Plantera Om Jordgubbar I Kruka?


Plantera Om Jordgubbar I Kruka
Hur du föryngrar dina jordgubbsplantor – Någon gång i juli-augusti när plantorna burit sin frukt så kan du låta revorna vara kvar (före det så ska du ta bort revorna för att plantan ska fokusera på att ge frukt). Sätt lite jord i en liten kruka och lägg ner revan där och fyll på med lite jord.

Kan man övervintra jordgubbar i kruka?

Hej Du skulle egentligen ha tänkt på detta lite tidigare, nu när det är frost och snön redan ligger är det lite sent, men som tur är så är jordgubbsplantorna ganska tåliga. Ställ själva krukan i frigolitchips i en jutesäck eller svep i grönvinterväv eller juteväv med frigolit runtom.

Låt snön ligga kvar på jordgubbsplantorna, den skyddar. Du ska inte vattna ute nu när det är minusgrader! Har du utrymme där temperaturen ligger runt noll grader så kan du förstås ta in krukan och behöver då inte svepa. Är det plusgrader där kan du under vintern någon gång kolla så de inte torkar. Den vita fiberduken är främst avsedd för vårbruk för att skydda spirande plantor.

På jordgubbsplantor ska alla blad klippas bort på hösten för att eventuella svampinfektioner inte ska övervintra i dem. Lämna 1-2 centimeter av bladstjälken kvar. Ingen gödning på hösten/vintern, gödsla på våren med bärgödsel. Med vänlig hälsning Sylvia

När ska man plantera om jordgubbar?

Bästa tiden att plantera jordgubbar är i juli och början av augusti. Då hinner plantorna växa till sig under sommaren så att de kan ge full skörd redan nästa år. Bor du i norra delen av Sverige är det en fördel att plantera jordgubbarna redan i juli så att de säkert hinner växa färdigt innan hösten kommer.

Vad gör man med gamla jordgubbsplantor?

Därför ska man föröka jordgubbar – • gamla jordgubbsplantor ger färre bär • växtplatsen behöver flyttas efter ca 4-5 år • billigt och lätt att föröka jordgubbar själv Man bör byta ut sina gamla jordgubbsplantorna efter ca 4-5 år, när de inte längre ger skörd.

You might be interested:  Kan Hundar Äta Vit Choklad?

Det går att föröka nya plantor enkelt från de man redan har. Revor är enklast och snabbaste metoden, men det går även att föröka från frön, som du kan se nedan. Tänk även på att jordgubbar inte bör växa på samma växtplats i många år för att risken för jordbundna sjukdomar ökar. Ett smidigt sätt att göra ett skifte av jordgubbsland är att sätt de nya plantorna på den nya platsen.

Håll koll på revorna som stjäl näring från huvudplantan. Du kan spara de kraftigaste och göra nya jordgubbar.

Kan man klippa ner jordgubbsplantor?

Klipp ner jordgubbar – Efter skörd kan du klippa ner jordgubbsplantorna, alltså att klippa bort bladen. Dessa växer upp igen under sommaren och risken för svampangrepp lär minska på detta sätt. Själv tycker jag mest att det är vansinnigt praktiskt att klippa ner, eftersom jag samtidigt kan passa på att rensa bort revor och se hur plantorna mår.

Hur klipper man ner jordgubbsplantor?

Så beskär du jordgubbar – 2 Tips till! – Många rekommenderar att klippa ner jordgubbsplantorna i augusti efter att alla jordgubbar är skördade. Du kan klippa ner de så att cirka 10 cm av bladen är kvar. I samma veva gödslar du dem. De kommer snabbt upp igen. ​ På så sätt ser plantorna fina ut till snön täcker dem. Men framförallt tar vi bort eventuella svampsjukdomar som kan sitta i bladen. ​ Några veckor efter vårklippning Som du ser i filmen brukar jag i zon 2 beskära mina jordgubbar i mars. Och sedan klippar jag dem igen efter skörden i augusti. Det går fort med en häcksax! ​Fördelen med det är att de nya bladen får luft och ljus och att du upptäcker snäckor som har gömt sig medan du håller på. Och sedan ser det helt enkelt trevligare ut när de bruna bladen är borta.

Kan jordgubbar övervintra?

Det finns olika sorters ampeljordgubbar och de säljs ofta färdigplanterade i stora amplar. Alla jordgubbssorter kan odlas i ampel men de sorter som speciellt används till ampeljordgubbar är remonterande, återblommande, och bildar långa utlöpare. Utlöparna är dekorativa men gör samtidigt att skörden minskar.

 • De är behändiga eftersom amplarna kan hängas upp direkt och man behöver inte plantera de små plantorna i en större kruka.
 • Ampeljordgubbarnas plantor är fleråriga, men de kan inte övervintra utomhus i amplarna.
 • Jordgubbarna blommar bäst och ger mest skörd på en solig och varm plats.
 • Jordgubben orkar dock även ge skörd i halvskugga.
You might be interested:  Pasta Shells Name?

