Blog post

Sockerkaksmarängtårta med färska bär

3 maj, 2019

Den 8 april fyllde jag 30 år. Det var trevligt, vi firade med nära och kära och höll tillställningen casual och liten. Hade jag inte varit gravid hade jag övervägt att ha en större fest, men i det här stadiet – nej tack. Här är i alla fall tårtan jag gjorde. Jag gjorde det enkelt för mig därav grädde, färska bär, passionsfruktcurd och ja, minimal insats 😀 men god och fräsch blev den!

Sockerkaksbotten:
4 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
80 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1,75 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk

Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker

Gör såhär:

Sockerkaksbotten:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna ska användas till bottnen och vitorna till marängen).
2. Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. I med resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet.
3. Bred ut smeten i tre springformar, ca 20 cm/diameter, klädda med bakplåtspapper.

Maräng:
1. Vispa äggvitorna fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.
2. Spritsa ut marängen ovanpå sockerkakssmeten och grädda sedan längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt kallna.

Passionscurd:
1 msk finrivet citronskal
0,5 dl citronjuice
1 dl urgröpta passionsfruktskärnor
2 ägg
2 äggulor
1 dl strösocker
45 g rumsvarmt osaltat smör

Gör såhär:
1. Vispa ihop citronskal och juice, passionsfruktskött, ägg, äggula och socker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning på medelsvag värme tills den tjocknar. Var noga att den inte kokar.
2. Ta av från värmen, sila bort passionsfruktkärnorna. Klicka ner smör och rör tills det smält. Låt kallna helt.

Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 st äggulor
1 msk strösocker
1,5 msk maizena stärkelse
1 msk vaniljsocker

Gör såhär:
Vispa ihop mjölk, äggulor, socker, maizena och vaniljsocker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Låt krämen kallna.

Garnering:
5 dl vispgrädde, vispad och klar
färska jordgubbar, blåbär och mandelspån

Sätta ihop tårtan:
1. Ta fram ett lämpligt fat och lägg den första tårtbotten på fatet. Bre på passionsfruktcurden och lägg på nästa tårtbotten. Bred på vaniljkrämen och passionsfruktcurd på vaniljkrämen. Lägg på den sista tårtbotten. Spritsa med vispgrädde runt och på hela tårtan. Jag använde en vanlig rund tyll. Garnera med färska jordgubbar, blåbär och strö över lite mandelspån.

Prev Post Next Post