Frukost Lunch Mellanmål Middag Kvällsmat?
Måltidsrytm och måltider
- Kroppen behöver mat regelbundet.
- Frukost är en viktig måltid och man bör lära sig att äta frukost.
- Lunch är dagens viktigaste måltid och fyller på energiförråden inför eftermiddagen.
- Middag är dagens andra varma måltid.
- Mellanmål kompletterar måltidsrytmen.
- Kvällsmaten liknar mellanmål.
Contents
När ska man äta frukost lunch och middag?
Tre huvudmål och tre mellanmål rekommenderas. Rekommendationer.
Måltid | Tider | Energifördelning |
---|---|---|
Frukost | 07.00-08.30 | 15-20% |
Mellanmål | 09.30-10.30 | 5% |
Lunch | 12.00-13.00 | 25-30% |
Mellanmål | 14.00-15.00 | 5-10% |
Vad heter de olika måltiderna?
Comida 1 desayuno 2 almuerzo 3 brunch 4 merienda 5 cena 6 cena 7?
Vad kallas måltiden på kvällen?
Den sista måltiden, den som man äter på kvällen, kallas numera som regel middag, men kan även heta kvällsmat eller kvällsvard.
Vad klassas som måltid?
Livsmedel – I många länder finns lagstiftning som både definierar vad som klassas som föda för människor och djur och reglerar hanteringen av föda. I EU:s förordning om livsmedelshygien definieras alla ämnen eller produkter som är avsedda, eller rimligen kan förväntas, att förtäras av människor som livsmedel.
- foder
- levande djur, utom om de har behandlats för att släppas ut på marknaden som livsmedel
- växter före skörd
- läkemedel i den mening som avses i rådets direktiv 65/65/EEG och 92/73/EEG
- kosmetika i den mening som avses i rådets direktiv 76/768/EEG
- tobak och tobaksprodukter i den mening som avses i rådets direktiv 89/622/EEG
- narkotika eller psykotropa ämnen i den mening som avses i Förenta nationernas allmänna narkotikakonvention från 1961 och i Förenta nationernas konvention från 1971 om psykotropiska ämnen
- restsubstanser och främmande ämnen
När ska man äta kvällsmat?
Måltider |
Frukost |
Brunch |
Lunch |
Mellanmål |
Middag |
Kvällsmat |
Supé |
Vickning |
Se även |
Förrätt |
Huvudrätt |
Efterrätt |
Portal:Mat och dryck Wikibooks: Kokboken |
Middag är en av dagens tre huvudmåltider, som vanligen brukar intas efter arbetsdagens slut, Middagsmaten kan variera från en enkel maträtt till en flerrättersmåltid. Vanlig middagstid i Europa varierar mellan klockan 16.00 och 22.30. I Sverige främst sen eftermiddag eller tidig kväll,
Middag kan även avse en festmåltid (middagsbjudning) senare på kvällen. Lokalt avser middag den måltid som intas mitt på dagen, vanligtvis kallad lunch, En måltid som serveras kl.20 eller senare kallas ibland supé, Ännu senare intagen mat, efter kl.24, brukar kallas nattmat. Det finns även uttryck som “äta kväll” (det vill säga kvällsmat) i den äldre litteraturen (se både Leo Tolstoj och August Strindberg ).
En parmiddag är en middagsbjudning där endast par är inbjudna.