Odla Jordgubbar I Ampel?


Odla Jordgubbar I Ampel
Det finns olika sorters ampeljordgubbar och de säljs ofta färdigplanterade i stora amplar. Alla jordgubbssorter kan odlas i ampel men de sorter som speciellt används till ampeljordgubbar är remonterande, återblommande, och bildar långa utlöpare. Utlöparna är dekorativa men gör samtidigt att skörden minskar.

De är behändiga eftersom amplarna kan hängas upp direkt och man behöver inte plantera de små plantorna i en större kruka. Ampeljordgubbarnas plantor är fleråriga, men de kan inte övervintra utomhus i amplarna. Jordgubbarna blommar bäst och ger mest skörd på en solig och varm plats. Jordgubben orkar dock även ge skörd i halvskugga.

Några sorter av ampeljordgubbe bildar långa utlöpare. De kan förkortas utan att jordgubben lider av det. På utlöparna växer jordgubbsplantor som kan planteras för att få nya plantor. Jordgubbsplantorna planteras i en luftig och välgödslad jord som Grönsaksjord,

 1. Planteringsavstånd ca 10 cm.
 2. På en inglasad balkong och i växthus ger jordgubbarna den största skörden.
 3. Där är det varmt längre in på hösten, vilket betyder att man får skörd länge, även om det är kallt ute.
 4. Det lönar sig att vattna ampeljordgubben regelbundet för att få söta och saftiga jordgubbar, plantorna får inte torka ut.

Blanda Organisk växtnäring i vattnet vid varannan vattning. Då orkar jordgubben bilda nya knoppar. Ampeljordgubbarna är sorter som remonterar dvs bildar nya blomknoppar hela tiden och bildar långa utlöpare. Utlöparna är dekorativa men gör samtidigt att skörden minskar eftersom kraften går till dem istället för blommor och bär.

Det lönar sig att klippa bort åtminstone en del av utlöparna och plantera dem som nya jordgubbsplantor. Ampeljordgubben är flerårig men den övervintrar inte i en ampeln. På hösten kan man ta bort ampeljordgubben från ampeln och plantera ut den i jord. På detta sätt övervintrar den ofta bra. Den kan även övervintras i en källare.

Då vattnas jordgubbsplantorna sparsamt vid behov. På våren kan jordgubbsplantorna planteras tillbaka i ampeln, i ny Grönsaksjord. Ampeljordgubbe kan även försökas med frön. Så fröna tidigt på våren inomhus i Naturgödslad såjord, Plantera minst tre plantor i en ampel.

Odlingsvärda sorter: ‘Ruby Ann’ har röda vackra blommor. ‘Tristan’ har ceriserosa blommor och ger rikligt med lite mindre bär hela säsongen. ‘Temptation’ vita blommor och nerhängande bär. Bildar inte revor. Kan sås från frö. ‘Ostara’ har vita blommor som kommer hela säsongen, saftiga stora bär. Förökas med revplantor.

‘Rainbow Treasure’ har en blandning av vita och rosa blommor och söta doftande bär. Det går att odla alla vanliga jordgubbar i amplar och krukor men de får bara en kort skördeperiod.

Contents

You might be interested:  Lägga Halm Under Jordgubbar?

Kan man övervintra jordgubbar i ampel?

Kan jag övervintra mina ampeljordgubbsplantor? Jag har tillgång till kallväxthus, inglasad altan utan uppvärmning och källare med 12-15 grader. Jag bor i zon 5. Samma fråga gäller mina snöflingor. Kan man sätta sticklingar? Tacksam för svar. Med vänlig hälsning Eivor Odla svarar: Hej Visst kan du övervintra dina ampeljordgubbsplantor.

 1. Av dina alternativ skulle jag välja växthuset: gräv ner hela ampeln i jordbädden och täck över rejält med torra löv.
 2. Snöflingorna bör du däremot ta in i källaren.
 3. Häng ampeln framför ett ljust fönstret och/eller ordna tilläggsljus som är på cirka 12 timmar/dygn.
 4. Vattna då och då men inte lika mycket som under sommaren.

