När Ska Man Odla Jordgubbar?
Bästa tiden att plantera jordgubbar är i juli och början av augusti. Då hinner plantorna växa till sig under sommaren så att de kan ge full skörd redan nästa år. Bor du i norra delen av Sverige är det en fördel att plantera jordgubbarna redan i juli så att de säkert hinner växa färdigt innan hösten kommer.
Contents
- 1 Får man jordgubbar första året?
- 2 Hur ofta ska man vattna jordgubbar?
- 3 Kan man gödsla jordgubbar med kaffesump?
- 4 När ska man klippa ner jordgubbarna?
- 5 Kan man vattna jordgubbar med Guldvatten?
- 6 Varför blir det inga jordgubbar?
- 7 Vad ska man göra med jordgubbsplantor på hösten?
- 8 Hur lång tid tar det från blomma till jordgubbe?
Får man jordgubbar första året?
Plantering av jordgubbar – Jordgubbar odlas bäst där det är lugnt, varmt och soligt. Rötterna ligger ytligt och väl förgrenat. Helst ska jorden vara mullrik och sandblandad för att underlätta ogräsrensning och för att rötterna ska kunna breda ut sig ordentligt.
Man kan plantera jordgubbar under hela säsongen. Planterar man på våren hinner plantorna rota sig bättre innan vintern, men på hösten har revplantorna rotat sig och de kan man plantera ut. För att underlätta skötseln måste allt rotogräs noga rensas bort innan man planterar. pH-värdet ska helst vara 5,5–6,5 och därför kan det vara lämpligt att blanda i en del mull som gör jorden porösare och sänker pH-värdet.
Kogödsel är bra att tillföra ett tag innan plantering. Den ökar mullhalten samtidigt som näring tillförs. Plantorna sätts med ett inbördes avstånd på 30–40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Det är viktigt att plantorna inte sätts djupare än vad de växt tidigare.
När kan man plantera ut jordgubbar?
Växtplats och plantering av jordgubbar Jordgubbar kan antingen planteras tidigt på våren eller i juli/augusti och börjar i båda fallen ge bra skörd året därpå. De trivs bäst på en solig och öppen plats, gärna med en svag sydsluttning för tidigare skörd. Jorden ska helst vara mullrik och sandblandad.
Hur lång tid tar det för jordgubbar att växa?
Jordgubbar ska planteras på en varm och solig plats i fukthållande jord. Värme, sol och lite vind gör att bären mognar bra och minskar risken för gråmögel och andra sjukdomar. Jordgubbsplantor är perenna och övervintrar och återkommer år från år. Bäst skörd ger plantorna när de är 2-4 år.
Odlingen behöver förnyas efter 4-5 år. Jordgubbsplantan har väldigt ytliga rötter vilket gör den känslig för uttorkning och ogräsrensning. Det är viktigt att rensa ogräs eftersom plantorna inte trivs med konkurrensen. Det går att odla jordgubbar i krukor, amplar och balkonglådor. Välj då helst Ampeljordgubbar vilket är sorter som remonterar, blommar om, och ger lång skördesäsong.
Täckodla gärna, halm eller träull är den klassiska täckningen men även ett tunt lager Premium furubark eller Oxidsvart flis runt plantorna hjälper till att hålla undan ogräs och håller bären rena från jordstänk. Jordgubbar planteras med 35 cm mellan plantorna och 50-70 cm mellan raderna.
Var noga vid planteringen att plantorna hamnar på rätt nivå, kronan kallas den punkt varifrån bladen växer och kronan ska alltid vara något ovan jord. Håll jorden fuktig efter planteringen så att rötterna kan etablera sig i den nya jorden. Det går att odla jordgubbar i många olika jordar men det är viktigt att platsen är väldränerad med lucker, mullrik jord.
Jordförbättra befintlig jord genom att blanda in och gräva om ca 1 säck Kogödsel /kvm innan plantering. I odlingsbänkar, amplar och krukor går det att plantera jordgubbar direkt i Grönsaksjord, Jordgubbar kan planteras både höst och vår. Köp friskt nytt plantmaterial eller ta revplantor av egna friska plantor.
