Choklad När Man Ammar?
Livsmedelsverket har inga råd om att undvika choklad när man ammar.
Contents
- 1 Vad ska ammande mamma äta?
- 2 Vad gör bebisar Gasiga?
- 3 Hur många kalorier bränner man när man ammar?
- 4 Kan man äta räkor när man ammar?
- 5 Hur vet man om barnet får tillräckligt med mjölk?
Kan bebis få ont i magen av choklad?
Bebisar och magbesvär – En del spädbarn kan uppvisa magbesvär och verka ha ont i sin mage på grund av spädbarnskolik. Det kan finnas fler orsaker till kolik. Dels har barnen ett omoget tarmsystem och har inte utvecklat någon egen tarmflora ännu vilket i sig skapar obalans.
- Vissa barn är väldigt glupska när de äter och sväljer då mycket luft som i tarmarna kan orsaka smärta, speciellt om de ej rapar i samband med måltid.
- Ett litet barn kan troligen inte känna skillnad på smärtan och hungern vilket gör att de vill äta mer eller mindre konstant.
- Det kan öka på besvären eftersom magen då inte får vila mellan måltiderna.
Man brukar ofta benämna problemet som 3- månaderskolik,då besvären ofta blir bättre vid 3 månaders ålder. Detta är ett helt ofarligt tillstånd men kan vara frustrerande för föräldrarna då barnet kan ha skrikperioder och vara otröstlig, vanligtvis på eftermiddagar och kvällar.
- Man kan prova att ge barnet “goda bakterier” i form av Sempers magdroppar som kan ge en bättre balans i magen.
- En del provar även Minifomdroppar som kan underlätta att gaserna kommer ut lättare och då orsakar mindre smärta.
- Om koliken blir extra besvärlig och framför allt om barnet även har hudsymtom i form av mycket skorv eller eksemliknande utslag, kan man misstänka att orsaken är känslighet för/allergi mot komjölk.
Detta kan också ge blod i avföringen på grund av irritation i tarmslemhinnan. Ju mindre barnet är desto svårare är det att få ett tillförlitligt svar på blodprov alternativt pricktest och ofta får man sätta diagnosen utifrån symtomen. Behandlingen är naturligtvis komjölksfri kost.
- Om mamma ammar får hon testa att utesluta mjölk och mjölkprodukter i sin kost i tre veckor för att kunna utvärdera effekt.
- Om barnet äter ersättning går man över till komjölksfri ersättning som man får recept på, och hämtar ut på Apoteket.
- En del ammande barn kan reagera på andra saker som mamma ätit och då framför allt om mamma har ätit mycket av något specifikt födoämne, ex starka kryddor, choklad, bär, lök mm.
Förstoppning kan också vara en bakomliggande orsak till ont i magen och ses i princip aldrig hos helammande barn. De kan dock ha en varierande frekvens på bajsandet, allt från tio gånger dagligen till en gång var tionde dag är normalt om inte barnet verkar ha besvär.
- Somliga reagerar på vanlig ersättning och man kan då prova att byta till ersättning för känsliga magar.
- Om det trots det blir svårt för barnet att bajsa och det verkar ha besvärlig kan man prova att ge Laktulos som finns att köpa receptfritt på Apoteket.
- Skulle detta inte ha effekt, kan man ta kontakt med Barnläkarmottagning alternativt Vårdcentral för att få hjälp.
Det är vanligt med kortvariga magproblem när man går över på mer fast mat eftersom det blir en omställning för magen och barnet kan då bli tillfälligt förstoppat. Vill du läsa mer om barn? Klicka här !
Vad kan barn reagera på vid amning?
Vad den ammande mamman äter, och har ätit, påverkar bröstmjölkens innehåll. Små mängder av olika proteiner och andra näringsämnen kan passera över relativt oförändrade från mammans mat till bröstmjölken och påverka barnet. Vissa miljögifter som lagrats i mammans kroppsfett kan också överföras till bröstmjölken i mycket små, men mätbara, mängder.
