Vilken Fisk Är Norrbottens Landskapsfisk?
Norrbottens landskaps fisk är siklöja (Coregonus albula).
Contents
Vem har laxen som landskapsfisk?
Varje landskap i Sverige har sedan 1994 en landskapsfisk och det var myndigheten Fiskeriverket som drog igång detta projekt. Om man sysslar med sportfiske men inte har koll på vilka de olika landskapens fiskar är följer här en lista över några av Sveriges landskapsfiskar i landskapens bokstavsordning. I Blekinge är det torsken som är landskapsfisk. Torsk är en havsfisk som lever i djupa vatten och som är otroligt viktig för den svenska fiskeindustrin. Fiskarten lär finnas i alla de hav som omger Sverige men det är i Blekinge som den är mest talrik. Bohuslän Det är makrillen som är landskapsfisk i Bohuslän och i detta landskap har makrillfiske varit av stor vikt under lång tid.
Makrill finns att finna i Sveriges västliga hav men den kan bege sig österut under sommaren. Dalarna Den lilla elritsan är landskapsfisk i Dalarna och där hittas den främst i vattendrag men den förekommer i åar och sjöar över hela Sverige. Arten har många olika smeknamn, däribland kvidd. Dalsland Hornsimpa är landskapsfisk i Dalsland och där föredrar denna ovanliga fisk sjöar som är både kalla och djupa.
Gotland För Gotlands del är det piggvar som har kommit att bli landskapsfisk. Piggvar finns i Östersjön, Kattegatt, Skagerrak liksom Öresund och det är en vanlig rätt på gotländska restauranger. Gästrikland Strömming, som också kallas för sill, är populär i stora delar av Sverige och den finns i alla de svenska haven.
Den har dock utsetts till Gästriklands landskapsfisk då landskapet har varit en utgångspunkt för strömmingsfisket under många århundraden. Halland Laxen är Hallands landskapsfisk. Lax finns i Sveriges hav och i en del vattendrag och i Halland är laxfiske av stor betydelse. Hälsingland För Hälsinglands del är det iden som är landskapsfisk.
Id finns i haven på östra sidan om Sverige, inte minst kring Hälsingland, men förekommer också i vattendrag och sjöar. Härjedalen Härjedalens landskapsfisk är harr. Denna fisk föredrar klara, kalla älvar men den finns även i andra typer av vatten. Jämtland Öringen har blivit Jämtlands landskapsfisk trots att arten finns i hela Sverige och det beror på att många av de största öringarna hittas i just detta landskap.
Vad finns det för fisk i sjön?
Mänsklig inblandning – För fisken och dess spridning har högsta kustlinjen stor betydelse. Vissa arter som öring och röding är duktiga på att ta sig uppströms, medan andra är sämre. Gös och nors är två arter som naturligt inte finns ovan högsta kustlinjen, men ändå hittar man dem där.
- Det beror på att människan länge har flyttat fisk.
- I Gausdal kommun, Oppland fylke i Norge, har man hittat en runsten med inskriften Eilífr Elgr bar fiska í Rauðusjó (Eilifr Älg bar (satte ut) fisk i Rausjön).
- Redan då försökte man alltså etablera önskade fiskarter i olika vattensystem.
- Sedan har utplanteringen fortsatt.
Förutom nors och gös har man satt ut gädda i många olika sjöar, stora som små, röding i fisktomma sjöar, sik i rödingsjöar, öring i rödingsjöar, röding i öringsjöar, och ruda i alla möjliga och omöjliga sjöar. Ruda, sutare och karp spreds under medeltiden för att man skulle ha fisk till fastan.
Att sätta ut en art i ett vatten där den inte funnits förut är ibland framgångsrikt, ibland av ringa betydelse, och får i en del fall mycket stora konsekvenser. Om man sätter ut sik i en sjö med endast röding, så konkurrerar siken, som är betydligt bättre på att äta djurplankton, ut rödingen i den fria vattenmassan.
Om man sätter ut röding i en fisktom sjö blir det katastrof. I de naturligt fisktomma fjällsjöarna domineras djurplanktonfaunan av stora pigmenterade arter av hinn- och hoppkräftor. Dessutom förekommer ofta representanter för två grupper av större kräftdjur: gälbladfotingar och sköldbladfotingar, varav två arter är rödlistade i Sverige.
Fågelfaunan utgörs främst av arter som livnär sig på dessa kräftdjur (alfågel, smalnäbbad simsnäppa, andra änder och vadare). Resultatet av rödingutsättning blir att vissa kräftdjur utrotas, vilket hindrar många fåglar från att häcka. Så småningom ändrar sjön karaktär; i fjällvatten där det funnits fisk länge domineras djurplanktonfaunan av små opigmenterade arter av hinn- och hoppkräftor.
Fågelfaunan utgörs av fiskätande arter som olika lommar, skrakar, måsar och tärnor.
Har fiskar i landskapet?
Gädda (Esox lucius) – Gäddan finns i de flesta av landskapets inlandsvatten samt i kust- området. Många svenska och utländska turister besöker landskapets vackra skärgård för att fiska gädda. Gäddan är också viktig för det yrkesmässiga kustfisket. Läs mer om gädda
Vilken fisk är det?
