Ekologiska Jordgubbar Stockholm?


Ekologiska Jordgubbar Stockholm
Välkommen till KRAVs jordgubbsodlarguide! Här kan du hitta KRAV-märkta jordgubbsodlare uppdelat på län. Har du en KRAV-märkt jordgubbsodling och vill vara med i guiden? Inga problem! Fyll i formuläret längst ner på sidan. Ekologiska Jordgubbar Stockholm Observera att öppettider och andra uppgifter som anges här kan komma att ändras. Kontakta gärna gården för aktuell information innan du åker dit. Kronobergs län – jordgubbsodlare

Åsnenodlarna Vrankunge Storegård 5, 355 97 Växsjö » 072-245 99 66 » Självplock erbjuds: Ja » Säljer jordgubbar i gårdsbutik: Ja » vrankungetradgard.se

Skåne län – jordgubbsodlare

Alléns Ekologiska Trädgårdsodling Vittskövlevägen 99, 297 91 Vittskövle » 070-856 19 79 » Självplock erbjuds: Ja » Säljer jordgubbar i gårdsbutik: Ja » facebook.com/allensekologiskaträdgårdsodling Den Gröna Fabriken Erikslundsvägen 33-4, 235 91 Vellinge » 072-285 05 89 » Självplock erbjuds: Ja » Säljer jordgubbar i gårdsbutik: Ja » dengronafabriken.se Thuressons Ekologiska Fridhemsvägen 212, 291 93 Önnestad » Självplock erbjuds: Ja » Säljer jordgubbar i gårdsbutik: Nej » facebook.com/ekologiskajordgubbar Vidablick Osbyholm 3104, 242 93 Hörby » 070-381 56 39, 041-51 02 02, 073-356 51 25 » Självplock erbjuds: Ja » Säljer jordgubbar i gårdsbutik: Nej » vidablicks.se Västerkulla Gård Bjeretsvägen 151, 233 92 Svedala » 070-824 78 12 » Självplock erbjuds: Nej » Säljer jordgubbar i gårdsbutik: Ja » facebook.com/västerkullagård

Blekinge län – jordgubbsodlare

Möllekulla Länsmansgård Möllekullavägen 127, 294 93 Sölvesborg » Säljer jordgubbar i gårdsbutik: Ja, maj-juli » Aktuella öppettider hittar du på vår hemsida. Under sommaren: torsdagar- fredagar 12.00-18.00 lördagar 10.00-16.00 » mollekulla.se

Gotlands län – jordgubbsodlare

    Lilla Bjers Västerhejde, Lilla Bjers 410, 621 99 Visby » 070-360 73 57 » Självplock erbjuds: Nej » Säljer jordgubbar i gårdsbutik: Ja » lillabjers.se Nickarve Gård Hejdeby Nickarve 308, 621 76 Visby » 0498-26 15 05 » Självplock erbjuds: Ja » Säljer jordgubbar i gårdsbutik: Ja » nickarvegard.se Vägume Kvarn Stora Vägume 1252, 624 53 Lärbro » 070-522 51 36 » Självplock erbjuds: Ja, beroende på tillgång.

    När mognar jordgubbar i Stockholm?

    Ekologiska Jordgubbar Stockholm Publicerad: 04 aug 2012, kl 11:22 Variera din mat och dina desserter med säsongens supernyttiga bär. Få saker är så fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter som bär. Här är en koll på säsongens bär, när de är mogna och vad du kan göra med dem.

    • Björnbär Det finns flera olika sorters björnbär.
    • De tidigaste mognar i augusti och de sena först i oktober.
    • Björnbär som inte är riktigt mogna gör sig mycket bra i saft, sylt och marmelad.
    • De riktigt mogna bären är goda att äta som de är och att ha i desserter och kräm.
    • Bären lämpar sig bra för infrysning och passar bra tillsammans med rosmarin, timjan, kanel, citron och apelsin.

    Varm kladdkaka med björnbärsglass Blåbär Blåbäret blommar i maj juni och i slutet av juli ända fram till frosten kommer kan de plockas. Förutom att ätas färska med mjölk passar blåbär till saft, sylt, marmelad och dessert. En god saft kokar man på blåbär och rabarber.

    De färska bären bör förvaras så nära noll grader som möjligt. Fryser man dem är det bara att ta upp så mycket som går åt för tillfället. Kryddor som enbär, timjan, kardemumma, mynta, mandel och apelsin gör sig bra tillsammans med blåbär. Blåbärspaj Hallon Hallonen mognar successivt från slutet av juli och plockas när de lätt lossnar.

    Används till sylt, marmelad, kräm, gelé, saft och likör. Och givetvis färska med glass eller grädde och till desserter. Hallon går bra att frysa in. Limeblad, grönpeppar, vanilj, fläder och choklad passar bra till hallonen. Limeglasstårta Jordgubbar Från mitten av juni brukar man kunna plocka jordgubbarna i södra Sverige.

    1. Jordgubbarna i norra Sverige behöver någon vecka till på sig för att bli riktigt mogna.
    2. Jordgubbar brukar ge störst skörd som två- och treåriga plantor.
    3. Efter fyra fem år är det tid att byta ut plantorna mot nya.
    4. Jordgubbar används främst till saft, sylt, kräm, färska med grädde eller glass, i tårtor.
    5. Jordgubbarna passar bra tillsammans med kryddor som basilika, svartpeppar, citron, lime och chèvre.