Bröstmjölkens fetthalt men även dess lukt, smak och färg varierar. Exempelvis kan lök påverka mjölkens lukt och möjligen orsaka kolik. Gröna grönsaker, t.ex. broccoli, kan påverka färgen på mjölken. Det är vanligt att spädbarn reagerar med utslag eller “prickar” under amningen utan att det för den skull beror på något i mjölken eller någon allergi.
Men spädbarn som är mycket allergiska för exempelvis komjölksprotein kan reagera på de små mängder som kan passera intakt över till bröstmjölken.
Kan man äta allt när man ammar?
Den mesta maten går bra att äta när man ammar. Det är till exempel ingen fara med bakterien listeria eller parasiten toxoplasma – de förs inte över med bröstmjölken och kan alltså inte skada barnet. Däremot är bebisen som ammas känslig för miljögifter och en del andra skadliga ämnen som kan finnas i maten du äter.
Vad ska ammande mamma äta?
Ät gärna det här – Det går åt både näring och energi för att producera bröstmjölk, så precis som under graviditeten behöver du lite mer av de flesta vitaminer och mineraler och även lite mer kalorier. En bra guide till mat med mycket näring får du genom kostråden “Hitta ditt sätt”:
Ät mycket grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Det är bra för både hälsan och miljön.
500 gram grönsaker och frukt om dagen är ett bra riktmärke. Det motsvarar två rejäla nävar grönsaker och ett par frukter. Välj gärna grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök – de innehåller generellt mycket näring.500 gram frukt och grönt kan låta mycket, men att äta lite grönsaker är bättre än att inte äta något alls.
Ät fisk och skaldjur två-tre gånger i veckan, och variera mellan feta och magra sorter. Välj miljömärkt fisk. Vill du veta om just din favoritfisk går bra?
Fisk och skaldjur innehåller flera av de näringsämnen som är extra bra för den som ammar, exempelvis D-vitamin, jod och selen. Fet fisk, som odlad lax och inlagd sill, är även bra källor till det viktiga omega 3-fettet DHA. Bröstmjölkens innehåll av DHA beror på hur mycket DHA mamman får i sig.
Välj nyttiga oljor i matlagningen, som rapsolja eller flytande matfett gjort på rapsolja, och Nyckelhålsmärkt matfett på smörgåsen.
Rapsolja innehåller de två typerna av fett som kroppen inte själv kan tillverka och som vi behöver få i oss via maten: omega 3-fett och omega 6-fett.
3-5 dl mjölk, fil, yoghurt eller berikade vego-alternativ om dagen är lagom. Välj helst Nyckelhålsmärkta sorter, med mindre socker och fett.
Mjölkprodukter bidrar med kalcium, riboflavin, vitamin B12 och D-vitamin. Eftersom andra livsmedel också bidrar med dessa näringsämnen räcker det med 3-5 dl mjölkprodukter per dag. En skiva ost ger till exempel lika mycket kalcium som 0,5-1 deciliter mjölk, men den är inte berikad med D-vitamin.
En del undrar över rådet att välja magra mjölkprodukter, som lättmjölk och lättyoghurt. Magra mjölkprodukter innehåller lika mycket näring som fetare mjölk, men mindre av det mättade fettet som många får i sig för mycket av – och det är bakgrunden till rådet. Kanske låter det märkligt att några procent fett hit eller dit spelar roll, men i långa loppet gör det skillnad när det gäller mat man äter ofta.
Observera att ekologiska vego-drycker endast får berikas med vitamin D. Den som gör egen dryck eller väljer ekologiska sorter behöver få B12 och kalcium från annan mat eller ta tillskott.
Vad gör bebisar Gasiga?
Råd vid matning – En orsak kan vara att barnet får i sig luft när hen äter. Det gör att magen blir spänd. En del barn suger ivrigt och sväljer mycket luft, och det kan ge gas i tarmarna. Det kan hjälpa att göra pauser i matningen, så att barnet får vila och kanske rapa emellanåt.
