Cupavci / Lamingtons

11 april, 2019
Blog post

Här kommer ett recept på en kaka som är sådär härligt god och saftig och som är svår att bara ta en utav. Det bästa med den här kakan är att den tar mig tillbaka till varje gång mamma gjorde den och man otåligt väntade på att de skulle bli klara. Jag vet inte något barn från mitt hemland som inte älskade cupavce. Kakan är väldigt populär på hela balkan men även i Australien.

Ingredienser:
4 ägg
180 g rumsvarmt smör
300 g strösocker
250 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
130 ml mjölk

Gör såhär:
1. Separera äggulorna från äggvitan. Blanda sedan ihop äggulor, smör och socker.
2. I en annan skål vispas äggvitorna till ett mjukt skum. Tillsätt sedan lite i taget äggvitorna med smörblandningen. Rör om med en slickepott.
3. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör försiktigt tills allt går ihop. Häll sist i mjölken och blanda en sista gång.
4. Smöra och mjöla en ugnsform (ca 30x25cm) och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen på 180 grader ca 20-25 minuter. Gör stickprovet.

Chokladkräm:
3 dl mjölk
4,5 dl strösocker
200 g blockchoklad
1/2-1 påse kokos att vända runt i

Gör såhär:
1. Värm mjölken i en kastrull och tillsätt socker och choklad innan mjölken börjar koka. När mjölken kokat upp låt den puttra någon minut på svag värme. Låt sedan krämen svalna helt.
2. När både kakan och krämen svalnat, så skär du kakan i lagom stora rutor (ca 5×5 cm), doppa sedan rutorna i krämen, låt stelna lite (men inte helt) och vänd sedan runt i kokosen. Vänder du runt i kokosen direkt är risken att allt bara blir kladdigt.


Prev Post Next Post