- Revplantorna kommer på sommaren och hösten, sätt dem i ett helt nytt land eller plantera i krukor i väntan på nytt land.
- Växla platsen för jordgubbslandet för att undvika sjukdomar.
- Jordgubbar kan också försökas med frön, det är de små prickarna på utsidan av jordgubbarna som är fröna.
- En del stora jordgubbsodlare slår av blasten precis efter skörd, det görs för att minska risken för sjukdomar.
I en hemmaodling behöver det inte göras om man inte haft stora problem med gråmögel eller mjöldagg. Däremot kan det vara en god idé att ta bort revplantor som annars tar kraften från plantorna. Jordgubbar skapar nästa års blomanlag i september-oktober.
Gödsling efter skörd säkerställer att plantan lagrar in näring till nästa års säsong. Det finns många olika rekommendationer på när och hur jordgubbar ska gödslas. Det beror på att jordgubbar kan odlas på många olika jordar och att en väl grundgödslad jord är det bästa för en god etablering och start de första året.
Därefter ska jordgubbar gödslas varsamt eftersom för mycket kväve leder till stor bladtillväxt som ger bekymmer med gråmögel och sämre fruktsättning. Bästa tiden för gödsling är precis efter skörden på sommaren och senast i början av augusti, strö ut t ex torkad Pelleterad kogödsel runt plantorna under bladverket.
Hur många jordgubbar i en pallkrage?
Plantering i jordgubbsland eller pallkrage: – Köp plantorna i trädgårdshandeln, där är plantorna friska och det finns flera sorter att välja på. Använd helst inte plantor från vänner och bekanta, då de kan föra med sig sjukdomar. Välj gärna olika sorter som mognar vid olika tider, så får du en lång skördesäsong.
- Det finns även jordgubbssorter som remonterar, dvs ger skörd två gånger per säsong.
- Börja med att jordförbättra trädgårdslandet med P-Jord eller Naturgödslad plantjord – en säck per 2 m2.
- Sätt plantorna med c:a 20-40 cm mellanrum, radavståndet ska vara 50-80cm.
- Om du planterar i pallkrage kan du använda Grönsaksjord,
I pallkragen kan du sätta 6-8 plantor (beroende på hur stora plantor du får tag på). Var försiktig när du planterar, så att kronan (där nya blad kommer) inte hamnar under jordytan. Jordgubbarna dricker mycket, så vattna ordentligt. Jordgubbarna ger mest skörd från två- och treåriga plantor.
När plantera jordgubbar i Pallkrage?
Bästa tiden att plantera jordgubbar är i juli och början av augusti. Då hinner plantorna växa till sig under sommaren så att de kan ge full skörd redan nästa år. Bor du i norra delen av Sverige är det en fördel att plantera jordgubbarna redan i juli så att de säkert hinner växa färdigt innan hösten kommer.
Är det svårt att odla jordgubbar?
Att odla jordgubbar – Jordgubbar är lättodlade då du kan tänka småskaligt och odla i kruka eller pallkrage, eller anlägga ett helt jordgubbsland. Oavsett vilket behöver du börja med precis samma förberedelser som du gör när du odlar allsköns andra frukter och bär – med att välja läge och förbereda jorden.
Varför blir det inga jordgubbar?
Välj en bra plats för dina jordgubbsplantor –
Jordgubbsplantor vill ha sol, värme och vindstilla. Sol ger godare bär och minskar risken för gråmögel. Jorden bör vara lucker så att jordgubbsplantans rötter kan sprida sig (mycket mull) och gärna med lite sand i. Jordgubbar och smultron är från början skogsväxter och i skogen finns inte lerjord. PH-värdet ska idealt ligga mellan 5,5 och 6,5. Mull tillför både luckerhet och sänker PH-värdet. Rensa bort ogräs och dess rötter – var noggrann med detta och gödsla, gärna stallgödsel. Det går att plantera jordgubbar både vår och höst. Sätter du plantorna på våren så hinner de rota sig bättre. Sätt jordubbsplantorna på ca 35 cm avstånd med ca 70 cm radavstånd. De ser små först men växer snabbt till sig. Sätt jordgubbsplantorna lika djupt som i krukan – de vill inte ha jord runt rothalsen. Jordgubbar är i normalfallet självfertila men du får större skörd om du låter pollinerare besöka plantorna.
