Blog post

Muhammara – paprikaröra

3 augusti, 2018

Muhammara tycker jag är SÅ gott! Det passar till de flesta kötträtter och den är inte alls svår att göra. Jag hade ingen granatäpplesirap hemma så jag använde vanlig ljus sirap istället. Likaså kan man grilla paprika i ugnen och använda i sin röra men jag tog grillad paprika som är konserverad i glasburk och lite syrlig ihop med ajvar – hur gott som helst! Här kommer mitt recept.

Ingredienser:
3 dl valnötter
1/2 dl ajvar
1 stor skiva grillad paprika (konserverad i glasburk)
1/2 dl ströbröd
1 vitlöksskiva
1 msk citronsaft
2 tsk ljus sirap
1 färsk chili
1 tsk spiskummin
salt och peppar efter tycke
3 msk vatten
olivolja + rapsolja efter tycke (jag hade i några matskedar av varje)

Gör såhär:
1. Rosta valnötterna försiktigt i stekpanna utan olja, de ska få lite färg men inte bli svarta.
2. Tillsätt ajvar, grillad paprika, ströbröd, vitlök, citronsaft, ljus sirap, chili och spiskummin i en matberedare. Mixa väl.
3. Smaka av med salt och peppar.

4. Tillsätt vatten och oljeblandningen tills du får en lätt fast konsistens. Det gör inget om det blir lite löst då ströbrödet kommer svälla och göra röran fastare.
5. Servera i en fin skål och ringla över lite rapsolja (alternativt granatäpplesirap om du har).

Ajvar och paprika som jag använde.

Prev Post Next Post