Vad Är Sill För Fisk?


Vad Är Sill För Fisk
Sill eller strömming betraktas idag som en och samma art, Clupea harengus. Namnet strömming användes för sill fångad i Östersjön norr om Kalmar.

Vad är det för skillnad på sill och strömming?

6 november 2012 Sillfiske under 1500-talet. Bilden illustrerar hur otroligt rik tillgången på sill kan vara. Man kunde helt enkelt stå på land och bara håva in fisken. Forskare vid Uppsala universitet och Stockholms universitet har gjort en omfattande genetisk studie av sill och strömming runt våra kuster.

Forskningen visar att det finns relativt få men mycket tydliga genetiska skillnader mellan sill och strömming och att dessa skillnader måste bero på genetisk anpassning till lokala miljöförhållanden. Ända sedan medeltiden har vi skilt på sill och strömming men det är först nu som forskare fått fram vetenskapliga bevis för att de är genetiskt olika.

Sillen är en av världens mest individrika fiskar och har en enorm ekologisk och ekonomisk betydelse. Anledningen till att sillen utgör en så ofantlig biomassa är att den lever ute i öppna havet direkt på plankton. Under en lång tid av Sveriges historia var sill och strömming en helt avgörande födoresurs och en viktig exportvara.

Sverige skulle inte vara det land det är idag om inte vi haft denna rika tillgång på sill och strömming. Ända sedan medeltiden har vi kallat den sill som fångas norr om Kalmar sund för strömming, eftersom den avviker från den sill som fångas i södra Östersjön och i Västerhavet. Strömmingen är mindre till storleken och mindre fet.

Linné klassificerade strömmingen som en underart till sillen. Fiskeribiologer delar upp sill och strömming i olika bestånd och använder dessa klassificeringar när man bestämmer fiskekvoter. Tidigare studier har indikerat mycket små genetiska skillnader eller inga alls mellan olika bestånd.

Kan det vara så att det egentligen bara finns en gigantisk sill population och att de skillnader vi ser beror på miljöfaktorer, till exempel stora skillnader i salthalt? För att besvara denna fråga använde forskarna modern DNA-sekvensering. – Våra resultat visar att för de allra flesta generna så hittar vi inga signifikanta skillnader alls mellan sill och strömming eller mellan olika bestånd av sill eller strömming.

Detta visar att all sill och strömming vi studerat är mycket nära släkt. Men för några procent av generna hittar vi mycket tydliga skillnader, inte bara mellan sill och strömming utan också mellan olika bestånd av sill och strömming, berättar Leif Andersson, professor i funktionsgenomik vid Uppsala universitet och professor i sjukdomsgenetik vid SLU.

Vår samlade analys visar att de skillnader vi hittar måste bero på naturlig selektion och genetisk anpassning till lokala miljöförhållanden. Studien indikerar att sill och strömming kan bli en unik modell för att studera genetisk anpassning tack vare att den ofantliga populationsstorleken som innebär att den slumpmässiga förändringen av genfrekvenser blir minimal, säger Leif Andersson.

De prover som nu har analyserats insamlades för drygt trettio år sedan som en del av Leif Anderssons examensarbete under handledning av docent (numera professor) Nils Ryman, som också är medförfattare på den nya studien.

Vad finns det för sill?

Sill förekommer i många olika former i våra svenska vatten. Östersjösill är som vuxen mindre än västkustsill och har lite andra kroppsproportioner och färre kotor. Strömming kallas östersjösillen norr om Ölands sydspets. Dess huvudföda består av djurplankton, små kräftdjur och fisklarver.

You might be interested:  Hur Kokar Man Pasta?

Kan man äta benen i sill?

Foto: Thomas Carlén Sill och strömming är gott, prisvärt, näringsrikt och dessutom är det klimatsmart! Tillagningen kan varieras på alla möjliga sätt. Ät den stekt med potatismos eller i en wrap. Gör ättiksströmming genom att lägga de stekta filéerna/flundrorna i lag och ha sillen på knäckebröd.

Marinera dem och lägg dem på grillen i halster eller gör en god låda i ugnen. Sen har vi ju den saltade och inlagda sillen också, men det kan bli ett eget kapitel. Men, det finns ett men. Strömming ska barn och kvinnor i barnafödande ålder inte äta för mycket av på grund av förhöjda halter av miljögifter.

