Toscakladdkaka

8 november, 2018
Blog post

Det här receptet var svårt att namnge. Alla alternativ blev liksom för långa, så därför fick det bli toscakladdkaka. Även om jag egentligen ville ha in kokos i namnet också 😛 Jag gjorde en vanlig kladdkaka och när den precis fått sin ytliga skorpa så hällde jag över kokostosca på toppen så den liksom sjönk in i kladdkakan, och fortsatte sedan att grädda den ytterligare 10 minuter. Resultatet blev magiskt och min man sa att det var den godaste kladdkaka han ätit – någonsin. Bra betyg tyckte jag 🙂 Här kommer receptet som är bakat i en springform på ca 25 cm/diameter.

Ingredienser kladdkaka:
120 g smör
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
0,75 dl kakao
1 krm salt

Gör såhär:
1. Ta fram en springform (25 cm/diameter) och klä den med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull (eller i en större bunke i mikron)
2. Tillsätt socker och blanda väl. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör om väl.
3. Knäck i ett ägg i taget och blanda efter varje tillsatt ägg (övermixa inte).
4. Till slut tillsätter du kakao och salt och häller sedan ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen på 180 grader ca 10 minuter. Kladdkakan ska ha fått den första ”fasta” ytan på toppen. Under tiden görs toscasmeten.

Toscasmet:
50 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl kokos + 1/2 dl kokos för garnering när kakan är klar.

Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan alla ingredienser (förutom kokosen som är till garnering).
2. Koka upp och låt koka 2-3 minuter under omrörning på medelhög värme.
3. När kladdkakan fått sin första yta häller du på toscasmeten och smeten ska då sjunka in i kakan men också vara kvar lite på toppen. Fortsätt grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Den ska vara lite dallrig fortfarande när den tas ut så håll koll så den inte blir torr.
4. Ta ut kakan och garnera med resterande kokos. Låt svalna helt innan du skär upp den i bitar.

Äts bäst som den är ♥

Prev Post