Pasta la shrimp

18 september, 2021
Blog post

Till kvällens middag åt vi något riktigt gott, nämligen en härligt krämig pasta med airfryer-räkor. Jag bad min man komma på rubriken till blogginlägget (då han tyckte att ”krämig pasta med friterade räkor” lät tråkigt :P) och han tyckte att ”Pasta la shrimp” var mer kul, så därför heter rätten så numera 😀 Hur som helst var det en perfekt middag att avnjuta en annars rätt grå lördag.

Räkorna marineras och friteras sen i airfryer (eller i varmluftsugn, men i airfryer är helt klart godare). Pastan kokas och läggs över i en krämig sås gjord på grädde, vitlök, olivolja och soltorkade tomater. Pastan serveras på tallriken och räkorna läggs ovanpå. Avslutningsvis toppas det med mayo sriracha och herregud, det är sååååå himla gott! Nu till receptet som jag hoppas du  testar.

Räkor

Ingredienser:
500 g räkor med skal (skalade)
5 msk olivolja
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1/2 tsk lökpulver
1/2 vitlöksklyfta, riven
en skvätt cayennepeppar
1 tsk torkad dragon

Gör såhär:
1. Skala räkorna och lägg i ett djupt fat eller en skål. Tillsätt olivoljan och alla kryddorna samt den rivna vitlöken och blanda sen runt allt ordentligt. Låt stå under tiden du gör pastan.
2. När det är dags att fritera räkorna tar du fram din airfryer, sätter den på 160 grader och friterar räkorna i ca 5-6 minuter (du behöver inte vänta på att airfryern blir varm).
3. Det går också att göra räkorna i ugnen, lägg de då på en plåt och kör varmluftsfunktionen i en uppvärmd ugn i ca 5 minuter) på 180 grader.

Krämig pasta

Ingredienser:
spaghetti för 2 personer
olivolja till stekning
1 vitlöksklyfta, riven
4-5 klyftor soltorkad tomat, skuren i mindre bitar
2 dl vispgrädde
lite kokt pastavatten
salt och peppar efter tycke

Gör såhär:
1. Koka spaghettin efter anvisning, men låt den bli al-dente.
2. Under tiden som pastan kokar tar du fram en stekpanna, häller i några matskedar olivolja och steker vitlöken med den soltorkade tomaten.
3. När vitlöken fått en fin ljus färg (akta så den inte bränns), tillsätts vispgrädde, låt allt koka upp. När pastan är al-dente läggs den över tillsammans med lite kokt pastavatten i stekpannan. Sänk värmen och rör runt pastan så den suger åt sig av grädden och blir krämig. Det tar ca 5 minuter. Salta och peppra också. Ungefär vid det här momentet kan du börja fritera räkorna.
4. Lägg upp pastan på en tallrik, strö över räkorna och toppa med mayo sriracha.

Hoppas det ska smaka!

Prev Post