Jordgubbar Från Frön?
Frösådd av jordgubbar –
- Fyll en plastkruka i storlek 7-8 cm bredd med såjord, Vill du ha många plantor kan du istället använda en sålåda, eller ett pluggbrätte,
- Tryck till jorden lätt så att den blir jämn, men inte ihoptryckt.
- Vattna jorden lätt så att den är fuktig, men inte sur.
- I krukan sätter du tre frön med några centimeters avstånd från varandra. I sålåda bredsår man fröerna, dvs strör dem jämnt över jorden med 2-3 cm avstånd och i pluggbrättet 2 fröer/cell med ca 1 cm avstånd. Fröerna läggs ovanpå den förberedda jorden.
- Strö ett mycket tunt lager jord över fröerna och strila över sparsamt med vatten.
Contents
Kan man odla jordgubbar från frön?
Jordgubbe, Fragaria × ananassa kan förökas både med avläggare och fröer. Fördelen med att föröka jordgubbar från frö är dels att man kan få många plantor för liten peng samtidigt som det är möjligt att få tag på lite mer ovanliga sorter. Förutom köpta fröer kan man även prova på att ta frö från goda gubbar man köpt eller smakar hos grannen 😉 (Tips och råd om hur du tar egna frö från jordgubbar finns beskrivet i annan artikel)
Kan man odla jordgubbar inomhus?
När är det bäst att börja odla jordgubbar inomhus? – Det bästa är att börja tidigt på våren, men det går egentligen att börja när som helst på året. Ju soligare och varmare det är utomhus, desto mer framgång kommer du att ha i starten. Den viktigaste ingrediensen för att odla jordgubbar och andra krukväxter är solljus. Man kan alltid ta ut sina plantor när det blir varmare utomhus och risken för frost försvunnit för våren. För avlånga behållare som denna, tänk på att plantera plantorna med ett avstånd på 25-30 cm till varandra. Håll jorden ren från lösa löv och andra växtbitar. Foto: Pxfuel
Hur tar man skott från jordgubbar?
Ta sticklingar från jordgubbsplantor så här: – 1. Använd en ren sax eller sekatör och klipp av sticklingen från utlöparen med ett par centimeters marginal. 2.
Hur förökar sig jordgubbar?
Föröka jordgubbar från revor – Jordgubbar skjuter långa revor ovan jord för att föröka sig. De stjäl energi från moderplantan, så ta för vana att skära av dem som inte ska vara till förökning. Spara bara någon reva från de kraftigaste moderplantorna och spara den närmaste bladrosetten som redan bildats.
Hur sprider sig jordgubbar?
Jordgubbar! Få bär symboliserar svensk sommar så starkt som jordgubbar. Jag längtar efter att köra ner ansiktet i en stor skål med dessa bär och blunda och andas in dofterna. Nu i april ser jag massor av revor som spridit sig i landen och etablerat sig, dags att gräva loss dem och göra nya plantor I tillsammansodlingen har vi en ampeljordgubbe vi glömt namnet på men den är fantastisk.
Vår ampelgubbe ger skörd under hela hösten. Det är få människor som inte vet vad de ska göra med jordgubbar. Med många andra egenodlade grödor hör man många frågetecken vid stora skördar, men nästan aldrig när det gäller jordgubbar. Kanske är det för att de duger så bra som de är och att det är lätt att komma på vad man kan göra med dem? En sommar hade vi extra många jordgubbar och mycket rabarber. Jag var i experimenttagen och ville testa att göra en blandsylt på jordgubbar och rabarber och i sylten hackade jag ner ett par utfläkta vaniljstänger. Vilken sylt det blev, helt fantastisk! Det här är kungen bland sylter och det finns egentligen ingen som kan överträffa den, ingen jag lyckats koka i alla fall. Den är komplett och passar lika bra till plättar och pannkakor som till nygräddade våfflor. Det är också alldeles för lätt att råka ta en sked när ingen ser och bara blunda och njuta. Klicka HÄR för att komma till syltreceptet. Nedan kan ni läsa ett utdrag från vår bok Alla fingrar gröna om hur vi sticklingsförökar jordgubbar. Sticklingsförökning _ Vår, sommar eller höst: april–november _ Att sticklingsföröka innebär att du skapar nya små plantor utifrån en befintlig planta. De nya plantorna kan ge fin skörd efter ett år. Om du inte har plantor sedan tidigare köper du nya plantor i affären och hoppar till Slutplantering. _ Odlingsplatser: Plantera direkt på platsen för slutplantering, eller i krukor som ställs på friland. _ Du behöver: < Fruktsamma plantor. Plastkrukor, 8–15 cm, vid krukplantering. Planteringsjord eller frilandsjord vid krukplantering. _ Identifiera revplantor. De sprider sig med hjälp av en stängel som växer åt sidan från moderplantan. Från stängeln bildas nya plantor. Kommer de i kontakt med jorden utvecklar de rötter och växer fast. Skär eller klipp bort små revplantor från de moderplantor som inte har så många revor. Sticklingar från dessa plantor ger oftast störst bärskörd. Märk gärna ut vilka plantor som ger mest bär under säsongen och ta sedan bara revor från dem. Du kan använda revplantor oavsett om de bildat rötter eller ej, men rotade plantor kommer etablera sig snabbast. Plantera direkt på slutlig odlingsplats eller i krukor med planterings- eller frilandsjord.