Rött Vin Till Pasta Carbonara?


Rött Vin Till Pasta Carbonara
Frågor och svar – För mera läsning om vin och matkombinationer: Vad för vin passar till carbonara? Pasta carbonara är en väldigt vinvänlig rätt som passar till både rött eller vitt, antingen ett lättare rött vin som Pinot noir eller ett kraftigare vitt som en Chenin blanc eller chardonnay med ekfatskaraktär.

Bäst vin till pasta pesto? Till pasta pesto passar ett lättare vitt vin med påtaglig syra och friska frukttoner. Botanisera på Systembolaget. Vilket vin kan man dricka till pasta? Både pasta och vin kommer i oändliga former, förslagsvis väljer du ditt favoritvin eller ett vin som kan spegla smakerna i pastarätten.

Tips på vitt vin till pasta? Till en pasta med tomatsås funkar ett torrt, krispigt vitt vin med hög syra medan en gräddpasta vinner på ett fylligare vitt vin med ekfatskaraktär. Kan du matcha viner med rätter, tack? vitt vin till carbonara – Soave, Chardonnay vin till vodkapasta – Sangiovese, Sauvignon Blanc vin till pasta bolognese – Barbera, Zinfandel rött vin till pasta pesto – Tenprenillo vin till pasta pesto – Soave, Pinot Grigio vin till oxfilépasta – Sangiovese vin till svamppasta – Riesling vin till skaldjurspasta – Soave, Pinot Grigio

Perfekt vin till din pasta Ingen pasta utan sås – och vin! Barbera d’Asti – upplev Italiens bästa viner

Dela med sig:

Vilket vin dricker man till pasta?

Vin till pasta – låt såsen bestämma Feta norditalienska pastarätter med gräddiga såser smaksatta med nötter eller ost matchas med fördel av mjukare röda viner från smaktypen Kryddigt & Mustigt eller vita från Fylligt & Smakrikt.

Vilken dryck till Charkbricka?

TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val. Rött Vin Till Pasta Carbonara Se mer inspiration av Ida Fürst Till charkbrickan kan det vara knepigt att välja vin då typerna av charkuterier skiljer sig mycket i smak och struktur. Det som funkar bäst till mycket är ett ofatat vitt vin med hög syra, snälla tanniner och mjuk frukt. Det är svårt att matcha allt på brickan till ett rött vin, i synnerlighet till de lite kryddigare bitarna som salami.

Vilket vin passar till kallskuret?

Vin – Ett bra buffévin ska fungera till det mesta. Det kan vara både rött, vitt och rosé. Huvudsaken är att vinet är lätt och fräscht som maten. Ett rött vin för buffén bör vara mjukt, fruktigt och medelfylligt utan strama tanniner. Vi rekommenderar Mezzacorona Lagrein eller Briccotondo Barbera.

 1. För att ett vitt vin ska passa på buffébordet ska det ha en frisk syra.
 2. Det bör vara torrt, fräscht, aromatiskt och gärna helt utan ekfatskaraktär.
 3. Vårt val; Casal di Serra.
 4. Även ett rosé bör vara torrt – ett så kallat matrosé med frisk syra.
 5. Rotari Rosé är ett bubbligt alternativ som kan serveras som fördrink men är också suveränt att njuta genomgående till hela buffén.

Vill du servera bubbel till buffén? Då föreslår vi Rotari Brut Riserva. Ett lätt, bubbligt och festligt vin. Gjort enligt “champagnemetoden”.

Vad dricker man till pasta carbonara?

Frågor och svar – För mera läsning om vin och matkombinationer: Vad för vin passar till carbonara? Pasta carbonara är en väldigt vinvänlig rätt som passar till både rött eller vitt, antingen ett lättare rött vin som Pinot noir eller ett kraftigare vitt som en Chenin blanc eller chardonnay med ekfatskaraktär.

 • Bäst vin till pasta pesto? Till pasta pesto passar ett lättare vitt vin med påtaglig syra och friska frukttoner.
 • Botanisera på Systembolaget.
 • Vilket vin kan man dricka till pasta? Både pasta och vin kommer i oändliga former, förslagsvis väljer du ditt favoritvin eller ett vin som kan spegla smakerna i pastarätten.
You might be interested:  Kyckling Temperatur Grill?

