Choklad Med Lång Hållbarhet?


Choklad Med Lång Hållbarhet
Här är maten som håller riktigt länge: – 1. Vitt ris Forskare från Utah State University har studerat hur länge vitt ris kan behålla sin näringsnivå och smak – och resultatet var häpnadsväckande. Vitt ris kan hålla i 30 år om det förvaras i en lufttät behållare i ca.4,5 grader.

Så innan du slänger ditt vita ris överväg först om det verkligen är nödvändigt. Brunt ris håller å andra sidan inte länge, på grund av sina naturliga oljor håller det bara i sex månader.2. Torkade baljväxter Baljväxter som torkade bönor, ärtor, linser och liknande, kan faktiskt hålla dubbelt så länge som anges på förpackningen.

Även om du till exempel har haft en påse med torkade kikärter stående i några år, kan den alltså fortfarande gå bra att äta.3. Konserverad mat Konserver kan hålla dubbelt så länge som det står på burken, det vill säga upp till flera år extra. Konserverna kan visserligen förlora lite smak över tiden, men de går att äta utan problem.

Du måste dock vara försiktig med hur du lagrar dem. De får inte lämnas i direkt solljus utan måste förvaras mörkt och svalt, men i köksskåpet går bra.4. Godis Produkter med hög sockerhalt kan ofta hålla i flera år, eftersom sockret har en konserverande effekt. Så du kan äta vingummi och lakrits, även om utgångsdatumet har överskridits, så länge det smakar gott.

Choklad håller inte så länge som vingummi och liknande godis, men går ofta att äta efter utgångsdatum om det förvarats svalt.5. Marmelad Även syltad mat kan hålla längre på grund av den höga sockerhalten, men det gäller bara oöppnade förpackningar.6. Honung Honung är ett av de livsmedel som håller allra längst.

 • Den kemiska blandningen i ren honung skapar en mikromiljö där bakterier inte kan leva.
 • Men, honungen du köper i snabbköpet har bearbetats och placerats i en ny behållare, vilket förändrar mikromiljön.
 • För att den behandlade honungen ska hålla är det viktigt att behållaren är lufttät.
 • Så snart luft kommer in i den kommer bakterietillväxt att ske och nedbrytningsprocessen starta.7.

Salt Det är knappast någon överraskning att salt är en produkt som kan hålla länge. Under många år användes salt för att bevara hållbarheten för andra livsmedel. Saltets långa hållbarhet berodde till stor del på den höga halten natriumklorid i produkten.

 1. Men i ditt bordssalt hemma har det också tillsatts jod, vilket förkortar saltets livslängd.
 2. Salt med jod håller i cirka fem år.8.
 3. Socker Socker måste förvaras i lufttäta behållare för att skyddas mot fukt och bakterier.
 4. När sockret börjar klumpa sig och få en mjukare, mer klibbig konsistens, gäller det att ta sig en extra fundering innan användning.9.

Soja Soja kan hålla längre än du kanske tror. På grund av dess höga saltinnehåll kan soja nästan inte bli för gammal om du bara kommer ihåg att förvara den rätt och stänger locket ordentligt efter användning.10. Ren lönnsirap Som med honung kan ren lönnsirap nästan inte bli för gammal, så utgångsdatumet på lönnsirap är inte så viktigt att ta hänsyn till.11.

Contents

You might be interested:  Är Kyckling Och Ris Nyttigt?

Vad ska man bunkra inför krig?

Bra mat att ha hemma: –

potatis, kål, morötter, ägg bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor mjukost, messmör och andra pålägg på tub havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver matolja, hårdost snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk krossade tomater att till exempel koka pasta i konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor fruktkräm, sylt, marmelad färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön.

Livsmedelsverket har en mer detaljerad lista över livsmedel som är bra att ha hemma,

Vilken mat är bra att bunkra?

Lista med livsmedel som är bra att bunkra med under en kris: Hårt bröd, kex och skorpor. Rågflingor, havregryn, mjöl, müsli eller frukostflingor. Kött- fisk- och vegetariska konserver, exempelvis tonfisk, makrill, köttfärs- tomat- och pastasås, lax- och fiskbullar, köttbullar, korv, kokt kött, ärtor, bönor, majs,

Vad behöver jag ha hemma vid krig?