Med Sportfiskarnas app får du hjälp att identifiera vilken fisk du fått på kroken. Bli en fena på fiskarter med Sportfiskarnas smarta app – Fisknyckeln! Fisknyckeln innehåller alla arter som påträffats i svenska vatten, cirka 240 arter! Appen finns både för iPhone och Android och är gratis att ladda ner!
I vilket landskap står en Jättebjörn?
I ensamt majestät reser sig det formsköna Sonfjället över skogstaket i centrala Härjedalen. Fjället och de omgivande skogarna, är kända som ett av de viktigaste fästena för björn i Skandinavien. Det är också ett område med sällsynt tydliga och välbevarade geologiska former, skapade av vatten från inlandsisens avsmältning. Om Sonfjällets nationalpark
Har fiskar i Landskapsvapnet?
Ångermanlands landskapsvapen | |
Blasonering | “I blått fält tre bjälkvis ställda laxar av silver över varandra, den mellersta vänstervänd, samtliga med röd beväring.” |
---|
Ångermanlands landskapsvapen är: I blått fält tre bjälkvis ställda laxar av silver över varandra, den mellersta vänstervänd, samtliga med röd beväring. Vapnet kröns i likhet med alla landskapsvapen av en hertiglig krona. Ångermanland representerades i processionen vid Gustav Vasas begravning 1560 av en lax hoppande över ett nät.
Vilken fisk är mest lik torsk?
Kolja. Koljan är smakmässigt lik torsken med stora variationsmöjligheter. Köttet är fast och har en lätt smak av skaldjur. Koljan kan väga upp till 19 kg och bli 110 cm lång.
Vilken är den vanligaste fisken i Sverige?
8 Elritsa (phoxinus phoxinus) Sveriges vanligaste fisk.
Vad är röding för fisk?
Levnadsmiljö – Rödingen är en sötvattenslevande laxfisk med olika levnadsstrategier. Ursprungsformen lever i små sjöar och bäckar i fjällvärlden, men rödingen finns även i stora sjöar söderut.
Vilken fisk finns det gott om i Ångermanland?
Sportfiskare brukar tycka att det är intressant att lära sig de olika landskapsfiskarna som finns i Sverige och här listas de i landskapens bokstavsordning, från M till Ö. Medelpad En av Sveriges mest omtyckta matfiskar är abborren och det är i Medelpad som denna är landskapsfisk.
- Norrbotten Siklöjan är landskapsfisk i Norrbotten, där den fiskas i skärgården och det är från siklöja som Sveriges välsmakande löjrom fås.
- Närke För Närkes del är det benlöjan som är landskapsfisk.
- Den som gillar att meta kan bege sig till något av Närkes alla vattendrag eller någon av dess sjöar för att fiska benlöja.
Skåne Ålen har kommit att bli Skånes landskapsfisk och att fisken länge har haft betydelse för skåningarna hörs bland annat på diverse ortsnamn, såsom Ålabodarna, Småland I Småland finns det ganska gott om mal, trots att den är en hotad art, och därmed har den blivit Smålands landskapsfisk. Sörmland För Sörmlands del är det braxen som är landskapsfisk och detta beror bland annat på att Sveriges största braxen har fångats i Hallbosjön. Uppland Aspen är Upplands landskapsfisk. Det finns relativt gott om denna ovanliga fisk i Upplands sjöar och vattendrag.
- Värmland I de värmländska vatten finns det gott om nors och därmed har norsen blivit landskapsfisk i detta område.
- Fisken kallas kan kallas för slom i Värmland och härifrån härrör namnet slomhåvning, som sker årligen i Klarälven.
- Västerbotten Flodnejonöga finns i hela Sverige men det är Västerbotten som har fått den till landskapsfisk.
Denna fisk fiskas traditionellt sett under sommarnätter. Västergötland För Västergötlands del är det laken som är landskapsfisk och fisken hittas i de större sjöarna, bland annat Vänern och Vättern. Västmanland Det är gös som är landskapsfisk i Västmanland och detta beror på att en majoritet av fisket sker i landskapets sjöar, däribland Mälaren. Ångermanland I Ångermanland är det siken som är landskapsfisk.
Var leker laxen?
Laxen har ett utpräglat vandringsbeteende. Den leker i älvar och tillväxer i havet. Den är mycket hemtrogen, och återvänder inte bara till samma älv utan till samma plats i älven där den kläcktes. Som ung äter den bottenlevande smådjur, rom och insekter.
Vilka fiskar är godast?
I de svenska insjöarna och längs med våra havskuster så finner man många av de godaste matfiskarna. Sverige är rikt på fisk och genom allemansrätten men också genom ett generöst utgivande av fisketillstånd så kan varje svensk medborgare själva fiska de godaste, svenska fiskarna.