Tips på vitt vin till pasta? Till en pasta med tomatsås funkar ett torrt, krispigt vitt vin med hög syra medan en gräddpasta vinner på ett fylligare vitt vin med ekfatskaraktär. Kan du matcha viner med rätter, tack? vitt vin till carbonara – Soave, Chardonnay vin till vodkapasta – Sangiovese, Sauvignon Blanc vin till pasta bolognese – Barbera, Zinfandel rött vin till pasta pesto – Tenprenillo vin till pasta pesto – Soave, Pinot Grigio vin till oxfilépasta – Sangiovese vin till svamppasta – Riesling vin till skaldjurspasta – Soave, Pinot Grigio

Perfekt vin till din pasta Ingen pasta utan sås – och vin! Barbera d’Asti – upplev Italiens bästa viner

Dela med sig:

Kan man ha vitt vin i tomatsås?

Gör så här –

Stek lök och vitlök i olivolja utan att det det tar färg. Häll på vitt vin, vatten och tomater, låt koka i 10-15 minuter. Smaka av med salt, en nypa socker, peppar och basilika, Koka pastan enligt anvisning på paketet. Blanda pastan med tomatsås och vänd ner mozzarellan, Strö över rucola, Servera med nyriven Grana Padano -ost.

Vad dricker italienare?

På trettio år har alkoholkonsumtionen i Italien halverats. Den ligger nu på ungefär samma nivå som i Sverige. Trots det har problemen ökat i vissa grupper, främst ungdomar. Orsaken stavas ändrade familje­strukturer, ändrade dryckes­mönster – och en alkoholindustri som gör allt för att få unga att dricka.

Hemma hos familjen Garofalo i Rom är vin ingen självklarhet på middagsbordet. Åtminstone inte till vardags. Vanligtvis dricker man vatten eller läsk. Men när gäster är på besök så bjuds det på bubbel, vin och kanske grappa eller citronlikören limoncello efter maten. Pappa Antonino, som kommer från Sicilien, tycker inte att det här med alkohol är någon stor sak.

– Jag dricker knappt alls. Och aldrig i veckorna. Men när vi har gäster eller om jag går bort tar jag gärna ett glas eller två till maten. Men det är allt, säger han och rycker på axlarna. Hos Familjen Garofolo är vin ingen självklarhet på middagsbordet. Sonen Daniele, som är 14 år, berättar att han har fått smaka vin hemma, men att han inte tycker det är särskilt gott. Och något uteliv på diskotek där alkoholen flödar, är det inte tal om ännu, påpekar mamma Veronica.

 • Familjen Garofalo är ganska typisk vad gäller alkoholvanor i Italien – åtminstone bland den vuxna befolkningen.
 • Onsumtionen har de senaste trettio åren sjunkit från tjugofem liter per person och år till drygt tio liter.
 • Allt färre dricker vin till maten under veckorna, eftersom arbetstempot har hårdnat, luncherna och “siestan” kortats och trafikkontrollerna ökat.

Polisen ser inte längre genom fingrarna när en förare har tagit ett glas för mycket. För många italienare är vin som vilken måltidsdryck som helst. På middagsbordet står vin sida vid sida med läsk och vatten. Och det är ingen självklarhet att just vinflaskan blir urdrucken.

 • Att dricka sig berusad är en icke-fråga för medelitalienaren, som främst ser vinet som en del av en god måltid.
 • Ttio procent av italienarna dricker måttligt och av dessa uppger tjugo procent att de inte dricker alls.
 • Men så är det de övriga tjugo procenten.
 • Som i befolkningstal handlar om bortåt nio miljoner personer med ett riskfyllt drickande och i 61 000 fall om alkoholister, de flesta män.

I den här femtedelen ingår ungdomar och äldre, som genom åren har kommit att konsumera allt mer alkohol. Bland de äldre är det vin som gäller. Hälften av alla män över 65 dricker mer än tre glas per dag och var femte äldre kvinna dricker mer än två glas dagligen, vilket enligt italienska hälsovårdsmyndigheter anses vara gränsen för ett riskfyllt drickande.

 • Bland ungdomar är situationen än mer alarmerande.
 • Tjugo procent av alla barn mellan 11 och 16 år har druckit alkohol och bland dem över 18 år dricker 70 procent regelbundet.
 • I deras fall handlar det inte om några glas vin till lunchen utan mer om helgsupande av samma karaktär som i Nordeuropa, så kallad binge-drinking.
You might be interested:  Vegetarianer Som Äter Fisk?

Ungdomar konsumerar helst öl och drinkar – och det blir ofta för mycket.

Vilket rött vin passar till risotto?

