Przenice – fattiga riddare från Balkan

23 juli, 2018
Blog post

Jag älskar fattiga riddare till frukost, det är ett så bra sätt att ta tillvara på bröd som blivit lite tråkigt. Vi brukar äta den här rätten med ost, pålägg och grönsaker och sen med något sött till avslutningsvis. På så vis blir det inte så mycket socker direkt på morgonen. På Balkan kallas rätten för ”przenice” och är populär att äta där med. Jag är uppvuxen med dessa fattiga riddare då min mamma i stort sätt aldrig slängde bröd utan gjorde just fattiga riddare istället. Såhär brukar jag göra mina. Det räcker för 2-3 personer.

Du behöver:
6 skivor vitt bröd
3 ägg
2 dl mjölk
1 nypa salt
flytande margarin till stekning

Gör såhär:
1. Blanda ägg, mjölk och salt i en djup tallrik.
2. Klicka i margarin (eller smör) i en stekpanna och vänta tills det börjar bubbla.
3. Doppa en brödskiva i äggsmeten på båda sidorna och lägg i stekpannan.
4. Stek båda sidorna tills de blir fint gyllenbruna. Ät omedelbart med valfria tillbehör.

En med ost, mortadellasalami, gurka och tomat

En traditionell med socker och kanel är ett måste 🙂

Prev Post Next Post