Äter barnet bröstmjölksersättning kan du testa att ha mindre hål i nappen på flaskan. Då rinner maten långsammare och barnet sväljer mindre luft. Det kan också hjälpa att ge ersättning lite i taget. Ammar du är det viktigt att barnet har så mycket som möjligt av vårtgården i munnen och att läpparna är utvikta.
Du kan testa att mjölka ur bröstet lite först så att bröstmjölken kommer något långsammare. Det kan hjälpa att amma ofta och lite.
Hur många kalorier bränner man när man ammar?
Hur mycket ska du äta? – Ditt energiintag är en av faktorerna som kommer påverka hur mycket du går ner i vikt under tiden som du ammar. I teorin ökar energiomsättningen med ungefär 500 kilokalorier per dag under tiden man ammar. Det verkar dock som att kroppen anpassar sig och kompenserar för detta genom att dels sänka basalmetabolismen (den mängd energi vi gör av med varje dag bara genom att leva) och dels minska på den spontana fysiska aktiviteten.
- Eftersom det kan vara klurigt att ta reda på hur mycket just din energiomsättning påverkas av amningen är det bästa sättet att testa sig fram.
- Du kan börja med att räkna ut ditt “vanliga” energibehov och därefter kan du börja med att lägga på 500 kilokalorier.
- Väg och mät dig regelbundet och justera efter hand beroende på hur snabbt eller långsamt du går ner i vikt.
Går du ner mer än 0,5 kg per vecka? Försök då att äta lite mer. Går du inte ner alls? Prova att sänka ditt energiintag något genom att minska eller utesluta onödiga kcal från exempelvis kakor, godis, läsk och snabbmat och/eller minska på portionerna. Som ammande ökar inte bara energibehovet utan även behovet av de flesta vitaminer och mineraler ökar med 30%, för vitamin A och zink är ökningen hela 50%.
- Detta innebär att det inte räcker att man bara kommer upp i tillräckligt med kilokalorier utan man behöver även se till att äta näringstät mat som täcker behovet av vitaminer och mineraler.
- För att täcka dessa behov bör du sträva efter att fylla ditt energiintag med baljväxter, fullkornsprodukter, grönsaker, frukt, magra mejeriprodukter, kyckling, magert kött och fisk.
Försök att få till frukost, lunch och middag samt två till tre mellanmål per dag. Att bli förälder förändrar såklart livet helt och hållet, alla rutiner vänds upp och ner och det är inte alltid det finns möjlighet att prioritera sina egna behov när man precis har fött barn.
- För att orka återhämta sig efter förlossning och ta sig igenom amning och sömnlösa nätter är det dock viktigt att ge sig själv så bra förutsättningar som möjligt med näringsrik mat och tillräckligt med energi.
- Ällor livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida, livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2008/energi_vikt_graviditet_amning_rapp25.pdf, livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/ammande och Abrahamsson, L., Andersson, A., Becker, W.
& Nilsson, G. (2006). Näringslära för högskolan. Stockholm: Liber Foto iStockphoto
Hur lång tid tar det innan maten går ut i bröstmjölken?
Behöver mitt barn endast dricka bröstmjölk under de första sex månaderna? – Ja. Bröstmjölk ger barnet allt det behöver under livets första sex månader – och om barnet helammas behöver det inte ens dricka något vatten.5 Faktum är att barnets matsmältningssystem inte kan ta hand om fast föda förrän vid ungefär sex månaders ålder, och komjölk kan först smältas vid ett års ålder.
Amning under hela detta skede förbereder även barnet för den spännande utveckling som ligger framöver. Amning tränar munnens muskler, underlättar utvecklingen av barnets käke och hjälper tänderna att inta rätt placering, 6,7 vilket är viktigt när barnet ska lära sig prata och äta fast föda. Dessutom påverkas bröstmjölkens smak av det du äter och dricker, vilket innebär att barnet kan uppleva nya smaker innan det ens har börjat äta fast föda.8 Utöver detta hjälper bröstmjölk även till att bekämpa infektioner, eftersom din kropp producerar antikroppar som överförs till bröstmjölken när barnet är sjukt.9 Det innebär att bröstmjölken även kommer att skydda barnet under de kommande månaderna då det växer och blir mer aktivt.