Hur ofta ska man vattna jordgubbar?
På så sätt skyddas plantorna och får en bra start. Efter plantering, samt från och med att plantorna blommar till dess att jordgubbarna kan plockas, ska plantorna ha mycket vatten, gärna 35 mm i veckan. Vattna helst tidigt på morgonen då bären redan är våta av dagg, annars finns risk att bären ruttnar.
Kan man gödsla jordgubbar med kaffesump?
En mirakelprodukt: Kaffesump – Kaffesump är ett mirakelmedel för dina växter. Den är särskilt rik på kväve, fosfor, mineraler och kalium, vilket gör den till ett naturligt gödningsmedel av hög kvalitet. Denna typ av gödningsmedel kräver inte heller särskilt mycket förberedelse.
Sprid helt enkelt ut kaffesumpen på lite tidningspapper och låt den torka så att den är lättare att sprida ut. Använd sedan kaffesumpen till att gödsla rabatter, krukväxter, och inomhusväxter. Hur ofta du ska gödsla beror på typen av växt. Inomhusväxter tål bara gödsling med kaffe var sjätte månad. Utomhusväxter kan däremot gödslas med kaffesump upp till fyra gånger om året.
Gödsla genom att strö ut kaffesumpen på marken runt växten och arbeta sedan försiktigt ned den i marken. När det gäller krukväxter kan du blanda ned kaffesumpen i planteringsjorden när du planterar växterna. Sprid ut kaffesump som har blivit över i ett tunt lager på komposten.
När ska man klippa ner jordgubbarna?
Man kan klippa ner jordgubbar nu och ta bort revor på tidig höst, men för att inte riskera att plantorna låter bli att avmognas inför vintern så är det bäst att göra det på tidig vår. Att klippa och beskära stimulerar växterna att växa så därför är det säkrare på våren.
Däremot så kan man klippa revor och plantera nu om man vill föröka sitt jordgubbsbestånd. Jag odlar själv i pallkragar och bor i Zon 6, då med 2 pallkragar på höjden, och det går jättebra. Jag täcker dem inte heller men har man sorter som är tveksamma zonmässigt så kan man med fördel täcka dem, det gör ju bara odlingen säkrare.
Det gör ingen skada att täcka dem. Greger Arnesson/Umeå
Kan man vattna jordgubbar med Guldvatten?
Risker med uringödsling – Unga fröplantor har ett skört rotsystem som kan brännas av för stark näring. Vänta med guldvattnet tills de är omplanterade och har börjat växa till sig.
Som med annan gödsling, var försiktig med småplantor som ännu har ett litet, skört rotsystem. Det är lätt att bränna rötterna om man råkar vattna ut för stark dos. De har heller inte något stort näringsbehov ännu. Flera läkemedelsrester utsöndras via urinen, som antibiotika och könshormoner. Man har inte kunnat påvisa att växter eller mikroliv skulle påverkas av detta, då ämnena bryts ner efter ett tag. Men om du regelbundet äter mycket mediciner, använd bara ditt guldvatten till prydnadsväxter. En kost med mycket salt ökar halten av natrium och klor i urinen. Var därför försiktig med gödsling till saltkänsliga växtslag som ärter, bönor, gurka, jordgubbar och rädisor. Späd guldvattnet till halv styrka, eller skippa att använda urin något dygn efter att du ätit extra salt mat.
Foto: Karin Elmberg, Linda Sandström m fl. Källa: Sveriges lantbruksuniversitet ‘Om urin som gödselmedel i fritidsodling’, försöksresultat 2005.
Varför blir det inga jordgubbar?
