Falafel

4 mars, 2019
Blog post

Fantastiskt god falafel som blir spröd och krispig. Perfekt att servera om man är några stycken och tillsammans med smårätter, eller i pita/tunnbröd.

Ingredienser:
4 dl kikärtor (ej kokta)
ca 2 dl hackad bladpersilja
1 gul lök
3 små vitlöksklyftor (eller 2 större)
2,5 tsk falafelkrydda
1,5 tsk salt

Innan fritering:
1 tsk bakpulver (innan fritering)
1 tsk bikarbonat (innan fritering)
Rapsolja till fritering

Gör såhär:
1. Blötlägg kikärtorna i minst 12 timmar i en stor skål med generöst med kallt vatten.
2. Häll bort vattnet och lägg kikärtorna lite i taget i en matberedare och mal sönder dom tills de blir som ett pulver. Skrapa ner rester från kanterna och rör runt och kör igen. Det krävs kanske 10 minuter totalt av det här innan de är riktigt ordentligt finfördelade.
3. Finfördela därefter löken, vitlöken och bladpersiljan och lägg i matberedaren. Tillsätt även falafelkrydda och salt. Kör tills allt är malet. och smeten är formbar när du försöker göra en liten boll. Låt smeten vila plastad i kylskåp i minst 30 min innan den ska friteras. Den kan också stå över natten.

4. Precis innan fritering tillsätter du bakpulver och bikarbonat och blandar om ordentligt. Ta upp och forma lagom stora bollar (som du kan platta till en aning, jag använde händerna men det finns falafelverktyg att köpa för formandet. Hetta sedan upp en stekpanna med rapsolja (eller frityrolja) och fritera falafeln tills den är brun på alla sidorna. Fritera 3-4 falafel åt gången så inte oljan svalnar och för att det är lättare att hålla koll så de friteras jämt.
5. Lägg över på hushållspapper så överbliven olja absorberas upp och så falafeln bibehåller krispigheten. Servera sedan omgående med sallad, falafelsås, och pitabröd eller annat tunnbröd.

Falafelsås:
2 dl turkisk yoghurt
2 msk tahini
1 vitlöksklyfta
2 msk pressad citronsaft
0,5 dl vatten
En nypa grovmald svartpeppar
1 tsk salt
Färsk bladpersilja som klipps på efter tycke

Gör såhär:
1. Blanda yoghurt och tahini.
2. Pressa vitlök ner i såsen och tillsätt citronsaft, vatten och salt och peppar.
3. Finhacka lite färsk bladpersilja och blanda i.

Bröd: Just det här brödet är Zeinas recept på orientaliskt tunnbröd som man kan hitta här.

Hoppas det smakar!
Prev Post Next Post