Breskvice – små persikokakor med jordgubbsfyllning

27 augusti, 2018
Blog post

Här kommer en riktigt god småkaka från Balkan! Till utseendet ser de ut som små persikor, därav namnet, men smaken är inte persikorelaterad alls. Istället är de fyllda med urgröpt kaka och hemgjord jordgubbssylt (recept på min sylt finns här). De går alldeles utmärkt att byta smak på sylten, och även byta ut sylten mot rom om man gillar det.

Jag har lagt upp bilder som enklare visar de olika momenten. Kakan i sig är enkel att göra men den är lite pillig då man ska gröpa ur varje bit, fylla kakorna och sätta ihop dom, måla så de ser ut som persikor, sen rulla i strösocker. Men när det väl är gjort får man så ljuvliga små bakverk som är så goda till en kopp kaffe, te eller ett glas mjölk.

Ingredienser:
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 dl rapsolja
250 g margarin
2 tsk bakpulver
14 dl vetemjöl

Gör såhär:
1. Klä en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 180 º
2. Mixa ägg och socker i en matberedare
3. Tillsätt olja, margarin, vetemjöl och bakpulver
4. Mixa till en slät deg som du kan forma runda bollar utav

5. Forma runda bollar ca 1,5 cm/diameter (eller större om du vill det). De kommer att växa till sig i ugnen så ha det i åtanke när du väljer storlek.
6. Lägg bollarna på plåten och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter beroende på storleken.

7. Låt kakorna helt svalna på ett bakgaller.
8. Gröp ur varje kaka så det blir en liten fördjupning som du sedan kan fylla. Jag använde en liten vass kniv för ändamålet.
9. Lägg det urgröpta i en skål och smula sönder de större bitarna så allt blir jämt smulat.

Fyllning:
jordgubbssylt
kaksmulor som du gröpt ur ”persikorna”

Gör såhär:
Blanda i så mycket sylt så du får en saftig konsistens. Det ska inte vara för rinnigt men inte heller för torrt. Lite klibbigt är bra då det kommer hjälpa att hålla ihop två kakor. Ta sedan två kakor, fyll dom med fyllning så de precis fyller hålet och tryck sedan ihop de två delarna så det blir en persika. Det ska synas lite fyllning mellan delarna, är det för mycket så får man skrapa bort lite. Gör så med alla kakor.

Dekoration:
pastafärg (röd-orange-gul)
vatten
strösocker

1. Fyll två skålar med några matskedar vatten, blanda i röd pasta färg i ena och gul i den andra. Blir det för svagt när du penslar kakorna sen är det bara att blanda i mer färg.
2. Pensla kakorna med gul och röd färg om vartannat tills hela kakan på båda sidorna är färglagd.
3. Rulla i strösocker som du hällt upp på en tallrik.

Kakorna går bra att förvara i en tätförsluten burk 4-5 dagar i rumstemperatur men ännu längre i kylskåp. De går också utmärkt att frysa.

Prev Post Next Post