Samma art får olika storlek i olika vatten Sill och strömming är samma art. Det som avgör vad fisken kallas är var den fiskas. Fångas den norr om Blekinge kallas den strömming. Fångas den längre söderut och på västkusten kallas den sill. Regeln är att ju lägre salthalt desto mindre blir fisken.

  1. Strömmingen är oftast mindre och magrare än sillen.
  2. Fisken är relativt liten och silverglänsande med slank kropp.
  3. Sillen kan väga upp till 1 kg och bli 49 cm lång.
  4. På 1 kg strömming går 20-30 st.
  5. Vitamin D, omega-3, selen Fet fisk, som t ex sill och strömming, innehåller mycket D-vitamin, jod och selen.

Det är ämnen som många svenskar i dag får för lite av. Den nnehåller också de nyttiga omega-3-fettsyrorna, DHA och EPA, som bl a kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Barn behöver omega-3-fett bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.

Därför är det bra för både vuxna och barn att minst 1 portioner fet fisk i veckan. En portion motsvarar 100-150 gram fisk. Hållbart och klimatsmart Det finns många hållbara mestånd av sill och strömming. Sill är en stimfisk och det är förhållandevis kort gångtider för båtarna för att tråla upp fångsten vilket ger liten bränsleförbrukning per kilo fisk.

Det innebär att sill och strömming blir ett klimatsmart val. Stekt sill en klassiker Jag har lagat många olika rätter med sill, men jag har några favoriter jag återkommer till. En är den traditionella sillflundran som fylls med något gott, paneras och steks.

Ibland marinerar jag filéerna först. Äter gärna de stekta fileerna med potatismos och rivna morötter. Blir det filéer över är det väldigt gott att göra ättiksströmming. Det är också gott att marinera sillflundror och sedan grilla dem i halster. Sill passar också i krämiga lådor. Sen finns det många möjligheter att göra färs av sillen eller att köpa färdiga sillburgare i fiskdisken.

Färre ben eller färs För de allra flesta utgör de små benen i sillfiléerna inget problem. Men en del personer har mycket svårt för att äta dessa. Benen blir lite mjukare om filéerna läggs i t ex lite mjölk i kylen under natten. Ett annat sätt är att skära eller klippa bort ryggbenet som sitter mitt i flundrafiléen vilket minskar mängden ev de kraftigare benen.

Hur man fiskar sill?

Nu duggar rapporterna tätt om sill i Bohusläns fjordar. Har du möjlighet att komma ut kan du få uppleva härligt fiske efter fantastisk matfisk i grandios miljö. Sillen tillhör väl knappast våra högst rankade sportfiskar men tagen på rätt (läs lätt) utrustning är den härlig.

Vanligtvis fångas sillen på sillhäckla och rejäl tyngd i botten. Ta i stället fram det lilla UL-spöt och fäst en tyngd på 10-15 gram i ändan av en häckla med max två krokar. Här funkar det utmärkt med små egenhändigt bundna flugor. Sillen är sällan nogräknad, men rött och glitter är vanliga ingredienser i sillhäcklornas flugor.

Vore det inte underbart med en egen sillinläggning till julbordet? Anders Nicander Sillfiske i Öresund. Här nere står sillen tätt den här årstiden. (Foto: Anders Nicander)

Är ansjovis och sill samma fisk?

Ansjovis, skarpsill, sardell eller sardin? – Sillfiskar är den vanligaste fiskgruppen. Tillsammans är de oräkneliga till antalet – hundratals miljarder individer simmar omkring i havet – och dessutom finns det många olika arter av sillfiskar. Sill, skarpsill, ansjovis och sardin är alla olika exempel på sillfiskarter.

När vi kommer till matbutiken blir det däremot svårare att hålla reda på vilken sillfisk det är vi egentligen köper – det kan faktiskt vara både det ena och det andra. – Jag förstår att det är svårt för konsumenten att hålla reda på, men ansjovis är en svensk inläggning av skarpsill, sardell är ett svenskt namn på inläggning av ansjovis och sardinen i sardinburken kan vara en sardin, men den kan faktiskt också vara en skarpsill, säger Kerstin Johannesson.

