Blir Man Glad Av Choklad?


Blir Man Glad Av Choklad
Förälskade och upphetsade – Sockret och fettet i chokladen sätter igång produktionen av ämnena serotonin och endorfin i hjärnan, vilket gör att vi känner oss lugna och glada, något vi behöver särskilt under PMS eller vid mens. Vi kan till och med känna oss lite småförälskade och sexuellt upphetsade av en riktigt mörk bit, eftersom choklad innehåller fenyletylamin, ett ämne som frigörs i hjärnan när vi blir förälskade.

Varför blir man glad av choklad?

Blir du också “pirr i magen”-glad av bara tanken på choklad? Men känner att du bör hålla dig borta från det goda i större utsträckning? Sluta med det, menar forskare som faktiskt förespråkar ett par bitar choklad – varje dag! Här listar vi 7 orsaker till varför du bör unna dig mer choklad! Blir Man Glad Av Choklad Foto: Unsplash 1. Tanken att choklad gör dig lycklig har nog slagit dig förr och där har du rätt. Choklad innehåller nämligen serotonin – som påverkar ditt humör positivt! 2. Choklad gör dig inte bara lyckligare utan även snyggare. Jo, det är faktiskt sant.

 • Choklad är både bra mot lyster och förebygger åldrar hud.3.
 • Änner du dig ofta trött och hängig? Ta en bit mörk choklad eller två.
 • Det ger snabb energi och motverkar kronisk trötthet.4.
 • Choklad är bra för hälsan samt motverkar hjärt och kärlsjukdomar.
 • Här är det flavonoidernas förtjänst! 5.
 • Choklad ökar ämnesomsättningen, sänker kolesterolet och blodtrycket.

Bara det? 6. Forskning har gjorts som visat att chokladälskare (som äter choklad flera gånger i veckan) har lägre BMI än de som inte gör det. High five på den! 7. Choklad innehåller mer antioxidanter än frukt och blåbär, visar en amerikansk studie. TIPS! Det är mörk choklad med en kakaohalt på över 65 % som gäller och rekommendationen ligger på cirka 1-3 bitar om dagen.

You might be interested:  Vad Betyder Ansa Rabarber?

Är 70 choklad nyttigt?

BÄSTA VALET: – Kakaohalten är en bra indikator för hur bra chokladen är för hälsan. Välj gärna mörk choklad som innehåller mer än 70 procent kakao. Det är dock bara en av flera faktorer som påverkar om chokladen är nyttig eller inte. Många billiga chokladsorter innehåller växtoljor eller animaliskt fett och dessa innehåller betydligt färre hälsosamma fettsyror.

Är choklad lugnande?

1. Choklad – Många av oss vill ha godis när vi är stressade eller oroliga och ingenting verkar lika lugnande som choklad. Även om choklad innehåller nyttiga flavonoider så innehåller den mesta choklad mängder socker, vilket påverkar dina insulinnivåer – vilket i sin tur förvärrar ditt humör och din ämnesomsättning, skriver MindBodyGreen,

Hur nyttigt är mjölkchoklad?

SVAR: Mjölkchoklad är (tyvärr) långt ifrån lika bra som mörk choklad. Mörk choklad har en hög kakaohalt och det är kakaon som innehåller de hälsosamma antioxidanterna. Därför gäller allmänt sett att ju mörkare choklad, desto bättre är den för hälsan. Mjölkchoklad innehåller lite kakaopulver och i stället finns det en massa tillsatt socker och andra onyttigheter i den.

 • Alorimässigt ligger de två chokladtyperna i stort sett på samma, relativt höga, nivå.
 • Dock mättar mörk choklad bättre och det gör i sin tur att man som regel inte heller orkar äta så mycket av den.
 • Näringsvärde i de två chokladtyperna: Mjölkchoklad: Lågt kakaoinnehåll, rik på socker och fett och ett lågt mättnadsvärde.

Väljer du mjölkchoklad med nötter får dock kakan ett högre näringsvärde. Mörk choklad: Rik på antioxidanter och högt mättnadsvärde. Choklad med minst 43 % kakao får kallas mörk, men välj en chokladkaka med minst 70 % kakao om du vill att den ska vara riktigt nyttig.

You might be interested:  Hur Förökar Man Rabarber?

Hur ska man förvara choklad?

Mjölkchoklad kan förvaras i upp till sex månader och mörk choklad i upp till ett år om den förvaras på svalt, torrt ställe. Chokladen får heller inte utsättas för solljus och starka lukter. Bästa temperaturen är mellan 16°C-18°C. Det är onödigt att förvara choklad i kylskåp och det kan till och med försämra smaken.

 1. Om chokladen utsätts för fukt bildas det en vit beläggning.
 2. Fukten löser upp en del av sockret på chokladens yta.
 3. När fukten avdunstar omkristalliseras sockret men tyvärr i grövre form så att chokladen får en kornig yta.
 4. En annan defekt som kan uppstå på färdig choklad är att det bildas “fettrosor”.
 5. De orsakas av andra kristallformer nära chokladytan.

Om den färdiga chokladens temperatur stiger tränger dessa instabila kristaller ut på chokladens yta och skapar små vita blomliknande fläckar. Fettkristallerna är, i motsats till sockerkristallerna, i stort sett bara en utseendefråga och innebär inte någon smakförändring.