Några sorter av ampeljordgubbe bildar långa utlöpare. De kan förkortas utan att jordgubben lider av det. På utlöparna växer jordgubbsplantor som kan planteras för att få nya plantor. Jordgubbsplantorna planteras i en luftig och välgödslad jord som Grönsaksjord,

Planteringsavstånd ca 10 cm. På en inglasad balkong och i växthus ger jordgubbarna den största skörden. Där är det varmt längre in på hösten, vilket betyder att man får skörd länge, även om det är kallt ute. Det lönar sig att vattna ampeljordgubben regelbundet för att få söta och saftiga jordgubbar, plantorna får inte torka ut.

Blanda Organisk växtnäring i vattnet vid varannan vattning. Då orkar jordgubben bilda nya knoppar. Ampeljordgubbarna är sorter som remonterar dvs bildar nya blomknoppar hela tiden och bildar långa utlöpare. Utlöparna är dekorativa men gör samtidigt att skörden minskar eftersom kraften går till dem istället för blommor och bär.

Det lönar sig att klippa bort åtminstone en del av utlöparna och plantera dem som nya jordgubbsplantor. Ampeljordgubben är flerårig men den övervintrar inte i en ampeln. På hösten kan man ta bort ampeljordgubben från ampeln och plantera ut den i jord. På detta sätt övervintrar den ofta bra. Den kan även övervintras i en källare.

Då vattnas jordgubbsplantorna sparsamt vid behov. På våren kan jordgubbsplantorna planteras tillbaka i ampeln, i ny Grönsaksjord. Ampeljordgubbe kan även försökas med frön. Så fröna tidigt på våren inomhus i Naturgödslad såjord, Plantera minst tre plantor i en ampel.

 1. Odlingsvärda sorter: ‘Ruby Ann’ har röda vackra blommor.
 2. ‘Tristan’ har ceriserosa blommor och ger rikligt med lite mindre bär hela säsongen.
 3. ‘Temptation’ vita blommor och nerhängande bär.
 4. Bildar inte revor.
 5. An sås från frö.
 6. ‘Ostara’ har vita blommor som kommer hela säsongen, saftiga stora bär.
 7. Förökas med revplantor.

‘Rainbow Treasure’ har en blandning av vita och rosa blommor och söta doftande bär. Det går att odla alla vanliga jordgubbar i amplar och krukor men de får bara en kort skördeperiod.

You might be interested:  Blir Man Glad Av Choklad?

Hur skyddar man perenner i kruka att övervintra?

Hösten har intagit min trädgård. Luften är fuktig och dimman ligger som ett magiskt täcke över sjön på morgnarna. Nätterna börjar bli kyliga och ni som bor norrut har nog redan börjat vinterbädda era trädgårdar. Jag städar inte så mycket i trädgården på hösten. Det börjar bli dags att ta växterna som står i kruka, eller bädda in dem i skyddande material. Kyla och tjäle påverkar växternas rotsystem och de är extra utsatta när de står i kruka. Därför är det extra viktigt att skydda växternas rötter, alltså hela krukan.

Perenner och kryddväxter ( ej koriander och basilika som är ettåriga ) i kruka kan förvaras ute under vinterhalvåret. Svep in dem i bubbelplast eller en gammal matta. Ställ upp dem på en frigolit skiva eller på klossar så att det cirkulerar luft under dem. Det går också bra att gräva ner hela krukan i trädgården.

Det är nästan det bästa! Då utjämnar man temperaturen och växterna mår bättre. Jag flyttar in de växter som inte är för tunga i ett kallt mörkt garage. Där kan det bli minusgrader och jag lindar in ‘Plättar i luften ‘ som klättrar på den runda ställningen i flera lager med bubbelplast.

 1. Rosmarin och alunroten likaså.
 2. Chokladblomman lindar jag in i bubbelplast och juteväv.
 3. Den får också stå i det mörka kalla garaget.
 4. Den brukar inte klara sig utomhus i zon 3.
 5. Möjligtvis i Skåne.Min stora basilika ‘Yemenite’ slänger jag på komposten, likaså chokladblomman.
 6. Har inte lyckats övervintra dem.

Men har ni ett frostfritt utrymme så ställ in dem där. Jätteverbenan kan gå att övervintra frostfritt. Jag har flera japanska lönnar i kruka. Tar in dem när de tappat alla sina blad och de har klarat sig fint trots flera minusgrader. Ju mörkare och svalare, desto mindre vatten. Även fikon och olivträden får bo i garaget inlindade i bubbelplast. Har ni lagerträd, oleander och lavendel, fikon så kan ni övervintra dem i svalt / kallt utrymme. De klarar några minusgrader om de får stå torrt och inbäddade. Pelargonerna får stå i ett källarutrymme där det är varmare och mörkt. Dessa ger jag en liten skvätt vatten en gång i månaden.