Semlor

29 juni, 2018
Blog post

Klassiska semlor tycker jag är så otroligt gott! Den luftiga bullen med smak av kardemumma som går utmärkt ihop med mandelmassan och grädden. Åh. Jag har redan bakat semlor två gånger i år och hembakta blir på nåt sätt ännu bättre. Man styr själv storleken på semlan samt hur mycket fyllning man vill ha. Jag brukar göra ganska många och så fryser jag in bullar som jag sen tar fram och fyller när jag eller mannen blir sugna. Semlor är en färskvara och står de i kylen över natten så blir de inte alls lika goda tycker jag. Just detta recept är Roy Fares men med mina egna modifikationer 🙂

Ingredienser:

Fördeg:
2 dl mjölk | 4 dl vetemjöl | 25 g jäst

Vetedeg:
3 dl vetemjöl | 1 ägg | 0,5 tsk salt | 1 msk malen kardemumma | 120 g rumsvarmt smör | 1,5 dl socker

Mandelfyllning:
250 g mandelmassa | 1 msk mald kardemumma | 2 tsk vaniljsocker | 1,5 dl florsocker | 1 dl mjölk

Servering:
5 dl vispad grädde
florsocker

Gör såhär:

  1. Fördeg
    Värm mjölken så den blir fingervarm. I en bakmaskin blandar du i mjöl och jäst tillsammans med mjölken. När det gått ihop låter du degen vila i ca 15 minuter.
  2. Vetedeg
    Blanda i övriga ingredienser i fördegen och låt maskinen knåda tills degen blivit glansig och elastisk.

Dela degen till så många bitar som du önskar. Runda bullarna och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 1,5 timme. Grädda mitt i ugnen i 210C i ca 10 minuter eller när bullarna fått en fin brun färg.

Mandelfyllning
Blanda alla ingredienser till en massa. Vänd ner i en spritspåse. När bullarna svalnat, klipp en triangel och lyft bort locket. Fyll därefter med mandelmassa.

Servering
Vispa grädden och fyll en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ovanpå mandelmassan, tryck på locket och garnera med florsocker. Klart!

Prev Post Next Post