Ugnsgratinerad lövbiff med klyftpotatis

12 oktober, 2018
Blog post

God kväll!
Jag tänkte bjuda på ett lättlagat recept som passar att laga nu till helgen, nämligen ugnsgratinerad lövbiff med klyftpotatis. Lövbiffen sköter sig själv i ugnen och är klar relativt snabbt, har man varmluftsugn kan man börja med att baka potatisen och ca 20 minuter innan den är klar sätter man i lövbiffen som man förberett. Har man inte det går det bra att göra lövbiffen först och täcka den sedan med aluminiumfolie och sedan baka potatisen i ugnen då den är godast när den kommer ut rykande färsk. Receptet räcker till 4 personer.

Ingredienser:
2 msk rapsolja
1 gul lök
400-500 g lövbiff
100 g skivade champinjoner
1 tsk chilikrydda
salt och peppar
2 dl matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soja
grönsakskrydda eller örtsalt

Gör såhär:
1. Salta och peppra lövbiffen.
2. Hacka lök och skiva champinjoner. Lägg lövbiffen tillsammans med grönsakerna i en ugnssäker form och strö på chilikrydda. Förgrädda i 180 grader tills lövbiffen inte längre är röd.
2. Ta ut formen och häll på grädden och sojan och vänd runt. Strö lite grönsakskrydda eller örtsalt över toppen. Ställ tillbaks in i ugnen i 10 minuter.

Såhär ser det ut innan allt åker in i ugnen.

Såhär ser det ut innan osten åker på. (Det går att utesluta ost om man vill).

Garnering:
1 dl riven ost (jag använde Västerbotten)

När det gått ca 10 minuter strör du på riven ost och gräddar sedan ytterligare i 5 minuter.

Klyftpotatis:
700 g färskpotatis (eller fast potatis)
4 msk rapsolja
1 tsk salt
1 tsk vegeta

Gör såhär:
1. Baka i ugn på 200 grader i ca 30-40 minuter tills potatisen på sina håll fått en fin gyllenbrun färg och är mjuk.

Servera med en god sallad.
Hoppas det smakar 🍴

Prev Post Next Post