Tomatsås till pizza

När jag gör pizza hemma så är det ett måste med hemkokt tomatsås. Det går så fort att göra och så fort allting är i kastrullen så sköter såsen sig själv mer eller mindre. Just det här receptet har lite sting i sig då jag tillsatt en tesked sambal oelek. Det går givetvis att utesluta, eller byta ut mot tomatpuré om man vill ha en lite mildare smak. Såsen räcker till 2 stora pizzor (eller 3-4 mindre).
Ingredienser:
1/2 dl olivolja
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 burk Mutti krossade tomater
1 tsk ljus sirap
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
en näve färsk basilika
Gör såhär:
1. Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs båda löksorterna någon minut på medelhög värme. Vitlöken ska dock inte få färg.
2. Tillsätt sambal oelek, krossade tomater och sirap.
3. Koka såsen i 25-30 minuter, ju längre desto godare.
4. Smaka av med salt och peppar och tillsätt basilikan (hackad eller hel, du bestämmer).