    Krusbär När krusbären blir mjuka och lossnar lätt är de klara, vilket brukar vara någon gång i slutet av juli. Men självfallet beror det också på hur våren har varit och hur vädret är under sommaren. Krusbär används både mogna och omogna. De omogna krusbären innehåller mycket pektin, vilket gör dem lämpliga till bland annat gelé.

    Mogna krusbär äts färska, i desserter och kokas till sylt, kräm och saft. Det går bra att frysa in krusbär. Ingefära, kanel, körvel och citronskal passar bra ihop med krusbär. Smultron Bären plockas efterhand som de mognar. Smultron är godast att äta nyplockade och solvarma. De förlorar mycket av sin fina arom om de kokas till sylt.

    Ska de överhuvudtaget sparas, plockar man dem direkt i en grund fryskartong, strör på socker och fryser in dem så fort som möjligt. Det går bra att göra en rårörd smultronsylt och frysa den. Vinbär Röda vinbär är mycket pektinrika och passar därför till géle och syltning tillsammans med andra bär.

    Vart kan man köpa färska jordgubbar?

    Jordgubbar Sverige Klass 1 ca: 500g | Willys.

    Vad kostar en liter jordgubbar idag?

    1 kg. Jfr-pris 26.95kr/kg.

    Hur länge kan man plocka jordgubbar?

    Jordgubbar När börjar ni försäljningen av jordgubbar? Så fort vi plockat de första bören, börjar vi sälja plockade bär vid gården. Vi säljer bär där ända tills vi börjat med självplockningen, då säljer vi plockade bär vid självplockningen. När börjar självplockningen? Så fort vi bedömer att vi har tillräckligt med bör så börjar vi med självolock. Ja, vi ser helst att man tar med eget emballage. Vi säljer spannar att plocka i. En spann eller skål kan användas många gånger med mycket mindre påverkan på miljön. Får man ta barn och hundar med sig ut i fälten? Barn – javisst ! Vi vill gärna att barnen skall komma med ut i fälten och njuta av våra bär – det är ju det som är riktig sommar. Hundarna får dock stanna i bilen eller på parkeringen vid sidan av fälten. Vilka bär är bäst att göra saft, sylt och stoppa i frysen? Alla sorter som vi odlar idag, Rumba, Florence och Malwina är utmärkta till både saft, sylt och frysen. Hur länge varar säsongen? Alltid svårt att säga. Varmt väder gör att bären mognar fortare. Vid svalt väder blir säsongen längre. Oftast varar säsongen till sista veckan i juli. Ett tidigt år med varmt väder slutar säsongen i mitten av juli. Ett sent svalt år kan bären vara en vecka in i augusti. Vi meddelar alltid i tidningarna, här på hemsidan och på Facebook vilken dag som är sista plockdag.

    När säljs jordgubbar?

    Odling av jordgubbar i Sverige – Jordgubbar är det bär som svenskarna älskar allra mest. Och de allra flesta vill ha svenska jordgubbar. Den svenska odlingen uppgick år 2015 till 2 500 hektar på friland och skörden blev den högsta på 10 år, hela 16, 8 miljoner kilo eller nästan 3 liter jordgubbar per person.

    Säsong för svenska jordgubbar är maj – september Sverige är under sommaren helt självförsörjande på jordgubbar. De första jordgubbarna på friland i Skåne kan skördas redan i maj och de sista skördas i slutet av augusti. På senare år har alltfler satsat på odling i 3 meter höga plasttunnlar – ett slags väderskyddad frilandsodling.

    Härigenom och med hjälp av annan odlingsteknik kan nu flera odlare erbjuda svenska jordgubbar under 4 månader, från mitten av maj till slutet av september. Den totala tunnelodlingen uppskattas idag till ungefär 100 hektar. Vanliga och relativt tidiga jordgubbssorter är Honeoye, Flair och Rumba.

    • Lite längre fram på säsongen – från midsommar och en månad framåt kommer Sonata och Salsa.
    • Ännu litet senare, från slutet av juli kommer sorten Malvina ut i handeln.
    • Äldre och lite känsliga sorter som Polka, Zephyr och Korona är mer ovanliga i handeln men hittas ännu hos lokala odlare med självplock eller direktförsäljning.

    Många anser att just dessa sorter är juvelerna i den svenska jordgubbsfloran. Att svenska konsumenter föredrar svenska jordgubbar beror på att de ofta smakar mer än importbären. Långa dagar och kalla nätter ger högre syra och sötma. Korta transporter gör också att svenska jordgubbarna kan skördas när frukten är mogen och har en fullt utvecklad smak.

    • Närheten till marknaden gör även att transportkänsliga sorter med stor smak kan odlas av många odlare.
    • Förutom frilandsodlade jordgubbar finns växthusodlade gubbar.
    • Ett knappt 20-tal företag odlar jordgubbar i växthus på en sammanlagd yta om 43 000 kvadratmeter.
    • Skörden, 266 000 kilo, motsvarar ungefär 1,5 procent av den skörd som bärgas på friland.

    Läs om Livsmedel från Sverige Läs om Svenska råvaror Läs mer om Jordgubbar i säsong

    Hur mycket kostar jordgubbar på Coop?

    Coop logotyp Coop Sverige 171 88 Solna, Telefon: 010-742 00 00, Org.nr: 556710-5480