I svenska vatten fiskas bara sill och skarpsill. Och sardell är faktiskt inte ens en fiskart, utan ett svenskt namn på en inläggning av ansjovis. Den som säger att den någon gång har fiskat en sardell ur havet fabulerar alltså friskt. – Om man är osäker vilken fisk man egentligen är på väg att köpa i butiken kan man titta på innehållsförteckningen på förpackningen.

You might be interested:  Sveriges Största Fisk På Spö?

Är ansjovis och sill samma sak?

Skarpsill blir konserven ‘ ansjovis ‘ Konserven som kallas ansjovis är däremot gjord på skarpsill (en nära släkting till sill, även känd som ‘vassbuk’ och känns igen på silverglänsande fjäll på buken) från svenska vatten.

Varför ska man inte äta sill?

Många inlagda sillsorter och laxrätter på julbordet är inte bara goda utan också rika på både jod, selen, D-vitamin och nyttigt omega-3-fett. Men sill och strömming från Östersjön och Bottniska viken innehåller tyvärr även miljögifter. Gifterna det handlar om är höga halter dioxiner och PCB – ämnen som framför allt barn är känsliga för och som lagras i kroppen under hela livet.

Vinnor som äter den förgiftade fisken och sedan blir gravida överför även gifterna till barnet vid graviditet och amning. Läs också: Gravid – vilken mat kan man äta? Barn, ungdomar och unga kvinnor bör därför undvika sill och strömming från Östersjön och Bottniska viken eller äta den högst 2-3 gånger per år, som svenska Livsmedelsverket råder.

Även vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken och dess älvar, Vänern och Vättern omfattas av samma restriktioner.

Är det nyttigt med sill?

Näringsinnehåll – Så vad innehåller sillen egentligen? Överlag är inlagd sill ett mycket näringstätt livsmedel där 100 g ger ca 25% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. Sill utgör alltså en bra källa till essentiella vitaminer, som vitamin D, vilket vi generellt sett äter för lite av.

  • Sill innehåller även protein av hög kvalitet, så kallat fullvärdigt protein med tillräckligt innehåll av alla essentiella aminosyror som kroppen behöver.
  • Perfekt muskelmat, med andra ord! Det näringsämne som sillen innehåller mest av, i relation till det rekommenderade dagliga intaget (RDI), är B12 där 100 g sill ger hela 350 % av dagsbehovet.

Sillen innehåller därutöver en bra mängd omega 3, den essentiella fettsyra vi riskerar att få i oss för lite av genom en svensk standardkost. Näringsvärde, inlagd sill i klar lag (100 g)

Energi 245 kcal
Protein 9,8 g
Kolhydrater varav Sockerarter 20 g 17,7 g
Fett varav Mättat varav Enkelomättat varav Fleromättat 14 g 2,4 g 6,6 g 3,3 g

Sill serveras i olika typer av lag. De krämiga lagen innehåller en högra andel fett, men även de är hälsosamma i lagom mängd. Sillen som är inlagd i klar vätska är något energisnålare och är den som använts som exempel i näringsberäkningen ovan. På grund av inläggningen är sill ett mycket salt livsmedel, så som med allt annat ska du inte endast äta sill utan variera med andra fiskar oh proteinkällor.

Vilken sill är godast?

Bäst-i-test.se (2021) – Bäst-i-test.se har testat 12 olika sill med olika smaksättningar från märken som Abba, Gubbens och Klädesholmens. De har låtit en testpanel på 25 personer jämföra utseende, konsistens och smak och därefter sätta betyg och placering.

Hur länge står sig sillen i kylen?

Så länge sill i klar lag förvaras i kylskåp kan hållbarhetstiden vara flera månader. Men det här gäller inte sill i krämig sås, typ senapssill, eftersom den innehåller mejeriprodukter. Sådan sill brukar kunna ätas i 2-3 veckor efter öppnandet om den förvaras rätt i kylskåp.

You might be interested:  Rice Like Pasta?

Vad är 5 minuters sill?

