Steka Fisk I Ugn?


Steka Fisk I Ugn
Röd fisk – Sätt ugnen på 120 grader. Ta fram i rumstemperatur 15-30 minuter innan tillagning. Salta och peppra fisken. Hetta pannan och tillsätt olja och smör. Stek skinnsidan först tills den får fin färg och sedan stek runt om. Lägg fisken i en ugnsfast form och sätt i en stektermometer. Steka Fisk I Ugn 2021-03-24 Påsktårta Sagolikt god påsktårta! Klassiskt recept på kung Oscar den andres tårta, en tunn mandeltårta med spröd botten, smörkräm och flagad mandel. Läs mer Steka Fisk I Ugn 2018-11-27 Ost- och laxbollar Rulla små lyxiga bollar som passar till fördrinken eller adventminglet. Mixa, kyl, rulla och njut. Läs mer Steka Fisk I Ugn 2018-11-12 Mojo rojo Klassisk spansk paprikasås med smak av chili och vitlök. Läs mer Steka Fisk I Ugn 2018-10-31 Steka fisk på bästa sätt Aldrig mer torr fisk – så här steker du din fisk på bästa sätt. Läs mer Steka Fisk I Ugn 2018-10-16 Hacka lök som proffsen Så här hanterar du kniv och lök på bästa sätt! Läs mer Steka Fisk I Ugn 2018-10-04 Stek det perfekta köttet För bästa stekning där du lyckas varje gång. Läs mer Steka Fisk I Ugn 2018-09-17 Klassisk vaniljsås Klassisk vaniljsås – på tjugo minuter! Njut av den med en härlig paj! Läs mer

Hur länge ska fisken stekas i ugnen?

Matfetter – Man kan steka i margarin, smör eller olja eller en blandning av smör och olja, t ex rapsolja. Tips börja med att värma upp ett par matskedar olja i stekpanna, tillsätt därefter smör. På detta vis förhindrar man att smöret bränns vid. Em blanding av smör och olja ger ett mer värmetåligt stekfett.

Att välja matfett handlar om tycke och smak. Men också om slutresultat. Smör – god smakgivare men bränner lätt vid. Vak vaksam med temperaturen på plattan. Smör och olja – Bra blandning som ger god smak och fin färg på fisken utan att bränna vid. Mat-, solros-, eller rapsolja – neutral i smaken, värmetålig ger fin färg på paneringen.

Olivolja – ger lite mer smakkaraktär och är värmetålig. Flytande margarin – ganska värmetålig och ger fin färg på paneringen. Tillagningstider vid, steka fisk Fiskfilé ca 2-3 minuter per sida, tills de är gyllenbruna. Hel plattfisk ca 4-5 minuter per sida.

Rund fisk, t ex makrill ca 5-7 mimuter per sida. Steka fisk i ugn, Tjocka filéer kan först stekas i stekpanna för att få färg och sedan steka färdigt i ugn. Sätt in de stekta filéerna på ett ugnssäkert fat i 125° i ett par minuter eller tills önskad innertemperatur erhålles. Även hel fisk kan stekas färdigt i ugn.

Sätt in den stekta fisken på ett ugnssäkert fat på ca 150° i ca 10 minuter eller tills önskad innertemperatur erhålles. Enkelpanerad fisk, för att få en fin gyllenbrun stekyta kan man panera fisken innan stekning. Enklast panerar man den genom att vända filén i vetemjöl eller ströbröd.

  1. Man kan också börja med att vända filéerna i ägg.
  2. Dubbelpanerad fisk, vänd fiskfilén i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist ströbröd.
  3. Man kan också panera i grovt mjöl, hackade nötter, sesamfrön, mixade råa rotfrukter, torkade örter, riven ost, panco (japanskt ströbröd) m.m.
  4. Halstrad fisk, tillaga utan fett i t ex grill.
You might be interested:  Plantera Jordgubbar I Låda?

Feta fiskar passar bäst att halstra.

Hur ska du steka stekt fisk?

Steka fisk – Stek gärna fisken i både olja och smör. Börja med olja och tillsätt därefter matfett. Det förhindrar att smöret bränns vid. Krydda innan stekning. Här hittar du alla våra recept på stekt fisk !

  • Lax – Kotletter steks 1–2 min/sida. Tjockare bitar mår bäst av att brynas och efterstekas i ugn, 12–15 min i 150°C. Använd stektermometer, vid innertemperatur på 56°C är laxen klar. Recept med stekt lax
  • Torskfilé – Då torskfiléer har en tendens att falla sönder passar de bäst att dubbelpanera. Steks på hög värme för att få en fin yta, 2–3 min per sida. Recept med stekt torsk
  • Rödspätta – Liksom torsken, paneras med fördel innan stekning. Rödspättan passar både för enkel- och dubbel panering. Steks på hög värme 1–2 min/sida. Recept med stekt rödspätta

Hur gör man fisk i ugn?

Fisk i ugn – Fisk i ugn trivs på medelhög värme, 150°C på plåt med bakplåtspapper eller i ugnsform. Krydda innan tillagning.

  • Lax – Vid tillagning av hel sida laxfilé, dela med fördel upp den i två delar då mitt- och stjärtdelen skiljer sig i tjocklek. Laxfilé mittbit, ca 2,5 cm tjock, ca 30 min. Laxfilé stjärtbit, ca 1,5 cm tjock, ca 15 min.
  • Torskrygg – Ugnsbakas i ca 15–20 min eller tills innertemperaturen är 56°C. Torrimma gärna torsken innan för att få ett fastare kött och en lenare sälta. Strö salt och lite socker runt om fisken och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min innan du ställer in torsken i ugnen.
  • Rödspätta – Som vid kokning, rulla ihop filéerna och lägg dem med skarven nedåt i en ugnssäker form. Tillagas i ca 10 min eller tills innertemperaturen är 56°C.