Kyckling Och Ris Till Hund?
Dygn 1 – Hunden bör ha fri tillgång till vatten. Om den vill dricka mycket vid ett och samma tillfälle kan vattnet portioneras ut, annars finns risk att den kräks upp vattnet direkt. Ge dietmat i små portioner varannan till var tredje timme, med uppehåll under natten.
Lämplig diet är välkokt ris (kokas i dubbel mängd vatten och med förlängd koktid – det ökade vatteninnehållet är positivt i samband med diarré) tillsammans med kokt vit fisk, kokt kyckling eller kokt nötfärs. Ge 1 del fisk/kyckling/nötfärs till 3-4 delar ris. Det finns även färdig dietmat att köpa hos veterinär.
Om hunden inte får behålla mat eller vatten bör veterinär kontaktas. Valpar och hundar med underliggande sjukdomar löper större risk att bli akut sjuka i samband med kräkning och diarré, varför dessa behöver kontinuerlig tillsyn.
Contents
Är kyckling bra för hundar?
Visste du att vi erbjuder trygg vård och rådgivning via videosamtal med erfarna veterinärer direkt i din mobil? Om ditt djur är försäkrat hos en av våra partners är besöket kostnadsfritt. Ladda ner appen och ställ dina frågor till oss! Betyg: 4,9 – fler än 2500 recensioner Betyg: 4,7 – fler än 1600 recensioner Betyg: 4,9 – fler än 4000 recensioner App Store Rating: 4.9 Det som kan innebära problem är om biten innehöll ben samt eventuella bakterier. Benen i kycklingen kan i värsta fall skada magsäck eller tarm eller orsaka förstoppning. Rå kyckling kan innehålla bakterier som kan göra hunden sjuk. Om kycklingen är svensk så är det mindre risk för problem, då ska den åtminstone inte innehålla Salmonella, dock kan den innehålla Campylobacter som hundar kan bli sjuka av.
- Om kycklingen är utländsk (utanför Norden) så är det högre risk för att den innehåller Salmonella, vilket hunden kan bli sjuk av.
- Om hunden blir dålig i magen kan man under de närmsta dagarna ge små portioner med lättsmält mat samt eventuellt tillskott med goda bakterier (probiotika finns t.ex.
- Som pasta eller pulver).
Om hunden får stora problem med mage och tarm så kan man behöva söka hjälp hos veterinär. OBS! Om hunden ätit väldigt stor mängd eller om hunden är sjuk sedan tidigare på något sätt så är det klokt att rådgöra med veterinär.
Kan man ge kokt kyckling till hund?
Risk med kycklingben – Generellt bör man aldrig ge tillagade ben till hundar, eftersom benen då blir spröda och kan flisa sig, vilket kan ge skador på mage och tarm. Delar av hel kyckling som kycklingklubbor eller vingar kan alltså utgöra en risk för hunden.
Vilket ris är bäst till hund?
Så gör du egen skonkost till din hund – Att göra egen skonkost hemma är enkelt. Du behöver en bra proteinkälla exempelvis kycklingfilé, vit fisk eller kokt äggvita och vitt ris, gärna grötris, som du kokar, låter svalna och serverar i små portioner. Vätskan från riskoket kan man med fördel ha med i maten då det tillför extra vätska som ersätter förluster i samband med kräkning och/eller diarré.
Du kan erbjuda hunden 1 del protein och 4 delar ris, helst 6–8 ggr jämnt fördelat över dygnet. Storlek på portionerna beror på hundens storlek och kan vara från 1 tsk upp till 1 dl. Rådgör med en veterinär om hur mycket skonkost som är lagom just för din hund och beroende på symptomen. Förvara alltid blandningen i kylskåp och laga inte mer än vad som går åt på ett dygn så att skonkosten inte hinner bli gammal.
När hunden varit helt bra i magen under ett par dagar kan man gradvis gå över till den vanliga maten igen. Det är viktigt att inte byta tillbaka för snabbt då det finns risk för bakslag.
Hur kokar man ris till hund?
Dietråd för hundar med magsjuka. Kräkningar och diarre är bland de vanligaste sjukdomstillstånden hos våra hundar. Orsakerna kan variera – Ibland kan hunden ha ätit i sig något olämpligt, ibland har man bara bytt foder för snabbt, så att hundens tarmflora inte hunnit ställa om sig.
