Picklad rödlök

15 augusti, 2018
Blog post

Syrlig sallad är standard i det bosniska köket. Antingen som picklad eller genom att tillsätta vinäger eller ättika i sallad. Min mormor är expert på att lägga in grönsaker, främst gurka och paprika och hon har ett speciellt sätt som kräver en viss typ av utrustning som jag inte äger haha. Bland annat otroligt stora grytor (eftersom hon gör mycket åt gången) och så brukar hon koka glasburkarna i grytorna osv. Jag känner att jag inte riktigt är där utan vill ha en mer snabb variant, så såhär brukar jag pickla rödlök. Det räcker till 1 medelstor glasburk.

Ingredienser:
3 mellanstora röda lökar
1/2 dl ättika, 12%
250 ml hett vatten
2 msk strösocker
1 tsk salt

Gör såhär:
1. Skala löken och skär den i tunna skivor.
2. Blanda ättika, hett vatten (behöver inte koka men det ska ryka), socker och salt i en lagom stor skål så allt får plats. Rör vätskan tills sockret löses upp.
3. Lägg i lökskivorna och låt dra i rumstemperatur i 1 timme.
4. Ta fram en glasburk och lägg över löken och häll sedan på ättikspadet i burken. Ställ i kylskåpet och låt stå 2 dagar innan du äter. Löken håller upp till 3 månader.

Såhär ser det ut när löken drar i rumstemperatur

Klar att ätas – mums!

Prev Post Next Post