
Spröda hallongrottor
Finns det något bättre än doften av nybakade hallongrottor? Kombinationen av söt mördeg ihop med syrlig hallonsylt är svår att slå! Hallongrottor är inte bara en svensk fikafavorit, utan också en av de enklaste kakorna du kan baka. Det är dessutom omöjligt att bara ta en! Så fram med bunken, slå på ugnen och låt oss baka dessa små mästerverk!

Hur undviker jag att hallongrottorna spricker?
- Överarbeta inte degen! Om degen knådas för länge utvecklas gluten, vilket gör att kakorna blir sega och mer benägna att spricka. Blanda bara tills ingredienserna precis gått ihop.
- Rumsvarmt smör är ett måste vilket gör degen mer följsam.
- Gör gropen för sylten ordentligt djup. För grunt hål gör att sylt kan pressar ut mot kanterna och orsaka att kakan spricker.
- Grädda inte i för hög värme.


Spröda hallongrottor
Söta mördegskakor fyllda med syrlig hallonsylt.
Ingredients
- 4 dl vetemjöl
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 dl florsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpasta
- 180 g rumsvarmt smör
- 1 dl hallonsylt
Instructions
- Klä en ugnsplåt med bakpapper. Sätt ugnen på 180 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Tillsätt smöret och knyp ihop degen snabbt.
- Forma degen till en rulle och nyp av/dela till stora kulor.
- Lägg varje kula på ugnsplåten och tryck ner med fingret eller något annat lämpligt i mitten så det blir en fördjupning i kakan.
- Fyll med hallonsylt.
- Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Notes
Förvaras i en tätförslutande burk i ca 5 dagar.