När du väl har vant dig är amning även otroligt praktiskt, något som Claudia, tvåbarnsmamma från Storbritannien, har upptäckt: – Amning var det självklara valet för mig, i synnerhet när barnet blev lite äldre och vi gick ut oftare. Jag behövde inte sterilisera en massa flaskor, göra i ordning modersmjölksersättning och värma upp den och så vidare.
Hur vet man att man ammat klart?
De flesta barn brukar visa när de är nöjda och inte vill ha mer. Du kan märka att barnet får i sig tillräckligt med bröstmjölk på flera sätt: Barnet är pigg, vaknar av sig själv och vill suga på bröstet. Barnet ökar i vikt.
När blir det lättare att amma?
När börjar amningen bli lättare? – Den tidiga amningsfasen är kort och speciell, och ibland känns det överväldigande, men det blir lättare! Vid slutet av den första månaden har din mjölkproduktion etablerats och ditt barn bör nu kunna amma mer kraftigt och effektivt.2,3 Eventuella problem med barnets suggrepp bör ha gått över, och din mjölkproduktion är mer effektiv, vilket innebär att eventuell ömhet eller eventuellt läckage nu börjar avta.
– Det är som tuffast under de första fyra till sex veckorna, sedan börjar saker och ting att lugna ner sig, säger Cathy. Och när du väl är framme vid tre månader börjar amningen bli riktigt enkel – mycket enklare än att rengöra och göra i ordning en flaska. Ha bara tålamod! Och ju längre du fortsätter att amma, desto längre kan du njuta av alla fördelar – du sparar pengar på modermjölksersättning och sover bättre, 11–13 ditt barn 14 får ett starkare immunförsvar och du får ett bättre skydd mot vissa former av cancer.15 – När det känns som att du inte orkar mer, ta det en dag i sänder, och en amning i sänder, säger Hannah, enbarnsmamma från Storbritannien.
Jag var säker på att jag aldrig skulle orka fram till åtta veckor. Nu vid sjuttonde veckan tycker jag att amning är enkelt. Ta reda på mer om nästa steg i din amningsperiod i Amning efter första månaden: vad du kan förvänta dig Referenser 1 Naveed M et al.
- An autopsy study of relationship between perinatal stomach capacity and birth weight.
- Indian J Gastroenterol.1992;11(4):156-158.2 Neville MC et al.
- Studies in human lactation: milk volumes in lactating women during the onset of lactation and full lactation.
- Am J Clinl Nutr.1988;48(6):1375-1386.3 Kent JC et al.
Principles for maintaining or increasing breast milk production. J Obstet, Gynecol, & Neonatal Nurs.2012;41(1):114-121.4 Australian Breastfeeding Association, Feeding cues ; 2017 Sep,5 Kent JC et al. Response of breasts to different stimulation patterns of an electric breast pump.
J Human Lact.2003;19(2):179-186.6 Kent JC et al. Volume and frequency of breastfeedings and fat content of breast milk throughout the day. Pediatrics.2006;117(3):e387-395.7 Lawrence RA, Lawrence RM. Breastfeeding: A guide for the medical profession.7th ed. Maryland Heights MO, USA: Elsevier Mosby; 2010.1128 p.8 World Health Organisation.
Child growth standards ; 2018 9 Australian Breastfeeding Association. Cluster feeding and fussing babies ; Dec 2017 10 Moberg KU, Prime DK. Oxytocin effects in mothers and infants during breastfeeding. Infant.2013;9(6):201-206.11 U.S. Department of Health & Human Services,
- Surgeon General Breastfeeding factsheet ; 2011 Jan 20 12 Kendall-Tackett K et al.
- The effect of feeding method on sleep duration, maternal well-being, and postpartum depression.
- Clinical Lactation.2011;1;2(2):22-26.13 Brown A, Harries V.