Till den ganska milda smaken hos basrisotto passar framför allt ett lättare vitt vin, till exempel av smaktypen friskt och fruktigt. Ett italienskt vin av den typen blir perfekt. Också exempelvis Soave eller Pinot Grigio lämpar sig till risotto. Öl som matchar risotto är lätt och frisk lager.

Pumparisotto passar ihop med samma drycker, men den smakrika maten kan också serveras med ett något kraftigare vitt vin av typen nyanserat och strukturerat. Välj till exempel en Cortese eller Vermentino. Fisk- och skaldjursrisotto kan utöver de ovan nämnda också matchas med Chardonnay, antingen frisk och fruktig eller nyanserad och strukturerad.

Den lätta fruktigheten och eventuella mineralsmaken hos Chardonnay passar fint till den delikata smaken hos skaldjur. Svart risotto kommer från Venedig och har färgats med bläck från bläckfisk. Till den passar utöver de vita vinerna beskrivna ovan också lättare rödvin.

Ta exempelvis ett bärigt och frisk rödvin från Italien. Sparrisrisotto trivs ihop med ett nyanserat och strukturerat vitt vin, för vin av den smaktypen har lämplig arom och syra att matcha sparrisens speciella smak. Utöver italienska alternativ kan du ta Riesling av den smaktypen. Rödvinsrisotto passar givetvis ihop med rödvin, men vinet får dock vara av lättare typ.

Välj ett bärigt och friskt vin, eller en Barbera eller Dolcetto. Risi e bisi är en venetiansk risotto med färska ärter och sidfläsk. Till den passar det med vitt vin som fräschar upp helheten, till exempel Soave eller Pinot Grigio. Du kan också servera ett lättare rödvin, som bärigt och friskt rött vin från Veneto.

 • Alla milanese, det vill säga risotto smaksatt med saffran, passar också den ihop med ett fräscht och lätt vitt vin.
 • Välj till exempel en frisk och fruktig Chardonnay, Soave eller Pinot Grigio.
 • Till svamprisotto är det bäst att välja dryck enligt det om rätten kokats i vitt eller rött vin.
 • Vitt vin får gärna vara av typen friskt och fruktigt, rött av typen bärigt och friskt.

Tryffelrisotto görs på sällsynta, dyra och ytterst aromatiska tryfflar. Även vinet kan alltså vara värdigt och aromatiskt. Den klassiska partnern till tryffel är rödvin från Piemonte, ta exempelvis en nyanserad och utvecklad Nebbiolo. Om du föredrar vitt vin, kan också det komma från Piemonte.

Vad dricker man till röding?

Vin till fet fisk – undvik rött – Fetare fisk som lax, röding och makrill behöver vin med hög fruktsyra. Det finns inom smaktypen Friskt & Fruktigt eller hos ett rosévin i kategorin Friskt & Bärigt. Om fisken är halstrad eller grillad kan du även välja ett fatlagrad vitt vin från kategorin Fylligt & Smakrikt.

Vad passar till Amarone?

Amarone recept – Om mån försöker föreslåett bra amarone recept för bästa amarone 2022 så är det bra om man koncentrerar sig i första hand kring det italienska köket och fett kött som

bästa amarone till oxfilé amarone till kalkon

Men det fungerar även att srvera en efterrätt till amarone exempelvis

tiramisu cannoli panna cotta

För fler specifika tips om vilka viner, de bästa amarone till oxfilé, amarone till kalkon eller tips på någon efterrätt till amarone, sök på vår hemsida. Amarone passar även bra till många efter-maten-snacks, som ost och kex. Bäst passar ostar med stark smak, som Provolone, Parmesan eller vällagrad Gorgonzola.

Vad passar till Chark?

Charkbräda – duka upp en skärbräda med charkuterier, röror, ostar och andra goda tillbehör och småplock. Inlagda kronärtskockor, mandel och sparrisröra, parmesan, Coppa lufttorkad fläskfilé, äpplen, päron, tomat, babyspenat, selleri, marmelad, Bresaola lufttorkat nötkött samt Prosciutto lufttorkad skinka.

Vilket vin passar bäst till ostbricka?

Hårdost – Hårdostar som cheddar, comté, parmesan och gruyère passar bra tillsammans med vita viner från smaktypen Fylligt & Smakrikt, eller röda och aningen sötfruktiga viner av amaronetyp inom Kryddigt & Mustigt. Ett fruktigt & smakrikt rött vin matchar också bra. Smakrika ostar trivs bra tillsammans med smakrika rödviner. Vitt vin till hårdost Rött vin till hårdost

You might be interested:  Blir Man Glad Av Choklad?

