Naked Cake

22 oktober, 2020
Blog post

Hej på er!

Det är knappt så jag fattar själv hur länge jag varit borta från den här bloggen. Jag har velat uppdatera den så länge men annat har hela tiden kommit i vägen och jag har bara skjutit upp skrivandet. Jag har dock varken slutat laga mat eller baka. Även om det känns som att bakandet har minskat en aning i och med att barn #2 kom 😀

Hur som helst, så har jag ett nytt tårtrecept att bjuda på. En underbar naked cake som jag gjorde till min yngsta dotters 1-årskalas. Det kan vara den enklaste tårta jag någonsin gjort, dels för att smakerna är simpla i sig, men också för den rustika finishen då ju delar av tårtbotten syns. Eftersom vi hade kalaset i två omgångar så finns det två tårtor med snarlikt utseende. Vi hade kanintema så de guldiga kaninöronen är gjorda av piprensare 🙂

Tårtbotten

Ingredienser:
4 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk citronsaft
+ smör och mjöl till formen

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en rund tårtform, ca 22 cm/diameter, gärna hög.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en skål tills det blir rejält vitt och fluffigt. Det kan ta några minuter.
  3. Sikta ner mjölblandningen och vänd runt med en slickepott tills det blir jämnt fördelat.
  4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Kontrollera med sticka att kakan är helt torr. Låt svalna en stund innan den stjälps upp ur formen.

 

Fyllning och frosting

Smörkräm:

Ingredienser:
500 g smör
700 g florsocker
5-6 msk vispgrädde
2 tsk vaniljextrakt
en nypa salt + valfri geléfärg

Gör såhär:

  1. I en köksmaskinsskål med flatblandare (eller vanlig skål med elvisp), vispa smöret så det blir
    krämigt. 
  2. Tillsätt florsocker och vispa på låg hastighet och öka sedan farten successivt när
    frostingen börjar gå ihop. 
  3. Tillsätt sedan vispgrädde och vaniljextrakt samt lite salt och mixa allt på
    hög hastighet i 1-2 minuter. Färga frostingen i valfri färg.

Lemon Curd:

Ingredienser:
4 st citroner
4 st äggulor
2 st ägg
4 dl strösocker
100 g smör

Gör såhär:

  1. Tvätta citronerna, riv skalet och pressa ut saften. Ta bort alla kärnor med en tesked.
  2. Vispa äggulor, ägg och socker i en kastrull. Tillsätt citronskal och citronsaft. Sätt plattan på svag värme och rör hela tiden tills krämen tjocknat. Akta så det ej blir äggröra (går också att göra över vattenbad, men det tar för lång tid tycker jag).
  3. Skär smöret i bitar och tillsätt de under omrörning. Låt svalna och förvara i kylskåp.

 

Sätta ihop tårtan

Spritsa en smörkrämskant på varje tårtbotten och fyll sedan med lemon curd. På så vis kommer inte fyllningen att rinna ut. Sätt ihop tårtan och spackla med smörkräm. Ta ganska generöst med smörkräm på och runt tårtan och ”skrapa” bort den med en degskrapa (eller liknande redskap) genom att snurra tårtan medsols. Fortsätt tills du blir nöjd med finishen. Toppa med färska blommor (klä in stjälkarna med aluminiumfolie eller floristtejp), ljus och/eller en cake topper.

Lycka till och hoppas det smakar!

Prev Post Next Post