5-minuterssill i bitar.5-minuterssill är en färdig inläggningssill som är smidig att använda då man endast behöver göra kryddningen själv och sillen är klar att äta direkt. En förpackning av Abbas 5-minuterssill innehåller sillfiléer utan skinn och ben, socker, salt, ättika, konserveringsmedel (natriumbensoat) samt kryddextrakt.

Vad är det för skillnad på 5 Minuterssill och Inläggningssill?

Det finns också färdigurvattnad sill att köpa, så kallad inläggningssill. En variant av sillinläggning är stekt sill/strömming som lägg in i ättikslag. Inläggningssill finns att köpa i handeln, vilket är urvattnad saltsill, färdig att läggas in i en lag.5 -minutersill är färdig sill inlagd i ättikslag (1-2-3-lag).

Finns det sill i sjöar?

Sill (Clupea harengus) förekommer i alla av Sveriges omgivande hav. Beteckningen strömming används för sill som fångas i Östersjön norr om Kalmar. Illustration: Wilhelm von Wright. Fri att använda.

I vilka länder äter man sill?

Inlagd sill av olika slag har i såväl Sverige som Finland en självklar plats på matbordet, särskilt vid högtider som jul, påsk och midsommar.

Är sill svenskt?

Sill och potatis – svensk nationalrätt – Att sillen är omhuldad visade inte minst de unga radiolyssnarna av P3s Morgonpasset. År 2018 fick de uppmaningen att rösta fram vad de tyckte skulle vara en svensk nationalrätt. Vad vann? Jo, sill och potatis! Och visst förtjänar den sin plats som den främsta som inleder de viktigaste årshögtiderna; påsk, midsommar och jul.

Varför sill?

Kort svar: Den inlagda sillen var en del av borgerlighetens smörgåsbord under 1800-talet och letade sig sedan under början av förra seklet in på julborden. Inlagd sill i olika smaker (t.ex. löksill, senapssill och currysill ) är en viktig del av det svenska julbordet – i de flesta undersökningar hamnar sillen på andra eller tredje plats,

  • Genom den svenska historien har saltad sill varit vardagsmat för allmogen och inget som särskilt förknippats med festmat.
  • Det är först med brännvinsborden och de därefter följande smörgåsborden under 1800-talet som den inlagda och kryddade sillen går från att vara allmogens basmat till att bli borgerlighetens festmat.

Ökad tillgång på socker och ättika till inläggningarna bidrog till rättens popularitet. Vad Är Sill För Fisk Äldre tiders julmat (alltså före 1900-talet) kunde skilja sig mycket mellan olika delar av landet och mellan olika samhällsklasser – rika borgare i Stockholm åt inte samma sorts julmat som torpare i mörkaste Småland. Men under första hälften av 1900-talet förändrades julbordet.

  1. Så här skriver författarna till boken Det svenska julbordet: Av allt att döma var det under 1900-talets tre första decennier som julaftonens äldre måltidsmönster började förändras, samtidigt som antalet rätter på julbordet ökade markant.
  2. Det är alltså under första delen av förra seklet som idén om vad ett “julbord” ska innehålla formas och där ingår bl.a.

julskinka, sillsallad, grisfötter, revbensspjäll, syltor och inlagd sill. Den inlagda sillen började alltså som en del av borgarklassens smörgåsbord som en förrätt. Till huvudrätt åt man t.ex. kalkon, stek eller gås. För drygt ett sekel sedan blev den inlagda sillen också en del av det allmänna julbordet,

Vad betyder ordet matjes?

I säsong! Det är i juni det sker! Under en enda helg festar vi loss på 80 procent av de 3 000 ton matjessill vi äter i Sverige varje år. Vad vet du egentligen om den så självklara midsommarfirren? Impa på polarna med spännande sillfakta och inspireras av såväl klassiska som mer moderna recept – som friterad matjes! Matjessill kommer från holländskans maatjeshaaring, som betyder jungfrusill.

Kan man frysa in inlagd strömming?

Skillnad i tid beror på vilken kombination av salt-ättikskoncentration som används. Eftersom det inte exakt går att säga hur snabbt eventuella parasiter dör i en 1-2-3 lag är det enklare att först frysa fisken.