Red velvet rulltårta

16 juli, 2018
Blog post

Trevlig måndag till alla!
Här kommer en rolig variant på rulltårta, nämligen i red velvetform. Självklart är fyllningen cream cheese, allt annat vore ju galet 😛 Det är snabbt och enkelt att baka, men håll lite koll på kakan när den gräddas så den inte får vara i ugnen för länge. Finns en risk då att den spricker vid ihoprullning och det vill vi ju helst undvika.

Ingredienser:
2,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt
4 ägg
2 dl strösocker
3 msk rapsolja

1 tsk vitvinsvinäger
1 msk röd pastafärg för bakning
1 tsk vaniljpasta

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180°. Klä en form med bakplåtspapper på ca 20×30 cm. Pensla pappret med lite rapsolja lossnar kakan lättare.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål, ställ åt sidan.
3. Mixa ägg och socker poröst, tills blandningen blir vit. Blanda i olja, vinäger, pastafärgen och vaniljpastan och mixa väl tills allt gått ihop. Tillsätt de torra ingredienserna och med en slev/slickepott vänder du runt blandningen tills allt är väl blandat.

4. Häll ut smeten i formen och skaka den lite fram och tillbaks så smeten fördelas jämnare. Grädda i ca 15 minuter eller när du gör stickprovet och stickan kommer ut torr.
5. Under tiden kakan gräddas lägger du en fuktig kökshandduk på diskbänken, på kökshandduken lägger du ett bakplåtspapper som du strör ett generöst lager med flor- eller strösocker på.
6. När kakan är klar stjälper du upp den på det sockrade bakplåtspapperet omedelbart och tar försiktigt bort det papper som kakan gräddades på.
7. Låt kakan svalna helt medan du förbereder fyllningen, gärna under en fuktig kökshandduk.

Cream Cheese Frosting:
150 g färskost
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
1. Vispa färskosten mjuk med elvisp/köksmixer.
2. Tillsätt smöret och fortsätt vispa tills det är slätt och klumpfritt.
3. Blanda i florsockret och vaniljsockret och vispa tills fyllningen gått ihop.

Rulla ihop kakan:
Ta bort den fuktiga kökshandduken och bred ut fyllningen jämnt på kakan. Rulla ihop tårtan mot dig (du börjar uppifrån), ta hjälp av den undre kökshandduken och bakpappret. Rulla tight. Låt stå en stund i kylskåp innan du skär upp bitar med en vass kniv.

Tips: förvara i kylskåp med plastfolie över så inte kakan torkar ut.

Prev Post Next Post