Smält Choklad Recept?


Smält Choklad Recept
Tillagning

 1. Bryt sönder chokladen och lägg i en bunke.
 2. Smält chokladen under omrörning i vattenbad eller mikro.
 3. Lägg ut formar på en bricka.
 4. Eller bred ut ett 3-4 cm tjockt lager på bakplåtspapper i en ugnsform med höga kanter.
 5. Låt chokladen stelna.
 6. Stjälp upp på en skärbräda och skär med en brödkniv eller bräck isär till lagom stora bitar.

Hur får man smält choklad glansig?

Vad innebär temperering av choklad? Hur går temperering till? – Temperering av choklad innebär att få kakaosmöret i chokladen att kristallisera sig på ett kontrollerat sätt. Tempereringen förbättrar chokladens kvalitet, gör den vackert glansig och accentuerar dess smak.

Värm upp chokladen så att fettet i den smälter, till cirka 45 grader. Uppvärmningen görs över vattenbad eller i mikrovågsugn. Kyl sedan ned chokladen under omrörning till 24–25 grader (ungefärligt gradantal, beror på hur du rör om). Värm slutligen upp chokladen till 30–32 grader, vilket är rätt temperatur för användning.

För tempereringen behöver du en digital termometer. För nedkylningen behöver du en stor bunke med is eller kallt vatten. Se till så att det inte skvätter vatten i chokladmassan!

Är det nyttigt att äta choklad?

4. Är mörk choklad den enda chokladen som är nyttig? – Nja. Att säga att choklad är nyttigt är att ta i även om det finns en del antioxidanter i den mörka chokladen, vilket oftast inte finna i ljus mjölkchoklad. Finns det nötter, lingon, tranbär eller andra liknande godsaker i chokladen så kan det förstås också förekomma en del bra näringsämnen därifrån.

You might be interested:  Tvätta Bort Choklad Från Kläder?

Hur länge håller smält choklad?

Mjölkchoklad kan förvaras i upp till sex månader och mörk choklad i upp till ett år om den förvaras på svalt, torrt ställe. Chokladen får heller inte utsättas för solljus och starka lukter. Bästa temperaturen är mellan 16°C-18°C. Det är onödigt att förvara choklad i kylskåp och det kan till och med försämra smaken.

 1. Om chokladen utsätts för fukt bildas det en vit beläggning.
 2. Fukten löser upp en del av sockret på chokladens yta.
 3. När fukten avdunstar omkristalliseras sockret men tyvärr i grövre form så att chokladen får en kornig yta.
 4. En annan defekt som kan uppstå på färdig choklad är att det bildas “fettrosor”.
 5. De orsakas av andra kristallformer nära chokladytan.

Om den färdiga chokladens temperatur stiger tränger dessa instabila kristaller ut på chokladens yta och skapar små vita blomliknande fläckar. Fettkristallerna är, i motsats till sockerkristallerna, i stort sett bara en utseendefråga och innebär inte någon smakförändring.

Hur fixar man skuren choklad?

January 18, 2013 – Smält Choklad Recept Chokladganache (samma sak som tryffel, alltså choklad som smälts i vispgrädde på ett eller annat sätt) som skär sig är ett vanligt förekommande otyg. Jag är på intet sätt förskonad från detta fenomen, trots att jag önskar att jag nått någon slags upphöjdhet som den yrkeskvinna jag är.

 1. Det finns många anledningar till att chokladganache skär sig, mycket har att göra med att den choklad man ofta använder i hemmakök snarare är gjord för att ätas än att göra praliner, glasyrer och ganacher av.
 2. Den har liksom inte rätt stabilitet.
 3. Att chokladen har skurit sig ser man på att fettet separeras och blandningen ser ojämn ut.
You might be interested:  Fisk Som Förknippas Med Vättern?

När massan sedan stelnar blir den lite flammig på ytan och känns mest grynig och fettig i munnen. Sjukt irriterande! En vanlig anledning till att ganache skär sig är att blandningen är för fet, och det fick jag erfara när jag häromdagen försökte göra mörka chokladtryfflar med brynt smör.

 1. Jag ökade på mängden smör i ett väl beprövat recept utan att tänka på att jag då borde ha minskat på fettet genom att till exempel byta ut en del av vispgrädden mot mjölk.
 2. Rekordskuret! Skuret så in i norden! Jag slet mitt hår, och tänkte (vis av tidigare erfarenhet) att det inte ens var någon idé att försöka rädda den.

Det finns många sätt att i teorin rädda en ganache som har skurit sig, men om det sedan funkar i verkligheten är en annan femma. En teori är dock att man ska tillsätta varm vätska till en för fet ganache för att sänka fetthalten. Gärna glykos eller sprit. Smält Choklad Recept Jag tror att många använder sig av choklad med hög kakaohalt när de ska göra chokladgodis hemma, men det kan vara lite lurigt eftersom den då också innehåller mycket kakaosmör.

Kan man smälta Marabou choklad?

11 ingredienser 15 min + 45 min kyltid Hur smakar din drömkaka? Skapa din alldeles egen smak genom att smälta Marabou choklad och tillsätta dina favoritingredienser. Du kan tillsätta godis, frukter, popcorn, kaffebönor – den här drömkakan går verkligen att variera i all oändlighet! läs mer Marabou mjölkchoklad Skapa din alldeles egen Drömkaka med Marabou mjölkchoklad! Läs mer

Kan man smälta all choklad?

Så smälter du choklad i vattenbad – Värm upp vatten i en kastrull, några centimeter från botten räcker. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och placera i en värmetålig skål eller allra helst en vattenbadinsats. Lägg skålen eller insatsen över kastrullen.

You might be interested:  Självplock Jordgubbar Rockneby?

Hur gör man ett vattenbad?

I ett vattenbad smälter du dina ingredienser när du inte vill att det ska bli för varmt. Passar utmärkt då du ska smälta t ex kakaomassa, choklad, fetter och vax mm samt till vissa emulsioner. Använd en skål eller liknande som tål värme och rymmer minst dubbelt så mycket som de ingredienser du vill smälta eller värma upp i vattenbad.

Placera kärlet i en kastrull fylld med så mycket vatten så att halva kärlet är nedsänkt i vattnet. Värm upp vattnet tills det sjuder och låt de valda ingredienserna smälta under omrörning, alternativt de valda ingredienserna värmas upp till viss temperatur. Om vattnet i kastrullen börjar koka vilt, finns det risk för att vattnet stänker upp i dina ingredienser och är det t ex olika oljor och fetter så vill man inte ha vatten i dessa.

När alla ingredienser har smält till en flytande vätska kan du ta kärlet ur vattenbadet. Tänk på att kärlet nu ör varmt. Om du vill använda mikrovågsugn så ställer du in den på medeleffekt och pausar och rör om flera gånger. Du anvönder inte kärl av metall i micron.