På våren kan du pröva att dels klippa ner snöflingan och byta jord till den, dels att använda det bortklippta som sticklingar. Med vänlig hälsning Sylvia

Hur stor kruka till Ampeljordgubbe?

Vart ska jag plantera mina jordgubbar? – Jordgubbar är relativt lätta att plantera och har ganska låga krav på marken. Tänk dock på detta när du ska plantera dina jordgubbar:

Jordgubbar föredrar varma, öppna och soliga, till något skuggade platser, som inte är för blåsiga. Marken ska vara genomsläpplig, och inga vattensamlingar ska kunna uppstå.

Jordgubbar ger ingen stor skörd det första året. Efter ungefär 2 år kommer du få ut som mest av din jordgubbsodling. När dina jordgubbsplantor är ungefär 4 år, är det dags att byta ut plantorna mot nya. Väljer du att plantera jordgubbar i en högbädd eller större kruka, bör du se till att ha ett avstånd på ungefär 20 till 25cm mellan plantorna, så att jordgubbarna får utrymme att växa. Odla Jordgubbar I Ampel Placera jordgubbsplantorna så djupt ner i jorden att rothalsen är precis ovanför marken, glöm inte att ta av innekrukan.

Hur planterar man i en ampel?

Rätt jordvolym i bästa krukan – Amplar behöver ofta rikligt med jord för att växa sig frodiga och trivas. Ju större ampel desto större jordvolym – så enkelt är det! Tänk också på att anpassa hela arrangemanget med rätt kruka så att blommorna har ordentligt med utrymme att växa. Du kan självklart också testa att tillverka dina egna amplar med flätade korgar eller egenmålade krukor för en personlig tvist i uterummet.

Hur stor ampel till tomat?

Sortguide: Ampeltomater – De sorter jag bedömer som extra odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som brukar vara lätta att få tag på är markerade med***. Med reservation för eventuella felskrivningar.100 & 1000s se Hundreds And Thousands Ampeltomate Himbeerfarbig – (Kanske samma sort som Ampeltomate Himbeerfarben?) Tidig och hyfsat produktiv sort som ger rosaröda runda små tomater.

You might be interested:  Pasta Al Limone Vapiano?

Smaken beskrivs som söt. Namnet betyder hallonfärgad på tyska. Ganska kompaktväxande. Anmore Dewdrops – Tidig ampelsort med hängande växtsätt och en utvecklingstid på ca 50 dagar. Ger klart röda, glansiga tomater på ca 15 g som sitter i täta klasar. Enligt Meraki Seeds sortlista 2020/2021 så är det en “Avhybridiserad sort av Tumbler F1-hybrid.

Stabil sedan 2008.” Anmore Treasure /Anmore Treasures – Verkar vara en kanadensisk avhybridiserad och stabiliserad version av Tumbler, så den är ungefär som Anmore Dewdrops men med annan färg. Ger rosaröda, runda (ibland mycket svagt ovala) små tomater på ca 10-20 g med fast kött.

Ofta är de snäppet större än körsbärstomater. Plantan är ganska starkväxande och förgrenar sig fint med ett lite hängande växtsätt och kan odlas både som upprättväxande (med mycket stöd) eller i höga krukor eller ampel. Beskrivs bli ca 40 cm hög av vissa källor, men den har blivit ca 70-80 cm hög här hos mig.

Trevlig, god sort som verkligen är MYCKET produktiv. Angiven utvecklingstid är iaf 50 dagar, dvs beskrivs som mycket tidig av vissa källor, men var inte särskilt tidig som utomhusodlad i dubbel pallkrage här i zon 4 (började mogna först i mitten av augusti).

 • Jag har odlat den både på friland, i dubbel pallkrage och i stor snittblomshink med gott resultat.
 • Jag föredrar att odla den i stor kruka före ampel, en planta per ampelkruka räcker.
 • Att ha flera plantor i en och samma ampelkruka blir inte bra eftersom den är så pass starkväxande.
 • Arktishevskaya Vischnaya – Produktiv sort som ger rosaröda lätt ovala körsbärstomater på ca 16 g i mängder.

