Skydd För Jordgubbar I Pallkrage?


Skydd För Jordgubbar I Pallkrage
Publicerad: 13 juni 2018 Uppdaterad: 5 juli Söta jordgubbar – skydda dem mot rådjur och fåglar.

När ska man täcka över jordgubbsplantor?

Frilands grönsaker – vid vilken temperatur kan man plantera ut dem? – Först och främst, förhållandena i södra respektive norra Sverige skiljer sig åt. Det är även olika beroende på vilka grönsaker du ska plantera ut. Rent generellt så har kålen förmågan att klara lite frost när plantorna är väl avhärdade.

Det brukar gå att sätta de första kålplantorna i slutet av maj/början av Juni beroende på vädret och jordtemperatur. Som sagt, kålen klarar lite grann men är det tjäle kvar i backen så går rottillväxten och etableringen sakta. Blir det frostnätter så är det bra att täcka plantorna med fiberduk. Det som kan hända är att det uppstår lite bladskador där duken ligger på bladet, men det brukar inte vara något problem för plantorna sedan.

När det gäller jordgubbar så måste även de vara avhärdade för att klara kyla. Minimitemperaturen i växthuset där det står jordgubbar hos oss är +2 grader, så de “vet” att det kan bli lite kyligare på nätterna. För säkerhetens skull rekommenderar vi även att täcka jordgubbarna med fiberduk de första nätterna.

Hur övervintrar man jordgubbar i Pallkrage?

För att sommaren ska ge en riklig jordgubbsskörd bör man skydda dem så bra som möjligt mot frost. Eftersom jordgubbsplantorna börjar blomma så snart temperaturen stiger något är det viktigt att förse dem med ett frostskydd. Dessutom är rötterna på jordgubben mycket ömtåliga eftersom de ligger väldigt ytligt.

  1. För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna.
  2. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas.
  3. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk.
  4. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.
You might be interested:  Paradis Choklad Innehåll 2021?

Men den släpper ändå igenom tillräckligt mycket luft och fukt så att plantorna inte vissnar. Ytterligare en pluspunkt: jordgubbarna utsätts inte lika ofta för svampangrepp och röta. Men se upp och ta inte bort frostskydden för tidigt! I vissa områden finns det alltid risk för en sen vårfrost som kan skada jordgubbsplantorna.

Vilka vilda djur äter jordgubbar?

Publicerad: 13 juni 2018 Uppdaterad: 5 juli Söta jordgubbar – skydda dem mot rådjur och fåglar.

Vem äter upp jordgubbsplantor?

Hej Både rådjur och harar äter jordgubbsblad, så du får nog försöka hålla koll på de nattliga gästerna. Du kan lägga ett hönsnät över jordgubbsplantorna så att de inte kommer åt att äta mer, eller så gör du tunnlar av rådjursnät, se mina bilder i den här artikeln: Skydda växterna med nät, Det skyddar också mot bärtjuvarna sedan, många fåglar älskar ju jordgubbar. Med vänlig hälsning Sylvia

Hur plantera jordgubbar i pallkragar?

Plantering i jordgubbsland eller pallkrage: – Köp plantorna i trädgårdshandeln, där är plantorna friska och det finns flera sorter att välja på. Använd helst inte plantor från vänner och bekanta, då de kan föra med sig sjukdomar. Välj gärna olika sorter som mognar vid olika tider, så får du en lång skördesäsong.

  • Det finns även jordgubbssorter som remonterar, dvs ger skörd två gånger per säsong.
  • Börja med att jordförbättra trädgårdslandet med P-Jord eller Naturgödslad plantjord – en säck per 2 m2.
  • Sätt plantorna med c:a 20-40 cm mellanrum, radavståndet ska vara 50-80cm.
  • Om du planterar i pallkrage kan du använda Grönsaksjord,

I pallkragen kan du sätta 6-8 plantor (beroende på hur stora plantor du får tag på). Var försiktig när du planterar, så att kronan (där nya blad kommer) inte hamnar under jordytan. Jordgubbarna dricker mycket, så vattna ordentligt. Jordgubbarna ger mest skörd från två- och treåriga plantor.