Det är också vanligt med smitta mellan hundar. På våren, då snön smälter, är det vanligt att det tinar fram otrevliga saker som hundar gärna sätter i sig. Behandlingen är densamma oavsett orsaken: Vila magen – ge diet Som djurägare blir man ofta bekymrad då hunden inte äter, men naturen är vis. Ett dygns fasta är ofta det enda som krävs för att tarmen ska läka av och symptomen försvinna.
Vatten är viktigt – men tänk på att inte låta hunden dricka för mycket i taget. Det kan ibland sätta igång problemen igen. Fyll på vatten så att bara botten av vattenskålen täcks – men fyll i stället på ofta! Det är oftast bättre med rumsvarmt eller ljummet vatten än kallt.
Om magsjukan varar mer än ett dygn kan man ge diet. Det finns många olika dietförslag. Ett välbeprövat recept är: 1. Risavkok + honung + salt Koka ris – gärna grötris – och vatten. Ta mer vatten än vanligt – ca 5 delar vatten och 1 del ris – och koka längre än vanligt – ca 30 minuter. Ta vara på vätskan – risavkoket.
Till en liter risavkok blandar man i 2 msk honung (man kan även ta druvsocker) och 1 tsk salt. Vätskeblandningen ger man sen i småportioner varannan timme. En 10 kg hund behöver ca 500 ml under ett dygn. Ibland räcker det att blanda honung och salt i vanligt kokt vatten.
- Det finns även vätskeersättning att köpa på apotek.
- Om hunden blir bättre kan man efter ett dygn som nästa steg ge: 2.
- Okt ris Ge kokt ris i små portioner.
- Från början bara någon matsked sedan ökas mängden.
- Ge ungefär var 4:e timme.
- Om hunden blir bättre kan man efter ett dygn ge: 3.
- Okt ris + rå köttfärs eller kokt mager fisk Ge från början bara ytterst lite köttfärs eller fisk, öka sedan mängden gradvis tills man ge 1 del köttfärs eller fisk och 4 delar ris.
Ge den dieten tills hunden varit helt bra i 2 dagar, därefter kan man försiktigt gå över till hundens normala kost. Numer finns även många kommersiella alternativ till denna hemlagade diet. Många finner dem enklare än att själv laga mat. Om intresse finns kommer vi att i framtiden tillhandahålla sådana produkter i vår butik på Veterinärmottagningen Kusthöjden.
Varför inte kyckling till hund?
Rå kyckling – Om man ger kycklingen rå bör man vara medveten om att kyckling kan innehålla bakterier som i vissa fall kan göra hunden sjuk. Kyckling kan innehålla bl a Campylobacter eller ESBL, en form av E.coli som bär på resistensgener mot vissa antibiotika.
Det är därför viktigt med god hygien när du hanterar rå kyckling eller ger den till din hund. Matskålar och ytor som hundarna har ätit på bör rengöras efter att hunden ätit klart. Om hunden behandlas med antibiotika kan det vara bra att inte ge rå kyckling eller annat färskfoder, även en tid efter avslutad behandling.
Detta eftersom behandling med antibiotika gynnar förekomsten av resistenta bakterier.
Hur mycket kyckling äter en hund?
Hur mycket äter en hund? – Man brukar säga att en vuxen hund äter ca 2% av sin kroppsvikt. Då menar man förstås idealvikt. Är det små hundar så är det snarare 3-5%. Men det är väldigt individuellt, en del förbränner mer energi och behöver mera mat. Andra är lite bekvämare och gör av med mindre energi och äldre hundar gör oftast inte av med så mycket energi heller.
Börjar man på 2-3% så ser man snabbt om hunden behöver mer eller mindre mat. Det är enkelt, öka givan om hunden är smal, minska om hunden blir tjock. Snart nog kommer du se vad din hund behöver. Eftersom hundar som barfar tar energi från fett istället för kolhydrater brukar inte övervikt vara så stort bekymmer.
En valp äter ca 8-10% av sin kroppsvikt, men vid 6 månader har det sjunkit till ca 5% och vid 12-18 månader är den oftast nere på 2%. Den behöver alltså mer mat ju yngre den är.
Kan man ge ris till hund?
Dygn 1 – Hunden bör ha fri tillgång till vatten. Om den vill dricka mycket vid ett och samma tillfälle kan vattnet portioneras ut, annars finns risk att den kräks upp vattnet direkt. Ge dietmat i små portioner varannan till var tredje timme, med uppehåll under natten.