Välj en bra plats för dina jordgubbsplantor –
Jordgubbsplantor vill ha sol, värme och vindstilla. Sol ger godare bär och minskar risken för gråmögel. Jorden bör vara lucker så att jordgubbsplantans rötter kan sprida sig (mycket mull) och gärna med lite sand i. Jordgubbar och smultron är från början skogsväxter och i skogen finns inte lerjord. PH-värdet ska idealt ligga mellan 5,5 och 6,5. Mull tillför både luckerhet och sänker PH-värdet. Rensa bort ogräs och dess rötter – var noggrann med detta och gödsla, gärna stallgödsel. Det går att plantera jordgubbar både vår och höst. Sätter du plantorna på våren så hinner de rota sig bättre. Sätt jordubbsplantorna på ca 35 cm avstånd med ca 70 cm radavstånd. De ser små först men växer snabbt till sig. Sätt jordgubbsplantorna lika djupt som i krukan – de vill inte ha jord runt rothalsen. Jordgubbar är i normalfallet självfertila men du får större skörd om du låter pollinerare besöka plantorna.
Vad ska man göra med jordgubbsplantor på hösten?
För att sommaren ska ge en riklig jordgubbsskörd bör man skydda dem så bra som möjligt mot frost. Eftersom jordgubbsplantorna börjar blomma så snart temperaturen stiger något är det viktigt att förse dem med ett frostskydd. Dessutom är rötterna på jordgubben mycket ömtåliga eftersom de ligger väldigt ytligt.
För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.
Men den släpper ändå igenom tillräckligt mycket luft och fukt så att plantorna inte vissnar. Ytterligare en pluspunkt: jordgubbarna utsätts inte lika ofta för svampangrepp och röta. Men se upp och ta inte bort frostskydden för tidigt! I vissa områden finns det alltid risk för en sen vårfrost som kan skada jordgubbsplantorna.
Hur lång tid tar det från blomma till jordgubbe?
Glöm ogräsrensning och grävning! Nils Åkerstedt odlar alla sina växter i enbart sand med gräsklipp och jordgubbarna är inget undantag. Här beskriver han hur man enkelt anlägger ett jordgubbsland direkt på gräsmattan och hur man odlar jordgubbar i krukor.
– Vid all jordgubbsodling för egen konsumtion så lönar det sig att odla dem i sand. Skötseln blir enklare och jag har tycker faktiskt att smaken på jordgubbarna blir mycket godare. För de som har sina odlingar i växtzon 3 och högre så finns det ännu större anledning att odla jordgubbar i sand istället för i vanlig trädgårdsjord.
Sanden i de upphöjda bäddarna värms upp snabbare och plantorna får därmed en snabbare start på våren och en gynnsammare växtmiljö än när plantorna växer på plan mark. Undvik köpjord Att odla jordgubbar i det torvblandade odlingssubstrat som säljs i säckar är verkligen inte att rekommendera.
Det finns ett otal olika sorter av denna så kallade “jord” som påstås vara passande för olika växtarter som till exempel potatis, rosor, pelargonior med mera. Man kan fråga sig varför det nu kan behövas så många olika jordtyper när det förr räckte med en och samma jord. Är det jorden som det är fel på eller den gödsel som används? Enligt min erfarenhet av dryga 40 års odlande i sand så förefaller det snarast som om det numera är både jorden och gödseln som det är fel på.
Olika sorters jord ett försäljningstrick Anledningen till denna rika förekomst av olika gödsel- och jordtyper grundar sig snarare på handelns behov av att sälja än av att hjälpa villaägare och husbehovsodlare att få ett bra odlingsresultat. Att dessutom miljön påverkas negativt av användningen av dessa produkter förefaller inte ha någon betydelse. Den mycket goda jordgubbssorten ‘Elan’ är remonterande vilket innebär att den blommar och ger bär ända fram till första frosten. Foto: Lotta Flodén Remonterande sorter förlänger skördetiden Man kan välja mellan två kategorier av jordgubbssorter. Dels finns det den gamla typen av jordgubbar som ger skörd under en dryg månads tid, skördetiden delvis beroende av läge och växtzon.