När Är Middag?
För måltiden, se Middag (måltid),
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras, (2018-09) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor ( gärna som fotnoter ). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan, |
Solur som visar solens läge vid middagstid. Middag (“mitt på dagen”) avser den tidpunkt då ett halvt dygn har fortlöpt, det vill säga klockan 12:00. Timmarna närmast före middag kallas förmiddag och timmarna närmast efter kallas eftermiddag, Med lokal middag eller sann middag avses det klockslag då solen står i den lokala meridianen : (rakt i söder norr om kräftans vändkrets, rakt i norr söder om stenbockens vändkrets – mellan vändkretsarna varierar riktningen med årstiderna) och samtidigt som högst på himlen.
Contents
När är lunch och middag?
Den andra måltiden, den man äter mitt på dagen, kallas numera oftast lunch, men kan även heta frukost, ibland andra frukost, eller middag. Den sista måltiden, den som man äter på kvällen, kallas numera som regel middag, men kan även heta kvällsmat eller kvällsvard.
Vilken tid äts middag?
Måltider |
Frukost |
Brunch |
Lunch |
Mellanmål |
Middag |
Kvällsmat |
Supé |
Vickning |
Se även |
Förrätt |
Huvudrätt |
Efterrätt |
Portal:Mat och dryck Wikibooks: Kokboken |
Middag är en av dagens tre huvudmåltider, som vanligen brukar intas efter arbetsdagens slut, Middagsmaten kan variera från en enkel maträtt till en flerrättersmåltid. Vanlig middagstid i Europa varierar mellan klockan 16.00 och 22.30. I Sverige främst sen eftermiddag eller tidig kväll,
- Middag kan även avse en festmåltid (middagsbjudning) senare på kvällen.
- Lokalt avser middag den måltid som intas mitt på dagen, vanligtvis kallad lunch,
- En måltid som serveras kl.20 eller senare kallas ibland supé,
- Ännu senare intagen mat, efter kl.24, brukar kallas nattmat.
- Det finns även uttryck som “äta kväll” (det vill säga kvällsmat) i den äldre litteraturen (se både Leo Tolstoj och August Strindberg ).
En parmiddag är en middagsbjudning där endast par är inbjudna.
Vad är skillnaden mellan middag och kvällsmat?
Måltider |
Frukost |
Brunch |
Lunch |
Mellanmål |
Middag |
Kvällsmat |
Supé |
Vickning |
Se även |
Förrätt |
Huvudrätt |
Efterrätt |
Portal:Mat och dryck Wikibooks: Kokboken |
Kvällsmat, äldre kvällsvard, är en måltid som äts mot kvällen. Tillagad mat som äts under tidig kväll kallas i vissa delar av landet för middag, En måltid som serveras kl.20 eller senare kan kallas supé, medan en måltid serverad framåt natten kan kallas vickning,
Vad är det för skillnad på lunch och middag?
10 oktober, 2021 11:19 Nyheter Ett ord som i våra delar av landet börjat stryka på foten om måltiden mitt på dagen är middag. Som 50-talist minns jag aldrig man i ungdomen använde ordet lunch. Däremot är det i dag även i våra bygder det överlägset mest använda namnet för mat mitt på dagen, alltså det som förr var middag.
Jag är sällan konservativ utom när det gäller språk. Här värnar jag om det svenska språket, men även jag får ge mig då och då. På senare år har jag kommit på mig själv med att säga lunch i stället för middag, Ve och fasa, men jag har väl börjat hänga med den yngre generationen nu. Frukost, middag och kvällsmat har även för mig blivit frukost, lunch och middag.
Även om jag inte vill det så är det bara att gå vidare och känna sig besegrad med ett självmål. Huvudsaken är ju att vi får mål i oss oavsett vad det heter. För att reda ut det här med lunch och middag blir det några meningar ur utmärkta Wikipedia. Lunch på Wikipedia Det engelska lunch är en kortform av luncheon.
Det har bildats efter ett dialektalt lunch eller lounge (brödstycke, oststycke), kombinerat med nuncheon (äldre engelska för lätt måltid. Ursprunget för lounge kan vara spanskans lonja med betydelsen stort stycke bröd, smörgås. Måltiden lunch kallades ursprungligen för middag, eftersom den intogs vid middag – mitt på dagen.
Middag kom dock att skifta betydelse till att syfta på dagens största mål. Det engelska ordet lunch lånades in under sent 1800-tal, när middag allt oftare åts på kvällstid i städerna. Ett alternativt namn på dagens andra måltid var, ända fram till 1940-talet, (andra) frukost.
