Västerbottenpaj med smörstekta kantareller

13 september, 2018
Blog post

Västerbottenpaj är en stor favorit här hemma! Vi gillar paj överlag men det är något extra speciellt med västerbottenost, gärna kombinerat med smörstekta kantareller. Här kommer en av mina bästa recept!

Pajdeg:
100 g smör
2 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
3 msk vatten
1 tsk salt

Gör såhär:
1. Blanda i alla ingredienser i en matberedare och kör tills det går ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform (eller springform) och nagga botten.
3. Förgrädda skalet i 10 minuter på 200°. Ställ åt sidan.

Fyllning:
1 gul lök
200 g kantareller
smör till stekning
2 dl riven Västerbottenost
100 g ädelost (eller blåmögelost)
salt och peppar efter tycke

Gör såhär:
1. Hacka lök och skölj och borsta kantarellerna. Dela dom i mindre bitar.
2. Ta fram en stekpanna och smält smöret tills det bubblar. Stek lök och kantareller tills vätskan försvinner och de börjar knastra. Salta och peppra.
4. Lägg i de stekta kantarellerna i pajskalet.
3. Riv västerbottenost och lägg över kantarellerna, smula sedan över ädelosten.

Stanning:
2 ägg
2,5 dl vispgrädde
salt och peppar

Gör såhär:
1. Vispa ihop ägg och vispgrädde så det precis går ihop. Salta och peppra och häll sedan över osten i pajskalet.
2. Grädde på 200º mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Prev Post Next Post