Mat och vatten Tändstickor eller tändare. Mat och dryck som klarar förvaring i rumstemperatur, till exempel: konserver, torr mat, som pulversoppor, torkat kött, torkad frukt, energi och proteinbars, choklad, nötter, frystorkat kaffe, te, saftkoncentrat.

Vad ska man köpa vid krig?

Din beredskap för vatten, mat, hygien, skydd och värme konserver, torr mat och kaffe, saft. Se till att ladda för matförråd som du klarar dig i upp till 7 dagar. Glöm heller inte dina personliga mediciner.

Hur mycket kontanter bör man ha hemma om det blir krig?

Varje hushåll bör se till att ha kontanter hemma enligt MSB. Foto: Martina Holmberg / TT / MSB Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bör varje hushåll ha kontanter hemma för att kunna betala mat, mediciner och drivmedel. Runt 2 000 kronor per person är en rimlig summa.

 1. I MSB-broschyren Om Krisen eller kriget kommer rekommenderar myndigheten att man skall ha kontanter hemma i mindre valörer, som tjugolappar och hundralappar.
 2. En exakt summa är svår att ge då varje hushålls tillgångar och förutsättningar ser olika ut.
 3. Tekniken kan alltid trassla och magnetremsan på betalkortet krångla.

Därför bör man alltid ha 500 kronor i kontanter med sig när man går ut, ifall man blir akut dålig och måste ta en taxi, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques till Bulletin. – Utöver denna summa, bör man även ha tillgång till en eller ett par tusen kronor hemma som kan användas vid en nödsituation, tillägger Arques.

Det viktiga är att inte helt stå utan kontanter, då man aldrig vet vad man kan behöva dem till. Det kan vara till mat, vatten, mediciner, drivmedel. Regeringen vill att man klarar sin vardag utan stöd från samhället i en vecka eller längre, säger MSB till Bulletin. – En vuxen persons matutgifter ligger på runt 2 000 till 2 500 kronor i månaden och man bör ta höjd för att kunna klara sig vid tekniska problem.

Det är därför rimligt att ha runt 2 000 kronor per person hemma för att kunna betala för mat och drivmedel ett tag, säger Arques.

You might be interested:  Nät För Att Skydda Jordgubbar?

När kommer det bli krig i Sverige?

Är det krig i Sverige? – Nej, det är inte krig i Sverige. Försvarsmakten och de svenska politikerna tror inte att det kommer att bli krig i Sverige just nu, även om det är omöjligt att säga säkert vad som kommer att hända, Sverige är inte med i NATO men vi har ansökt om att bli det.

Hur Preppar man för krig?

6 tips som gör dig krisredo! –

1. Håll kontakten Se till att någon vet var du är på väg om du ska på resa, och håll kontakten under tiden.2. Bra att ha-saker Packa ett kit med saker som kan vara användbara i en kris: Nödvändiga mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio.3. Väderkoll Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att väder i fjällen eller på sjön kan förändras snabbt.4. Första hjälpen Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit.5. Följ nyhetsrapporteringen Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen till den lokala radiokanalen. På krisinformation.se publiceras konstant aktuell information om kriser i vårt land.6. Viktiga nummer Skriv ner viktiga nummer till exempelvis polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in ICE-nummer i din mobil.

Hur mycket vatten ska man bunkra?

Ha en plan för att ordna vatten i alla lägen –

Räkna med minst tre till fem liter vatten per person och dygn. Tänk på att husdjur också behöver vatten. Tappa upp dricksvatten i dunkar och hinkar vid strömavbrott. Badkaret fungerar också. Frys gärna in vatten i PET-flaskor, då flaskorna även fungerar som kylklampar. Ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe. Koka vattnet om det kan vara förorenat. V attnet ska koka tills det bubblar kraftigt med stora bubblor.

Vilken personlighet klarar en kris bäst?

Emotionellt stabil – Emotionellt instabil (neurotisk) – Att vara emotionellt stabil innebär en viss tålighet, inklusive stresstålighet. Man oroar sig inte för särskilt mycket. Det är bra att vara en emotionellt stabil person eller ha en emotionellt stabil person vid sin sida när man är mitt i en kris.

 • En risk är att du/de reagerar lite för långsamt men en klar fördel är att de inte blir handlingsförlamade av stress/skräck.
 • En starkt neurotisk person går med en konstant oro.
 • Det finns alltid något att vara rädd för.
 • I realiteten finns det även i vardagssituationer ett stort antal saker som kan gå fel.