- Jämför med danska, där morgenmad och frokost idag används för dagens första respektive andra måltid.
- På landsbygden intogs dock huvudmålet mitt på dagen långt in på 1960-talet.
- Måltiderna benämndes morgonmat, frukost och kvällsmat på landsbygden.
- I södra Sverige kallas måltiden som serveras mitt på dagen fortfarande för middag.
Måltiderna benämns frukost, middag och kvällsmat. I det gamla bondesamhället var ordet “middag” en tidsangivelse, men blev sedan ett ord för maten man äter mitt på dagen. Maten mitt på dagen var också dagens största måltid, den som då åts vid middag, mitt på dagen.
- När man i samband med industrialiseringen och det därav följande åtskiljandet mellan hem och arbetsplats i stället kom att äta den största måltiden när man kom hem på kvällen, kom ordet middag att förflyttas till att gälla den tidiga kvällsmåltiden.
- Även skolmåltidernas inflytande har säkert bidragit till begreppsförskjutningen; i skolan talar man om lunch om måltiden som äts som huvudmål under skoldagen.
Ännu förekommer det att man på landsbygden (där industrialiseringen inföll senare och påverkade långsammare) intar middagen mitt på dagen precis som förr och på kvällen enbart äter en lättare kvällsmat. Särskilt i södra Sverige används ordet middag fortfarande ofta i den betydelse som på annat håll numera för det mesta kallas lunch.
Vad menas med middag?
“Då hör jag av mig vid middagstid”, sade den unga anförvanten, och vid lunchdags höll jag ett extra öra på mobilen. Som infödd stockholmare har jag visserligen aldrig uppfattat måltiden middag annat än som den man intog vid sextiden, men ändå tänkte jag mig hennes middagstid som mitt på dagen.
Att middag betyder ‘dagens mitt’, det vill säga den tidpunkt när solen står som högst, någon gång mellan tolv och ett, är inte bara ursprungligt. Det är också ganska självklart. Och fortfarande är det mitt på dagen som gäller när vi rör oss med ord som förmiddag och eftermiddag, middagshetta, solens middagssken, middagshöjd – oftast bildligt som i livets middagshöjd från vilken man antas ha ett rejält antal år innan det ska stapplas in i levnadens aftondunkel, sova middag, ta en middagslur, arbeta morgon, middag, kväll.
Hälsningen God middag! uppfattas inte som en tillönskan om en angenäm eller välsmakande aftonmåltid, den markerar bara vänligt att förmiddagen är till ända. Middag blev också benämningen på själva den måltid som inträffar mitt på dagen: äta middag. Så var det länge och är det kanske fortfarande på sina håll på landsbygden, och så är det i tyskan, där Mittagessen är detsamma som lunch.
- Hur blev då ordet för mittpådagenmålet benämningen för den sena måltiden? Det har att göra med de högre ståndens vanor.
- I bondesamhället, där man gick upp i ottan och fick en tidig frukost, var man redan mitt på dagen mogen för huvudmålet.
- Den stockholmska aristokratin däremot antog under 1700-talet fransyska seder och förlade dagens stora måltid till långt senare på dagen och även ut mot aftonen.
I borgerskapets hem försköts middagsmålet bort mot fyratiden, och när den allmänna kontorstiden infördes omkring 1890 fick folk äta huvudmålet först efter arbetets slut. Benämningen middag kom helt enkelt att följa med måltiden. Så där står vi med två olika betydelser hos ordet middag.
“Ett kök är vackrast just vid middagstimman”, skriver Tage Danielsson i en oemotståndlig dikt. Av skildringen att döma är det tiden för måltiden middag som avses, trots att ordet middagstimme i Svenska Akademiens ordbok endast står för ‘timmen mitt på dagen’, den astronomiska middagstimmen. Men även frukosten har levt på ett glidande tidsplan.
“Vila vid denna källa! Vår lilla frukost vi framställa”, skriver Bellman, för att strax fortsätta med “Ditt middagsvin sku vi ur stopen hälla”. En frukost enligt dagens språkbruk är det inte fråga om, eftersom vad som dukas upp är en inte alls så liten och heller inte så tidig utflyktsmåltid med ägg, oliver, kyckling, en nyss skjuten beckasin samt mandeltårta med grädde, alltsammans nedsköljt med en myckenhet av rött vin med pimpinella.