Lämplig diet är välkokt ris (kokas i dubbel mängd vatten och med förlängd koktid – det ökade vatteninnehållet är positivt i samband med diarré) tillsammans med kokt vit fisk, kokt kyckling eller kokt nötfärs. Ge 1 del fisk/kyckling/nötfärs till 3-4 delar ris. Det finns även färdig dietmat att köpa hos veterinär.
Om hunden inte får behålla mat eller vatten bör veterinär kontaktas. Valpar och hundar med underliggande sjukdomar löper större risk att bli akut sjuka i samband med kräkning och diarré, varför dessa behöver kontinuerlig tillsyn.
Kan jag ge min hund knäckebröd?
Johan beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund ger här sju råd hur får hunden att hålla formen. Foto: Elsa Frizell Fetmaepidemin som sveper över västvärlden drabbar inte bara människor. I Sverige uppskattas omkring hälften av alla hundar lida av övervikt – och siffran stiger oroväckande fort.
Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges Veterinärförbund, ger råd om hur du råder bot på ett av vår tids största djurhälsoproblem.1.Revbenstricket Kraftig fetma hos hundar är enkelt att se, men det är inte alltid lätt att som djurägare veta vad som är normalhull och vad som är övervikt.
Men det finns knep. Ett är att varsamt lägga sin hand på hundens bröstkorg och känna på revbenen. – Är de “välvadderade” handlar det om normalhull. Känner man inte revbenen alls är hunden för fet. Och ser man revbenen utan att ens känna med handen på bröstkorgen är djuret för magert, säger Johan Beck-Friis.2.Kolla midjan Att studera din hunds midja är ett bra sätt att få en uppfattning om den är överviktig eller inte.
– Man ska titta på midjan både uppifrån och från sidan. En hund ska ha en timglasformad midja framför höftbenen och bäckenet. Tittar man från sidan ska det vara lite uppdraget undertill, och tittar man uppifrån ska det vara en viss insnörpning precis innan bäckenbenet, säger Johan Beck-Friis. – Ser hunden ut som en korv, alltså att den är “jämntjock” både när man tittar på den från sidan och uppifrån, då är den för fet.
Idag har de flesta hundfoderföretags hemsidor standardbilder på hur normala, för tjocka och för smala hundar ser ut. Det är ett bra och lättbegripligt hjälpmedel för den vill se till att ens hund har en hälsosam vikt.3. Att välja rätt diet Det finns en mängd olika bantningsfoder som är energifattiga men som ändå ger en god mättnadskänsla.
Men det enklaste sättet att få hunden att gå ner i vikt är att ge den mindre portioner, och framförallt att inte ge den mellanmål, säger Johan Beck-Friis. – Min egen hund brukar tigga mat rätt ofta, och när hon gör det brukar jag ge henne en morot att tugga på. Det är kanske inte det godaste hon vet, men i brist på annat äter hon det.
Morötter ger bra bukfyllnad och att tugga på dem är bra för tänderna. Knäckebröd och popcorn som inte är poppade i smör eller olja (det finns speciella maskiner för det) är också bra mat för djur som behöver gå ner i vikt. Tänk på att inte gå ner drastiskt i portionsstorlek med en gång, utan att det är en process som ska ske i mindre steg över en längre tid.
Vad kan man ge en hund som är dålig i magen?
Vad kan jag göra själv? – Generellt är det viktigt att man initialt svälter/fastar hunden i sex timmar. Det är viktigt att den får fri tillgång på vatten. Var vaksam på att hunden verkligen dricker och får i sig vätska. Ge därefter hunden skonkost kokt potatis eller kokt ris med kokt kyckling eller kokt vit fisk.
Kan man ge hunden äggula varje dag?
Ingen äggvita – Däremot ska man inte ge rå äggvita till hunden. Det finns ämnen i rå äggvita som hindrar näringsupptaget av bland annat B-vitaminet biotin och protein. Om det slinker ned lite rå äggvita en enstaka gång är det ingen katastrof – men det bör inte ges regelbundet.
Kan jag ge min hund leverpastej?
Visste du att vi erbjuder trygg vård och rådgivning via videosamtal med erfarna veterinärer direkt i din mobil? Om ditt djur är försäkrat hos en av våra partners är besöket kostnadsfritt. Ladda ner appen och ställ dina frågor till oss! Betyg: 4,9 – fler än 2500 recensioner Betyg: 4,7 – fler än 1600 recensioner Betyg: 4,9 – fler än 4000 recensioner App Store Rating: 4.9 Gul lök är giftigt för hundar. Man brukar räkna med att 15-30 gram färsk gul lök per kg kroppsvikt kan ge problem. Lökpulver och torkad lök kan vara mer koncentrerad än färsk lök, så troligen kan det räcka med mindre mängder. Generellt bör man ska undvika att ge produkter som innehåller lök till hundar.