En person går med en gaffel i handen och är på väg att sätta foten där en matta har veckat sig på ett sätt som den inte brukar, och plötsligt finns det minst två potentiella risker i situationen. Vad som händer med gaffeln kan vi försöka föreställa oss om det är så att personen snubblar på mattan.

 • Neurotiskt lagda personer har en större benägenhet att se dessa riskfaktorer.
 • En neurotisk person är inte den som bäst hanterar krisen när man är mitt i den.
 • De ligger nära till hands att bli paralyserade eller hysteriska.
 • De klarar sig bäst när de är väl förberedda.
 • Organisationsforskaren Karl Weick har beskrivit vad det är som gör att vissa personer eller organisationer är bättre förberedda på det oväntade.

En värdefull faktor är att vissa individer ser fel i systemen. Dessa fel kan antingen direkt leda till att något oväntat med negativt utfall inträffar eller att hanteringen av en krissituation blir lidande på grund av felet. Neurotiskt lagda personer ser dessa brister bättre än andra och kan därför åtgärda dem innan något oönskat händer.

Innan man drar slutsatsen att det enbart är bra att vara neurotiskt lagd eller att ha en neurotisk person i sin närhet bör man titta på nackdelarna. På grund av all oro och sårbarhet som de emotionellt instabila lever med har de också, generellt, en sämre hälsa. Det kan bero på ständigt höga halter av stresshormon i kroppen.

En neurotisk person är inte den som bäst hanterar krisen när man är mitt i den. De ligger nära till hands att bli paralyserade eller hysteriska. De klarar sig bäst när de är väl förberedda.

You might be interested:  Eriksbergs Fisk Lunch?

Vart ska man ta vägen om det blir krig i Sverige?

Gå in på MSB:s hemsida, msb.se/skyddsrum, och kolla.

Kan man bli inkallad om det blir krig?

Om du är säker på att du inte kan använda vapen mot någon annan person kan du ansöka om att få gör din totalförsvarsplikt utan vapen. Du ansöker om att vara vapenfri hos Plikt- och prövningsverket. Om du ansöker om vapenfri tjänst kan du ändå bli inkallad till grundutbildning eller vara pliktad att stötta samhället.

Får man spara pengar hemma?

Se till att du kan betala på flera olika sätt Ha kontanter för ett par dagar hemma, i mindre valörer.

Vad ska finnas i ett skyddsrum?

Vad finns i ett skyddsrum? – I ett skyddsrum finns egentligen bara tre saker: vatten, ventilation och provisoriska toaletter. Det finns inga möbler och inga förnödenheter. Människor ska kunna vistas där upp till 48 timmar. Skulle det bli aktuellt att uppsöka ett skyddsrum har beredskapen med all säkerhet höjts en tid innan så att man hunnit förbereda sig och snabbt kan packa ihop och ta med sig det allra nödvändigaste som mat, toalettpapper och hygienartiklar.

Hur mycket vatten bunkra?

Ha en plan för att ordna vatten i alla lägen –

Räkna med minst tre till fem liter vatten per person och dygn. Tänk på att husdjur också behöver vatten. Tappa upp dricksvatten i dunkar och hinkar vid strömavbrott. Badkaret fungerar också. Frys gärna in vatten i PET-flaskor, då flaskorna även fungerar som kylklampar. Ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe. Koka vattnet om det kan vara förorenat. V attnet ska koka tills det bubblar kraftigt med stora bubblor.

Vad ska man ha hemma vid en kris?

Hur kan jag förbereda mig? – Passa på att handla lite extra av det du ändå brukar äta så har du ett lager hemma som inte blir för gammalt. Då löser du både vardag och kris. Välj matvaror som

kan tillagas snabbt inte kräver så mycket vatten kan ätas utan tillagning kan förvaras i rumstemperatur

Exempel är konserver, oljor, pasta, gryn och hårt bröd. Tänk även på att ha lite extra hemma av mjöl, torrjäst, linser, kryddor, salt, socker, buljongtärningar och tomatpuré. Krossade tomater på burk är ett bra alternativ då de innehåller vätska. Torrvaror, konserver, ultrahög temperaturbehandlade mjölkprodukter och vegetabiliska drycker håller ibland upp till några år – men ta för vana att använda och uppdatera lagret av varorna då och då, till exempel vid den årliga krisberedskapsveckan.