Är Pasta Snabba Kolhydrater?


Är Pasta Snabba Kolhydrater
Pasta och träning – Kolhydrater är en ovärde r lig träningskompis! Och p asta är en bra källa till kolhydrater som både hjärnan och kroppens muskler enk elt tar till sig och gillar ! Olika typer av kolhydrater Kolhydrater innehåller ungefär lika mycket energi som protein, men det gäller att välja rätt sorts kolhydrater till rätt tillfälle.

Kolhydrater brukar delas in i långsamma kolhydrater och snabba kolhydrater utifrån hur de påverkar blodsockret i kroppen, och konstigt nog finns de i så skilda livsmedel som grönsaker, pasta och bröd, men också läsk och godis! Vilken form du väljer påverkar ditt träningsresultat. Välj rätt sort Innan träning är långsamma kolhydrater bäst.

De tar längre tid för kroppen att bryta ner vilket gör att de mättar bättre och ger energi som varar länge. Långsamma kolhydrater finns det mycket av i pasta, bönor, linser, bröd med hela korn, ris samt omogen frukt. Men snabba kolhydrater har också sin funktion.

Efter träning fyller de snabbt på energiförråden och stimulerar muskeltillväxten. Snabba kolhydrater finns visserligen i bullar och läsk, men ett bättre val är tex mogen färsk eller torkad frukt. Låt magen tugga Hur maten tillverkats eller hur du tillagat den har också stor betydelse. Ju mindre maten behandlas desto mer får magen jobba för att bryta ner den, och då sker också blodsockerstegringen långsammare.

Gör därför som italienarna och koka pastan och risotton “al dente “. Det ger ett behagligt tuggmotstånd och energi som räcker lite länge. Kolhydratladdning- så funkar det Inför ett stort lopp är kolhydrater suveränt att frossa i. Genom att träna riktigt intensivt ungefär en vecka innan ett längre och tuffare lopp eller tävling, tömmer man det lager av energi som finns sparat i musklerna och levern.

Vilka är snabba kolhydrater?

Kolhydrater är ett begrepp som används för livsmedel som innehåller stärkelse, kostfiber eller olika typer av sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste källa till energi. Vissa metoder för att gå ner i vikt (t ex LCHF ) handlar om att dra ner på eller helt utesluta kolhydrater i sin kost.

 • Om man går på en diet eller tränar kan man behöva ett kosttillskott för att se till att man får i sig de viktigaste vitaminerna och mineralerna,
 • Stärkelse är den vanligaste typen av kolhydrat i vår kost, och finns bland annat i potatis, bröd och pasta.
 • Stärkelse bryts ofta ner snabbt av kroppen vilket gör att glukos snabbt kommer ut i blodet.
You might be interested:  Fisk Som Förknippas Med Vättern?

Kostfiber finns bland annat i spannmål (grovt bröd), rotfrukter, frukt och bär och baljväxter. Kostfiber är bra för vår mage och tarmbalans eftersom kroppen inte kan bryta ner dem. Fibrerna blir istället till föda för tarmfloran i tjocktarmen. Kostfiber är bra för vår kropp av flera andra orsaker:

De suger upp vatten i tarmen och gör att maten går igenom tarmkanalen snabbare. De är gelbildande och kan bidra till att blodets kolesterol hålls på en låg nivå. De innehåller få kalorier.

I kategorin monosackarider finns glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Glukos är den vanligaste sockerarten i det vi äter. Fruktos finns i alla typer av frukt. När man kontrollerar sitt blodsocker genom ett blodprov kallas det för P-glukos. Till disackariderna hör laktos (mjölksocker), maltos och sackaros.

 • Laktos finns i alla mjölkprodukter, och om man är överkänslig mot det kallas det för laktosintolerans.
 • Maltos är en kolhydrat som vi sällan får i oss via vår föda, den används dock för att framställa öl.
 • Sackaros består av både glukos och fruktos.
 • Vanligt socker innehåller nästan 100 procent sackaros.
 • GI är ett sätt att mäta hur snabbt kolhydrater från olika livsmedel tas upp i kroppen.

Ett högt GI-värde innebär att livsmedlet gör att blodsockret stiger snabbt, detta gör att man kan behöva äta oftare. Vissa dieter använder GI-värden som måttstock för att värdera hur bra eller dåliga olika livsmedel är. Snabba kolhydrater är de kolhydrater som tas upp snabbt av kroppen, de har alltså ett högt GI-värde.