Kan jag ge min hund filmjölk?
Vem kan inte motstå när Bamse sätter sig framför dig med stora ögon och viftande svans beredd att göra vilken piruett som helst, – en liten mums bit från bordet kan väl inte skada? han är ju såå söt bara! Eller att man springer ifrån bordet 2 sekunder, o vips sitter Bamse där med grädde som tomteskägg o tittar nöjt på dig.
Den tårtan kan ha varit sötad med xylitol. Eller glassen som på bilden. Nu blir det inte så roligt för Bamse längre. Är du inte uppmärksam kan det bli skadligt för Bamse, för vissa livsmedel kan vara rent ut farliga. Vi börjar med xylitol helt enkelt för att det finns i så många livsmedel idag. Xylitol är ett sötningsmedel som används istället för socker.
Finns i många dietiska hälsofrämjande livsmedel (lightmat) för människan, men också i bakelser, bullar, kakor, godis eller tandkräm. Det är just detta som gör det farligt. Vanligast var tuggummi förr i tiden. Ca 0,1gram per kg hund kan orsaka att hundens blodsocker rasar, (Hypoglykemi) Det går fort, på ca 10 minuter syns darrningar, trötthet, apati.
- An orsaka skador hos levern som märks av först efter ca 8 timmar.
- Vanliga symptom är diarré, blödningar apati, uppkastningar.
- Uppsök veterinär snarast.
- Vad göra om detta händer? märker du att din hund tuggat eller ätit något med xylitol så försök få den att kasta upp (spy upp) ser allt bra ut utfodra kolhydratrikt, exempelvis använd lite honung.
Uppsök veterinär snarast. (obs är att aktivt kol fungerar inte här) Choklad Dom flesta vet att choklad är giftigt för hundar. Choklad innehåller kakao som i sin tur innehåller substansen teobromin (släkt med koffein). Det finns i alla typer av choklad, ju högre kakaohalt desto giftigare exempelvis mörk choklad och osötad bakchoklad.
Symptom som kräkningar och diarré. Det kan också orsaka hjärtproblem, skakningar, kramper, ja i värsta fall död. Mycket små doser är giftiga. Uppsök veterinär snarast Druvor och russin kan orsaka njursvikt och bara en liten mängd kan göra en hund sjuk. Symtom som kräkning och diarré som sedan kan gå vidare och utvecklas till njursvikt.
Hunden visar ofta symtom inom några timmar men njurskador kan visa sig efter 2 dygn. Håll denna fruktskål högt upp och långt borta från hunden. Skulle du misstänka att hunden ätit druvor eller russin, försök få den att kasta upp, ( ge tablett aktivt kol om du har) uppsök veterinär snarast.
- Lök & Vitlök är direkt farligt oavsett rått eller tillagat i större mängder, i små mängder finns det hälsofördelar med vitlök men dumt att chansa.
- Förstör röda blodkroppar och kan orsaka anemi, Symtom som illamående kräkning diarré & andningsproblem Alkohol har samma effekt på hundens lever och hjärna som den har på människor.
Men det krävs mycket mindre för att förgifta din hund. Bara lite öl, sprit, vin eller mat med alkohol kan vara dåligt. Det kan orsaka kräkningar, diarré, koordinationsproblem, andningsproblem. Kaffe, Te innehåller Koffein och kan vara dödligt. Håll din hund borta från kakao, choklad, kola och energidrycker.
Är fiskbullar bra för hundar?
Vad får hunden inte äta? Livsmedel som du inte bör ge hunden överhuvudtaget – Alltför fet, starkt kryddad och salthaltig mat kan inte hundar smälta eftersom de har en annan sorts ämnesomsättning än människor. Hundar kan kräkas eller få diarréer av mat av den här sorten.
- Grönsaker som ger gaser som t.ex.
- Kål och lökväxter, bl.a.
- Lök, vitlök och gräslök samt purjolök är verkligen giftiga för hunden.
- Samtidigt finns det en stadigt ökande trend bland många kostmedvetna hundägare att ge hundar en liten(!) mängd grön smoothie att dricka.