Det finns också många företag som försörjer sig på att fiska och sälja fisk även om det kan vara en tuff bransch där det är svårt att förutsäga hur fisket ska gå dag för dag. Det gör att många fiskare väljer att sälja faktura för att snabbt kunna få in likvida medel så verksamheten kan snurra på även då det är dåliga dagar.
Abborre Abborre är en mycket omtyckt fisk som man kan hitta i de flesta insjöar men också i Östersjön och kring kusterna. I Sverige väger en genomsnittlig abborre cirka 0,5 kg och är en fisk som ofta kan tillagas på grillen, stekas eller som ersättningsfisk till olika plattfiskar.
- Gädda Gädda är en favorit bland fiskätarna men också hos sportfiskarna, som gärna tävlar om vem som får upp den största gäddan.
- Gäddan lever vanligast i vassen på grunt vatten i våra insjöar, åar eller vid kusten.
- En gädda kan väga upp till 20 kg men vanligast så brukar de ligga på mellan 2 och 5 kilon i Sverige.
Godast är de gäddor som inte överstiger 2 kilo i vikt. Gäddan är en fisk som är perfekt för att ugnsbakas. Torsk Torsk är en populär matfisk som man kan fiska i främst Östersjön, då den ofta lever i djupa vatten. Torsken kan väga upp till 50 kilo men vanligast är att en svensk Östersjötorsk ligger på 3-10 kilo.
- Torsk passar bra till att både panera och koka men också till fiskgrytor och gratänger.
- Lax, sik och öring Lax, sik och öring tillhör alla laxsläktet och kan fiskas främst i åar, insjöar och vid kusterna.
- Genomsnittsvikten för en lax är på cirka 4 kilo men det finns exempel på laxar som väger över 30 kilo.
Lax, sik och öring är fiskar som man kan grilla, steka, ugnsbaka, grava eller röka. Lax är också den fisk som är populärast att fiska som sportfiskare vilket gör att den oftast planteras ut i stora mängder i våra insjöar. Gös Gös är en mycket god matfisk med ett fast kött och en mycket bra smak.
I vilka länder finns det lax?
Förekomst – Laxen finns i vilt tillstånd i norra Atlanten, Östersjön, vissa sjöar i norra Europa och i Nordamerika. Stillahavslaxen är en släkting. Praktiskt taget all lax som säljs i Sverige är odlad i Norge. En mindre del utgörs av stödutsättningar av frisimmande lax från kraftverkens odlingar och naturligt lekande vildlax.
Var finns det lax i Sverige?
Laxfiske i Sverige – Lax fiskas både längs kusten och i vattendrag i Sverige, men betydligt mer lax tas upp ur vattendragen än längst kusten. Som exempel kan nämnas att sportfiskare år 2006 tog upp 6,5 ton lax ur de halländska åarna, samtidigt som yrkesfiskarna längst kusten samma år tog upp 600 kg lax.
För information om hur, var och när man får fiska lax utan fiskekort rekommenderar vi att du går vidare till vår artikel om fiske i Sverige. Förenklat kan man säga att fiske utan fiskekort eller yrkesfiskarlicens är tillåtet längs kusten samt i de fem största sjöarna, men det finns inskränkningar i denna rätt så man bör läsa på vad som gäller just där man är intresserad av att fiska lax.
Den lax som finns i svenska vatten är arten Salmo salar, även känd som Atlantlax. I Sverige finns det lax både på östkusten och västkusten, samt i vissa vattendrag. Dessutom finns det laxar som lever hela sina liv i insjön Vänern och dess tillrinnande vattendrag, och alltså aldrig vandrar ut i saltvatten.
I Sverige brukar man skilja på de tre olika laxbestånden egentlig Atlantlax, Östersjölax (baltisk lax) och Vänernlax. Egentlig Atlantlax hittar man i Sverige endast på växtkusten. Den växer upp i Atlanten och leker i vattendrag som tömmer sig i Atlanten. Östersjölaxen lever däremot på östkusten, där den växer upp i Östersjön och leker i vattendrag som tömmer sig i Östersjön.
Vänernlaxen växer upp i Vänern och leker i vattendrag som tömmer sig i Vänern. Östersjölaxen anses härstamma från en avsnörd population av egentlig Atlantlax, och Vänernlaxen är i sin tur förmodligen en avsnörd population av Östersjölax. På grund av annorlunda kost har Östersjölax och Vänernlax inte den laxrosa köttfärg som karaktäriserar den egentliga Atlantlaxen, utan deras kött är mer blekvitt.
Var kommer laxen ifrån?
Laxen finns i alla Sveriges omgivande hav. Leken sker i strömmande sötvatten, på sten- eller grusbottnar. Många fiskar vandrar mellan hav och sötvatten under sin livstid. Laxen, som föds i sötvatten, tillväxer i saltvatten och återvänder till sin födelseplats, är kanske det mest kända exemplet.
Finns det lax i Medelhavet?
Lax finns i norra Atlanten, i Östersjön, i vissa sjöar i norra Europa och i nordöstra Nordamerika. Unglaxar stannar i sötvatten 1–6 år, sedan vandrar de till kusterna eller öppet hav där de lever 1–4 år innan de återvänder till hemvattnet för att leka.