Man hittar snabba kolhydrater i t ex vit pasta, vitt ris, vitt mjöl, potatis, godis och läsk. Om man vill få i sig färre snabba kolhydrater kan man byta ut dem mot bättre alternativ i sin kost. Vit pasta kan t ex ersättas med pasta gjord av quinoa, hampa eller dinkel. Detsamma kan göras med vitt ris, som kan bytas ut mot t ex bovete, linser eller matvete.

Snabba kolhydrater har idag en negativ klang, speciellt hos de som försöker gå ner i vikt. Många dieter, t ex LCHF, går ut på att minimera intaget av kolhydrater. Om man tränar intensivt kan de snabba kolhydraterna dock hjälpa till med återhämtningen efter träningspassen.

  Råris/svartris. Fullkornspasta. Grovt bröd med synliga korn. Linser, bönor och baljväxter.

  Vilka kolhydrater är snabba och långsamma?

  Kolhydrater kan vara socker, stärkelse eller fibrer. Genom att äta långsamma kolhydrater med hög andel fibrer kan man få ett mer stabilt blodsocker än om man äter mycket snabba kolhydrater, som socker. Det är alltså kvaliteten på kolhydraterna du äter som påverkar hur din energinivå blir över tid.

  Är couscous nyttigare än pasta?

  Nyttig mat som inte är så nyttig som du tror – Proteinbars. Någon med näsa för marknadsföring kom på den briljanta idén att lansera något som faktiskt kan vara lika onyttigt som godis, men få det att verka sunt. Proteinbars är krasst sett inte något annat än en komprimerad massa av behandlade kemikalier, förpackade som nyttigheter – men som innehåller både mer socker och kalorier än vissa chokladkakor.

  1. Tips! Om du vill äta dom ändå, så leta efter protein bars med så få ingredienser som möjligt.
  2. Titta noga på innehållsdeklarationen.
  3. Och leta efter sådana med mindre än 20 gram socker och 200 kcal per portion.
  4. För att vara på den riktigt säkra sidan kan du göra dina egna proteinbars av proteinpulver, havregryn, nötter, torkad frukt, frön, dadlar, ägg, sojamjölk, vatten eller liknande.

  Torkad frukt, Massor av vitaminer och fibrer, absolut. Men även en laddning full av socker. Tips! Ät färsk frukt istället. Då får du även i dig vätskan i frukten, vilket gör att du snabbare blir mätteftersom volymen har ökat. Vitamindrycker. De låter ju som en riktigt bra idé: vatten fullt av vettiga vitaminer och antioxidanter.

  Men kroppen tillgodogör sig vitaminerna mycket bättre genom att du äter mat istället med dessa näringsämnen. Var också mycket försiktig med vitamindrycker som innehåller dolt socker, läs innehållsförteckningen. Tips! Drick vanligt vatten istället, det räcker som komplement till vitaminerna du äter i fast form.

  Caesarsallad med kyckling, Räck upp en hand ni som beställer en sån här på restaurang istället för hamburgare med pommes frites, i tron om att ni väljer något kalorisnålt! Grunden i rätten är inte så pjåkig, nämligen romansalladen och kycklingbröstfilén.

  Problemet är tillbehören, den knaperstekta baconen, smörstekta krutonger, de rikliga mängderna riven parmesan och sist men verkligen inte minst – den superfeta, karaktäristiska casardressingen. Vi snackar lätt 800 kalorier per sallad här. Tips! Välj bort krutongerna och dressingen och ringla över lite balsamvinäger istället.

  Eller gör en egen dressing med kalorisnålt innehåll om du gör rätten själv. Spenatpasta, Låt inte den gröna färgen lura dig och förföra dig att tro att detta är ett så särskilt mycket bättre alternativ än vit/vanlig pasta. Mängden spenat i denna pasta är sannerligen försumbar.

  • Du får i dig mycket mer av nyttigheterna från spenat om du äter den som den är, som tillbehör till din pastarätt.
  • Tips! Välj bönpasta istället, dessutom får du i dig en hel dos av protein.
  • Couscou s.
  • Erbjuds ofta som kolhydratalternativ på salladsbarer.
  • Men couscous må se exotiskt nyttigt, fast det i själva verket inte är något annat än mikroskopiskt liten vit pasta.

  Tips! Välj quinoa istället om det är det där finkorniga du är ute efter. Eller riven blomkål, på det sättet smyger du in mer grönt i din mat. Smaksatta riskakor, Signalerar bra val tack vare sitt kalorisnåla innehåll, inte sant? Men sanningen är att riskakornas brist på fibrer gör dem till något som mest påminner om att äta luft fast med kalorier.