- Det sägs att de får en finare päls och mer energi.
Även vindruvor, russin och sultanrussin anses skadliga för hundar även om det inte verkar gälla alla. Men i grund och botten kan hundar få tecken på förgiftningar redan när de fått i sig 10g vindruvor per kg kroppsvikt eller mindre än 2,8g russin per kg kroppsvikt.
Andra sidan förekommer det t.ex. på vingårdar att hundar äter vindruvor och inte får några synliga symptom. En vindruveförgiftning kan ge symptom som kräkningar och/eller diarré, generella problem i mag-tarm-regionen, apati, dålig aptit, förändrade blodvärden, uttorkning, oliguri (otillräcklig urinproduktion), anuri (ingen urinproduktion) samt njursvikt och död.
Det finns för närvarande en hype kring avokado som mänsklig föda på grund av dess hälsofrämjande egenskaper. Avokado är tyvärr mycket skadligt för hundar. Viss avokado innehåller nämligen fettsyraderivatet persin som räknas som oskadligt för människor, men giftigt för nästan alla sällskapsdjur.
Symptom på en persinförgiftning är andnöd, ascites (vätskeansamlingar i bukhålan), diarré, kräkningar och hosta. För hundar är det heller inte bra med nötter, dvs. jordnötter, macadamianötter, omogna valnötter och svarta valnötter. Om hunden äter dessa, kan den få epilepsiartade eller epileptiska anfall, kräkningar, skakningar, muskelkramper och nervkramper.
Chips är givetvis inte heller hundföda. Hunden behöver bara få i sig en liten mängd på 1 till 2 chips för att få magproblem. Du bör också vara väldigt försiktig med växter i potatisväxtfamiljen som t.ex. tomater, aubergine och paprika. De innehåller nämligen solanin.
- Potatis som börjat gro och gröna tomater innehåller speciellt mycket av detta naturliga giftämne.
- Därför bör hunden bara få kokta potatisar utan skal eftersom det också finns en speciellt hög andel solanin i potatisskal.
- Förgiftningssymptom är slemhinneinflammation, diarré och kräkningar.
- Om du ger hunden fisk, bör du se till att fisken inte har några ben.
Proteinerna i fisken är också en riskfaktor. Men en liten läckerbit som mellanmål för en gångs skull är okej, om fisken exempelvis har blivit pocherad innan. Sedan bör inte hunden äta citrusfrukter överhuvudtaget därför att det kan leda till allergier.
Hur länge kan hunden vara utan mat?
Hund har dålig aptit – äter inte men dricker vatten – Om hunden inte äter men fortarande dricker samtidigt som den ger ett intryck av att må bra och rör på sig som vanligt kan detta bero på att hunden matvägrar för att den försöker få i sig något godare.
- Detta är framförallt vanligt om man matat hunden med matrester.
- Vem skulle inte matstrejka för att få i sig en smaskig fläskkarré? Om detta händer behöver du inte vara orolig.
- Det blir en viljornas kamp! En hund klarar sig utan mat i 2-3 dagar utan att börja må dåligt.
- Så länge du ser till att hunden dricker vatten kan du hålla ut.
När den är tillräckligt hungrig kommer den att äta igen. Förr eller senare inser den att den inte kommer att få smaka på den där fläskkarrén och kommer att gluffsa i sig fodret.
Vad är Skonkost för hundar?
Skonkost kan du göra själv genom att ge välkokt ris i dubbel- till tredubbel mängd vatten och blanda i lite kokt vit fisk eller kyckling. Skonkost som både våt- och torrfoder går även att köpa hos oss. När hunden mår bättre ska den vanliga hundmaten successivt blandas med skonkost för att få en varsam övergång.
Kan en valp äta kokt kyckling?
Dygn 1 – Hunden bör ha fri tillgång till vatten. Om den vill dricka mycket vid ett och samma tillfälle kan vattnet portioneras ut, annars finns risk att den kräks upp vattnet direkt. Ge dietmat i små portioner varannan till var tredje timme, med uppehåll under natten.
- Lämplig diet är välkokt ris (kokas i dubbel mängd vatten och med förlängd koktid – det ökade vatteninnehållet är positivt i samband med diarré) tillsammans med kokt vit fisk, kokt kyckling eller kokt nötfärs.
- Ge 1 del fisk/kyckling/nötfärs till 3-4 delar ris.
- Det finns även färdig dietmat att köpa hos veterinär.