- Infant sleep and night feeding patterns during later infancy: Association with breastfeeding frequency, daytime complementary food intake, and infant weight.
Breast Med.2015;10(5):246-252.14 Hassiotou F et al. Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breastmilk.
Hur länge ska man väcka bebis för att amma?
Under dagen är bebisar ofta vakna i 1–2 timmar och sover därefter i 1–2 timmar innan de vaknar igen. Under den andra månaden kan det vara bra att väcka din bebis för matning om hen sover mer än 1,5–2 timmar i sträck under dagtid.
Kan man dricka ett glas vin när man ammar?
Alkohol är inte positivt för amningen. Nuvarande forskning visar dock inte på några medicinska risker för barnet vid ett måttligt intag om man väljer att dricka alkohol. Vill du vara helt säker på att barnet inte får i sig alkohol bör du avstå så länge du ammar.
Hur vet man att man har tömt bröstet?
Missuppfattningar om låg mjölkproduktion – Nyfödda ammar vanligtvis väldigt ofta – omkring 10 till 12 gånger om dagen eller varannan timme – och detta är inte ett tecken på att du har för lite mjölk. Kom ihåg att barnet även ammar när det vill bli tröstat, och det är svårt att avgöra hur mycket mjölk ditt barn får i sig vid varje amningstillfälle – mängden kan variera.
barnet vill amma ofta barnet vill inte ligga ned barnet vaknar om natten barnet ammar snabbt barnet ammar länge barnet tar flaskan efter en amning dina bröst känns mjukare än vad de gjorde under de första veckorna dina bröst läcker inte mjölk eller har slutat att läcka helt du pumpar endast ur små mängder mjölk du har små bröst.
Varför somnar barnet vid amning?
Min bebis är orolig och frustrerad under amning – Det finns inget generellt svar på frågan vad man ska göra om en bebis inte vill amma och visar tecken på att den är frustrerad eller orolig. Man kan gärna ta hjälp på bvc för att förstå om det finns någon speciell anledning. Det är inte alls ovanligt att barn är oroliga, frustrerade eller somnar under amningen. – Vill barnet att mjölken ska komma långsammare kan man till exempel testa att amma i upprätta ställningar som hindrar att mjölken rinner ner för fort. Eller liggande så överskottsmjölk rinner ut ur mungipan.
Om barnet däremot verkar vilja att mjölken ska komma fortare kan man dels testa att varva bröst så man håller igång ett starkt flöde under amningen, och dels att handmjölka innan man lägger barnet till bröstet. Då att mjölken rinner till snabbt när barnet tar tag. Om barnet är oroligt snarare än frustrerat kan man också behöva ta hjälp av bvc för att att ta reda på orsaken.
Däremot finns även här några tekniker man kan använda för att göra barnet lugnare. – Samma sak, det beror på orsaken till oro såklart. Men testa att amma i olika ställningar, i rörelse och i bärsjal, säger Asabea Britton.
Kan man äta apelsin när man ammar?
Apelsin och andra citrusfrukter till små barn – Apelsin och andra citrusfrukter går utmärkt att ge till barn. Vänta med att ge bitar av citrusfrukter tills barnen börjar kunna äta bitar av mat.
Kan man äta räkor när man ammar?
Odlad fisk, lax och laxfiskar, flundra, makrill, rödspätta, sej, sik, sill och torsk. ansjovis, fiskbullar, fiskpinnar, sardiner, inlagd sill och tonfisk på burk. blåmusslor, räkor, hummer, krabba och kräftor.
Hur vet man om barnet får tillräckligt med mjölk?
Hur vet jag att barnet får i sig tillräckligt med bröstmjölk? – Det viktigaste måttet på att barnet får i sig bröstmjölk är att barnet verkar piggt, sover, vaknar och vill suga ofta på bröstet. Barnet kissar ljust färgad urin flera gånger per dygn. När barnet får i sig mer mjölk börjar avföringen ändra färg successivt till att bli mer gul och grynig.