Vilket vin till bacon?

KYCKLING. Laga kycklingen som ragu för en saftig, mumsig smak. Maten blir mör, smakrik och generös. Vinet är rött av druvan shiraz med ursprung Sydafrika av producenten Stellenzicht. Den lilla sötman av smålöken passar ett soligare vin, i mening mer fruktigt, och bacon kan dra uppmärksamheten till inslag av rökiga fat hos vinet.

Vad passar till Prosecco?

Ost- och charkbricka – Prosecco är det perfekta mingelvinet och det passar bra ihop med typisk mingelmat som charkuterier och kanapéer. Servera gärna en rosé eftersom det ofta har smak av röda bär vilket passar fint ihop med charkbrickan. Det passar även mycket bra ihop med krämiga och milda ostar som till exempel mozzarella och brie.

Vilket vin passar till tomatsås?

Nedan ges vinförslag till olika pastasåser och många av vinerna kommer från Italien liksom maten. Det viktigaste kriteriet för att välja vin är att fylligheten helst ska vara på samma nivå som hos matens smak. Vita viner får vara friska och fruktiga, de röda för sin del relativt mjuka.

Också öl passar utmärkt till pasta, ta exempelvis ljus och lätt lager eller pilsner. Till kraftigare pastarätter på exempelvis kött kan du välja en mer aromatisk öl, som ale. Avokadopasta trivs ihop med ett friskt och fruktigt vitt vin. Också exempelvis Sauvignon Blanc från Chile är ett bra alternativ.

Aglio e olio, det vill säga pastasås på olja och vitlök, kommer ursprungligen från Neapel och till den passar ett friskt och fruktigt vitt vin, exempelvis Pinot Grigio. Bolognesesås på köttfärs och tomat matchas fint av medelfylligt, mustigt och syltigt rött vin.

 1. Välj till exempel en Merlot eller Malbec.
 2. Givetvis går det också bra med ett medelfylligt italienskt rödvin, bland annat från Veneto eller Toscana.
 3. Fiskromsåsen bottarga är en specialitet från Sicilien.
 4. Torkad rom från multe strös över pastan.
 5. Servera sicilianskt vitt vin eller annat italienskt friskt och fruktigt vitt vin till maten.

Carbonara, det vill säga kolarhustruns pasta, innehåller bacon, ägg och grädde och rätten kommer från regionen Lazio. Balansera upp den mastiga maten med ett italienskt friskt och fruktigt vitt vin eller Chardonnay av samma smaktyp. Också rödvin går bra, ta till exempel Chianti eller ett medelfylligt rödvin från Veneto.

 • Gräddig sås på rökt lax smakar gott med ett friskt och fruktigt vitt vin, till exempel Chardonnay, Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio.
 • Milanese, pastasås på parmaskinka, svamp och oliver, matchas fint av vitvin som Soave, Verdicchio eller Pinot Grigio.
 • Också rödvin passar bra, ta till exempel Barbera eller ett medelfylligt rödvin från Veneto.

Norma är en sås på aubergine, tomat och ricottaost med rötter i Sicilien. Till den kan du exempelvis välja ett rödvin med Nero d’Avola-druvor. Vitt vin går också bra, ta till exempel ett från Sicilien för att följa matens stil. Pesto är en röra som görs på basilika, vitlök, olivolja och parmesanost.

 • Till den passar många olika viner, bland annat friska och fruktiga vitviner på Pinot Grigio.
 • Också mjuka och fruktiga röda viner går bra, till exempel från Italien.
 • Puttanesca är en sås på sardeller, oliver och kapris som kommer från Kampanien.
 • Det klassiska vita vinet till pasta puttanesca är Fiano, men du kan också ta en frisk och fruktig Chardonnay.

Quattro formaggi, det vill säga sås på fyra sorters ost, är bastant mat som passar ihop med samma typer av vin som carbonara. Välj alltså ett italienskt friskt och fruktigt vitt vin eller en Chardonnay av den smaktypen. Rödvin som passar bra är till exempel Chianti eller ett medelfylligt rödvin från Veneto.

Vilket vitt vin i matlagning?

Vilka vita viner är bäst i mat? – Torra och friska viner passar i de flesta såser, soppor eller i risotto. Smakrika vita viner som sauvignon blanc, muscat och gewurztraminer tar lätt över, men kan ändå fungera bra i köttgrytor som är smaksatta med örter, liksom i hummer-, svamp- och kycklingsoppor.