3 sorters bullar

3 oktober, 2018
Blog post

Imorgon är det kanelbullens dag och hur härligt är inte det? Jag har inför morgondagen bakat 3 sorters bullar som vi ska mumsa på här hemma. En klassisk kanelbulle, en vaniljbulle och en nutellabulle. Hur gott? Här kommer receptet som ger mååååånga goda bullar.

Ingredienser:
6 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör

+ ägg och pärlsocker

Gör såhär:
1. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt mjölk. Blanda runt så jästen löser upp sig. Tillsätt salt, socker, sirap och kardemumma – blanda (om du inte använder en köksmaskin tillsätter du smöret här också).
2. Ha i nästan allt vetemjöl och börja knåda (jag använder min köksmaskin för det), efter ca 5 minuter tillsätter du smöret. Håll koll om du behöver mer mjöl men se till att det inte blir för mycket då degen annars blir torr. Den ska bli glansig och spänstig och vara mer åt det fuktiga hållet men ändå inte fastna i fingrarna. I köksmaskin ska degen knådas ca 10-15 minuter.
3. Låt jäsa i bunken under plastfolie ca 40 minuter.

Vaniljfyllning:
50 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2,5 msk vaniljsocker

Kanelfyllning:
50 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel

Nutellafyllning:
20 g rumsvarmt smör som breds på den utkavlade degen
ca 1 dl nutella

4. Mjöla bakbordet och dela degen i 3 delar. Runda varje deg och kvala sedan ut till tunna fyrkanter. Fyll varje fyrkant med en av fyllningarna och vik sedan degen så övre kanten hamnar på nedre kanten. Skär sedan 1,5 cm tjocka remsor med en pizzaslicer och gör en valfri snurr.
5. Lägg varje bulle på en bakpappersklädd plåt och jäs under bakduk i 1,5 timme. Pensla sedan varje bulle med ett uppvispat ägg med en gnutta salt i. Strö över pärlsocker.
6. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter.

Sockerlag:
1 dl vatten
1,2 dl strösocker

För att bullarna ska hålla sig fräscha längre kan du pensla dom med sockerlag. Koka då upp vatten och socker och pensla på bullarna precis när du tagit ur dom ur ugnen.

Prev Post Next Post