Blog post

Panerad torsk med sötpommes och kall sås

27 februari, 2019

Igår var det dags för en fiskrätt här hemma. Det blev panerad torsk och till det gjorde jag sötpotatis-pommes. Jag friterade pommesen i en stekpanna i rapsolja, men du kan lika gärna använda fritös eller tillaga dom i ugn. Förutom fisk och sötpotatis åt vi även en god kall sås till och en härligt färsk sallad. Bra tisdagsmat helt enkelt!

Panerad torsk:
800 g torskfilé
2 ägg
vetemjöl (så mycket som går åt)
ströbröd (så mycket som går åt)
salt

Gör såhär:
1. Sätt upp paneringsstationerna genom att knäcka äggen i en djup tallrik och vispa med gaffel. På ett annat fat häller du upp vetemjöl och blandar i lite salt och på ytterligare ett fat häller du upp ströbröd.
2. Skär torskfilén i så stora bitar som du vill ha.
3. Vänd torsken i mjölet på båda sidorna, vänd sedan i äggsmeten (båda sidor), och till sist vänd den i ströbrödet så alla sidor är väl täckta. Lägg på en tallrik tills alla torskbitar är panerade.
4. Stek på medelhög värme i rapsolja och smör. Fisken är klar när båda ytorna är härligt gyllenbruna.

Sötpommes:
3-4 stora sötpotatisar
raps- eller frityrolja
pommes frittskrydda

Gör såhär:
1. Skala potatisen och skär den i strimlor.
2. Hätta upp en stekpanna (eller använd fritös om du har det), och fritera sötpotatisen tills den blir gyllenbrun. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Krydda med pommes-kryddan.

Kall sås:
2 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mellanfil
0,5-1 dl vatten (beroende på hur tunn/tjock sås du vill ha)
1 msk majonäs
1 msk citronsaft
2 msk hackad färsk persilja
salt och peppar efter tycke

Gör såhär:
1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och blanda väl.

Prev Post Next Post