Om hunden inte får behålla mat eller vatten bör veterinär kontaktas. Valpar och hundar med underliggande sjukdomar löper större risk att bli akut sjuka i samband med kräkning och diarré, varför dessa behöver kontinuerlig tillsyn.
Kan hundar vara allergiska mot kyckling?
Orsaker till foderallergi – Mycket är ännu okänt om foderallergi/AFR, men man vet att det är flera faktorer som samverkar för att en hund ska bli allergiker. Bland annat finns det en ärftlig komponent, allergi är vanligare i vissa raser än i andra. Den allergiska reaktionen utlöses av proteiner.
Olhydrater, spårämnen etc är alltså inte allergiframkallande, däremot finns det proteiner av både animaliskt och vegetabiliskt ursprung. En hund med foderallergi kan vara allergisk mot vilket protein som helst som den kommit i kontakt med, men det brukar vara ett protein som hunden har ätit mycket av.
De flesta hundfoder är baserade på kyckling, och därför har många foderallergiker utvecklat överkänslighet mot kyckling som proteinkälla. Med tiden kan en foderallergiker reagera på nya proteinkällor, efterhand som den exponeras för dem. Om din hund kliar sig mycket kan det vara ett tecken på foderallergi
Kan man ge hunden rått kött?
Att mata hundar med rått kött har blivit något av en trend, men det finns risker med detta. Det obehandlade kött som säljs som hundmat innehåller nämligen ofta mycket bakterier, enligt en ny svensk undersökning. Hundar som just ätit sådant kött bör inte få slicka folk i ansiktet, skriver forskarna.
Dessutom bör hundar inte utfodras med sådant kött i hushåll med spädbarn eller människor med nedsatt immunförsvar. Resultaten publicerades häromdagen i tidskriften Veterinary Record av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), och har väckt medialt intresse internationellt.
Att utfodra hundar med dieter baserade på rått kött har blivit allt mer populärt under senare år. Den köttråvara man kan hitta i foderbutikernas frysdiskar består dock av slaktbiprodukter som inte har behandlats för att minska det mikrobiella innehållet, och som därför kan innehålla sjukdomsframkallande mikroorganismer.
För att få en bild av hur stor denna risk är har forskarna analyserat frysta prover från 60 förpackningar som producerats i Sverige, Norge, Finland, Tyskland eller Storbritannien av 10 olika tillverkare. I samtliga prover hittades bakterier från familjen Enterobacteriaceae – en grupp av bakterier som främst förekommer i mag-tarm-kanalen hos djur och människor – och i 31 prover var halten högre än gränsvärdet (5000 bakterier/g) för tillfredsställande mikrobiell hygien enligt EU:s föreskrifter.
– Det här är ett generellt mått på råvarans hygieniska kvalitet, förklarar Ingrid Hansson, som är universitetslektor vid SLU och som har lett studien. Inom familjen Enterobacteriaceae finns både harmlösa och skadliga bakterier. I studien undersöktes också förekomsten av några viktiga bakterier som är kända för att orsaka sjukdom.
I två prover var halten av Clostridium perfringens högre än den nivå som tillåts enligt svenska riktlinjer. Dessutom hittades Salmonella -arter i fyra prover och Campylobacter -arter i tre. – Det här visar hur viktigt det är med god hygien om man utfodrar sina hundar med råa köttdetaljer, säger Ingrid Hansson.
Och det gäller både vid förvaring, hantering och utfodring. Forskarna ger också ett antal tips som kan begränsa hälsoriskerna för djur och människor:
Köttråvaran bör hållas fryst tills den används Köttet bör tinas vid högst 10° C, och ska därefter hållas skilt från livsmedel Köttet ska hanteras med separat köksutrustning om denna inte diskas noggrant efter användning Tänk på att stänk av köttsaft kan sprida bakterier till andra livsmedel och ytor Låt inte hunden slicka människor i ansiktet omedelbart efter att den har ätit Hundar ska inte utfodras med rått kött i hushåll med spädbarn, äldre eller individer med nedsatt immunförsvar, eftersom dessa grupper är mer mottagliga för infektioner.
Forskarna påpekar att hundar inte bara kan sprida bakterier som orsakar sjukdom, utan att de också kan sprida bakterier med antibiotikaresistens. Hundar ska inte matas med rått kött medan de behandlas med antibiotika, eftersom detta kan öka risken för uppförökning och spridning av resistenta stammar.