tidigt på sommaren och högst på sensommaren. Olika sorters rabarber har olika färg. Det finns sorter som är djupröda. Om man har en grönare typ så är de rödast när de är små. Frys gärna in rabarber, skalade och skivade i centimetertjocka bitar så kan du äta rabarberpaj även på vintern! Rabarber började odlas i svenska trädgårdar omkring år 1860, men kommer ursprungligen från områdena längs floden Volga i Ryssland.

Varför ska man Ansa rabarber?

Skär i smala skivor – Det jag brukar tänka på är att skära rabarbern i smala skivor då jag använder den. En sylt, marmelad, paj eller kräm blir jättefin med tunt skuren, oskalad, rabarber. De tunna skivorna gör att rabarbern inte upplevs som trådig. Det finns dock en sak som skiljer, och som i mitt tycke gör den oskalade rabarbern mycket bättre.

You might be interested:  Kan Man Äta Kall Kyckling?

Den ger en vacker rosaröd färg till maten! I skalet sitter nämligen en hel del färgämnen. Om du tar bort skalet helt blir det mindre färg kvar. Det finns massor av rabarbersorter i plantskolorna. Jag har nyss köpt på mig två nya sorter (ska rapportera vilka i veckans Sara säger, för just nu har jag glömt bort) som har väldigt röda fina stjälkar.

Det är kul! Många trädgårdar har ju äldre plantor ståendes, gamla sorter, som ger fantastiska skördar. Men att komplettera med några nya sorter gör ju ingen skada. Flera av de nya sorterna innehåller dessutom lägre halter av oxalsyra än äldre sorter, vilket gör att de är mer skonsamma att äta.

Kan man använda hela rabarbern?

Ursprung och historia som växt – Rabarbern har sitt ursprung i östra Sibirien, Mongoliet och i nordöstra Kina – och lär ha börjat odlas i Sverige under 1600-talet, men då endast för medicinskt ändamål. En del sägner pekar på att den första odlingen av rabarber här i landet skedde i Majorna, Göteborg.

  1. Det var först under senare delarna av 1800-talet som vi började odla rabarbern i större skala, och idag kan den odlas i större delarna av vårt land.
  2. Trots att stjälkarna från rabarbern är vanligt använda inom matlagning idag så är det bra att känna till att bladen innehåller oxalsyra, som i större mängder är giftigt och kan ställa till det för njurarna.

Därför är det bra att äta rabarber med försiktighet, något som kanske särskilt gäller för barn och personer med anlag för njursten.

Hur tar man upp rabarber?

Rabarberlemonad – Rabarberlemonad är en syrlig, söt och somrig dryck som passar lika bra i picknickkorgen som till fördrink. Den hemmagjorda rabarberlemonaden blir extra god med färskpressad citronjuice och strösocker. Välj gärna en röd rabarbersort för färgens skull.

You might be interested:  Största Fisk I Sverige?

Rabarber är en flerårig växt, alltså en perenn, och är en så pass tålig växt att den kan odlas i nästan hela landet. Och särskilt svårt är det inte.

Välj en halvsolig planteringsplats i lätt fuktig mullrik jord – där trivs rabarbern som bäst. Gräv ner plantan i jorden tidigt på våren, med rötterna ca 5 centimeter under ytan. Ge plantan ett utrymme på minst en kvadratmeter, bladen blir stora och vill på plats att breda ut sig. Tillför lämplig gödsel, dvs. en som passar till växter som ska ätas. Gör det gärna till en vana att lägga nyklippt gräs runt plantan hela sommaren, då blir jorden extra mullrik och rabarbern trivs bättre. För att låta plantan rota sig ordentligt bör du vänta med att skörda din rabarber första året. Under andra året kan du skörda försiktigt för att sedan det tredje året ta en full skörd. Skörda inte hela plantan samtidigt. Låt hela tiden minst hälften av plantan vara kvar. Nya skott dyker upp under sommaren och vanligtvis kan en planta skördas upp till tre gånger per år. Ryck upp rabarbern försiktigt, men bestämt så att hela stjälkfästet följer med. En stump som lämnas kvar riskerar annars att ruttna och kan då skada roten. Skörda när stjälkarna är tunna, då är de som mest mjälla och allra godast!

Det våras för rabarber!

Vem äter upp mina rabarber?

Angrepp av insekter kan visa sig genom att man ser insekter sitta på bladen. I andra fall ser man bara spår efter insekterna – antingen som små prickar eller i form av små hål. När sniglar varit och ätit på växterna brukar man se att de ätit på bladen från kanten och inåt eller som hål på bladen.