Paprike u kajmaku – ugnsgratinerad paprika från Balkan

29 september, 2018
Blog post

Här kommer ett recept på en rätt som ingen gör godare än min mormor. Varje sommar när vi åkt ner till Bosnien så är den här rätten vanligt förekommande, gärna tillsammans med antingen pita eller potatis och kyckling. Det är paprikahalvor som tillagas i ugn och precis innan de är klara öser man över grädde och skjuter tillbaks in i ugnen i 2-3 minuter till. Sen doppar man bröd i grädden och njuter av de goda paprikorna.

Kruxet är att det ska helst göras med vit paprika och det är inte så lätt att få tag på i butik här i Sverige. Min mormor odlar dom själv i sitt trädgårdsland i Bosnien så det gör dom ju ÄNNU godare, samt att hon använder grädde som också är hemgjort. Just därför är det svårt att få till dom exakta smakerna som påminner mig så mycket om mina hemtrakter. Men, man får snällt ta vad man har och det blir inte dumt det heller. Här kommer mitt recept 🙂

Ingredienser:
6 st röda eller gula paprikor (eller om du får tag på vit)
4 dl matlagningsgrädde, gärna av fet sort
salt
rapsolja

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Skölj och kärna ur paprikorna, skär dom sedan i tredjedelar om de är väldigt stora, eller halvor om de är mindre.
2. Häll i rapsolja i en ugnssäker form så paprikorna ryms. De ska inte vara alltför mycket på varandra men inte heller ha för mycket utrymme.
3. Lägg paprikahalvorna i formen och blanda runt dom med oljan, använd händerna. Vänd dom sedan med yttersidan neråt.

4. Strö över lite salt och tillaga mitt i ugnen i ca 30-40 minuter eller tills de mjuknar. Precis 2-3 minuter innan du tar ut paprikorna häller du över grädden och fortsätter tillaga dom så grädden sätter sig.
5. Servera med bröd. Det går bra att äta dom precis som dom är men också att servera dom som ett tillbehör till en kötträtt eller liknande.

Hoppas det smakar 🍴

Prev Post Next Post