Har ett naturligt hängande växtsätt, mycket trevlig sort. Bajaja*** – Röda, runda små tomater som väger ca 10 g på en planta som kan bli 40-50 cm hög. En tidig busksort som kan bli ännu högre och extremt produktiv om den står i tillräckligt stor kruka och gödslas regelbundet, återförsäljare hävdar att en enda planta då kan ge ca 500-700 tomater (!).

 1. Smaken är inte särskilt spännande men helt ok, ändå klart odlingsvärd eftersom den kan ge så bisarra mängder av tomater, bra kvantitets-sort.
 2. Egentligen för hög för att definieras som dvärgbusk men många återförsäljare kallar den för det ändå, andra fröfirmor säljer den som ampeltomat.
 3. Jag har inte haft så jättebra erfarenheter av att odla Bajaja i ampel, grenarna knäcks lätt av den stora mängden tunga tomater Men många andra har lyckats bättre än jag och gillar den som ampelsort.

Man kanske får binda upp/fast grenarna i ampelkrukan, eller gallra bort lite tomater så går det nog bra. Borghese Vase Roman – En Tom Wagner-sort med hängande, utåtriktat växtsätt som får ljusgula, avlånga tomater med liten spets.

You might be interested:  Torr Pasta Per Portion?

Hur många jordgubbsplantor i en kruka?

Vilka behållare passar till att odla jordgubbar inomhus? – Se till att din behållare alltid är minst 24 cm i diameter för en individuell jordgubbsplanta. Planterar du två eller tre plantor i samma behållare så behöver din kruka vara 30 cm eller 36 cm i diameter, respektive. Fler plantor ger mer bär! I stora behållare bör plantorna ha 25-30 cm avstånd till varandra. Odla Jordgubbar I Ampel Här växer jordgubbar i en hängande behållare! Foto: Wikimedia Djupet på din behållare bör alltid vara minst 15 cm, helst 20 cm, och ha dräneringshål i botten. Ju djupare behållare, desto mer sällan behöver du vattna. Det man måste ta hänsyn till är att plantorna ska ha gott om solljus, själva utrymmet man har att odla på, och vad som passar bäst för omgivningen rent praktiskt.

Odling av jordgubbar i behållare som hänger i taket eller i fönstret är fantastiska alternativ, men en vanlig kruka exponerad för solen långa delar av dagen funkar också. En fönsterbräda kan tillägnas åt att odla jordgubbar inomhus, men se till att jordgubbskrukan aldrig står för nära andra växter, så att de inte blir mottagliga för överförda sjukdomar eller mögelproblem.

Helst ska en planta hållas i en kruka som har så pass mycket utrymme att den inte kan nudda andra plantor i andra krukor.

Hur förvarar man jordgubbsplantor över vintern?

För att sommaren ska ge en riklig jordgubbsskörd bör man skydda dem så bra som möjligt mot frost. Eftersom jordgubbsplantorna börjar blomma så snart temperaturen stiger något är det viktigt att förse dem med ett frostskydd. Dessutom är rötterna på jordgubben mycket ömtåliga eftersom de ligger väldigt ytligt.

 1. För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna.
 2. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas.
 3. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk.
 4. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.

Men den släpper ändå igenom tillräckligt mycket luft och fukt så att plantorna inte vissnar. Ytterligare en pluspunkt: jordgubbarna utsätts inte lika ofta för svampangrepp och röta. Men se upp och ta inte bort frostskydden för tidigt! I vissa områden finns det alltid risk för en sen vårfrost som kan skada jordgubbsplantorna.

Kan man odla jordgubbar i kruka?

Odla jordgubbar i kruka går också utmärkt –

Se till att krukorna har bra dränering. Använd bra krukkompost. Vattna dagligen, speciellt under blomningen. Vid varm väderlek kan krukan torka ut på en dag! Placera krukorna soligt men skyddat. Ta in krukan till vintern. Njut!