Blog post

Schweizernöt-rulltårta

9 augusti, 2018

Idag är det rulltårtans dag, hur härligt är inte det? Dagen till ära har jag bakat en rulltårta som är fylld med schweizernötskräm och lite jordnötter. Visst ser den god ut? Min rekommendation är att man börjar med att göra själva ganachen eftersom den behöver lite tid på sig att stelna i kylskåpet. Därefter kan du göra rulltårtan.

Ganache:
100 g schweizernötschoklad
40 g mörk blockchoklad
1 dl vispgrädde

Gör såhär:
1. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål.
2. Koka upp grädden i en kastrull och häll sedan över chokladen. Ställ i kylskåp i ca 3 timmar eller tills ganachen stelnat.

Ingredienser till rulltårta:
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200º och klä en långpanna (ca 30x40cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker poröst med elvisp.
3. Sikta vetemjöl, potatismjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i äggsmeten, rör om med en ballongvisp försiktigt.

4. Tillsätt mjölken och rör till en jämn och klumpfri smet. Rör inte mer än nödvändigt.
5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i  ca 5-6 minuter beroende tjocklek på tårtan. Testa med en sticka om tårtan är klar. Övergrädda den inte, då är risken att den spricker när du rullar ihop den större.
6. Ta ut rulltårtan och strö på lite farinsocker (eller vanligt socker), lägg på ett bakplåtspapper på kakan och vänd den upp och ner. Den sida som var mot plåtens botten ska nu vara vänd uppåt. Ta försiktigt bort det övre pappret och låt svalna helt.

Fyllning:
ganachen (som gärna får stå en 15-20 minuter i rumstemperatur efter du tagit ut den ur kylskåpet)
2 dl vispgrädde
10-15 jordnötter
lite chokladsås (sån till glass)

Gör såhär:
1. Vispa grädden fast
2. Blanda i ganachen och vispa med elvisp till en krämig konsistens.

Rulla ihop:
1. Bred på chokladfyllningen på rulltårtan
2. Krossa jordnötterna och strö på fyllningen
3. ringla över lite chokladsås
4. Rulla tårtan mot dig till en fin rulle. Pudra över lite kakao.

Såhär såg min rulltårta ut när jag tog ut den från ugnen samt hur den såg ut efter jag bredde på fyllningen

Ett tips är att skära bort lite av kanterna så ser den finare ut och går lättare att rulla ihop.

Perfekt rulle helt enkelt.

Hoppas ni haft en fin dag och ätit massor av god rulltårta 🙂

Prev Post Next Post