Tranbärsfrallor med flingsalt

11 september, 2021
Blog post

Hur gott är det inte med med torkad frukt i bröd? Jag älskar det verkligen, och tranbär är nog bland det godaste jag vet i just bröd. I det här receptet har jag kombinerat sötman från tranbäret med flingsalt som strös ovanpå frallorna. Så gott!

Ingredienser:
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 msk olivolja
0,5 msk salt
2 dl lantbrödsmjöl
3 dl vetemjöl special
5 dl rågsikt
2 dl torkade tranbär
1/2 dl hela linfrön
flingsalt

Gör såhär:
1. Värm vattnet så det blir fingervarmt. Häll i en bunke (jag använde den till min köksmaskin) och smula ner jästen.
2. Tillsätt olivolja och salt. Häll sedan i de olika mjölsorterna, tranbären och linfröna och blanda degen med jämna mellanrum. Ta bara så mycket mjöl som är nödvändigt annars blir frallorna torra. Degen ska bli spänstig och mjuk men inte klibba.
3. Knåda degen i ca 10 minuter och jäs sedan under bakduk i ca 1 timme.
4. När degen jäst, häll ut den på lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till två rullar och dela i ca 3 cm tjocka bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg på en bakpappersklädd plåt. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader, pensla frallorna med uppvispat ägg och strö sedan lite flingsalt på varje fralla. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. De ska bli fint gyllenbruna.


Rullar innan de delades.

Hoppas det ska smaka!

Prev Post Next Post