Blog post

Mitt bästa recept på morotskaka

22 februari 2025

Morotskaka är en tidlös favorit som kombinerar det bästa av sött och kryddigt. Den saftiga, mjuka kakan har en härlig smak av kanel och kardemumma och är perfekt att avnjuta både som vardagsfika eller till mer festliga tillfällen. Pricken över i:et är så klart den underbara cream cheese-frostingen som ger en lätt syra till den annars söta kakan.

Mina bästa tips för att lyckas med den absolut bästa morotskakan

  1. Vispa vitt och fluffigt. Det är A och O när man vill ha en luftig kaka. När du tror att du vispat färdigt så vispar du lite till.
  2. Använd smör istället för olja. Smöret gör att kakan inte blir torr – såklart. Olja går också att använda till det ändamålet men jag tycker att kakan då blir för porös och svårare att skära till fina bitar. Smöret gör att kakan blir lite mer kompakt och därför också skärs snyggare.
  3. Kombinera grovt riven morot med fint riven. Många recept kräver att man river morot fint vilket gör att mycket av den naturliga morotssaften pressas ut innan moroten tillsätts i smeten. Jag har inga belägg för att det här skulle bidra till en mer saftig kaka, men jag kombinerar alltid grovt och fint rivna morötter med väldigt gott resultat. Ungefär 50% grovt rivna och 50% fint rivna brukar vara lagom.
Morotskaka

Morotskaka

Mjuk morotskaka med smak av kanel och kardemumma - perfekt kombinerad med en lätt syrlig cream cheese-frosting.

Ingredients

  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljpasta
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 200 g smör, smält
  • 3 dl finrivna morötter

Cream Cheese-frosting

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 300 g färskost
  • 3.5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljpasta

Instructions

Morotskaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form (30x20 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smör och riv morötter.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  4. I en annan skål vispas ägg och socker poröst. Blanda i de torra ingredienserna, rivna morötter och det smälta smöret. Vänd runt.
  5. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter, eller tills en sticka kommer ut torr. Låt svalna helt.

Cream Cheese-frosting

  1. Vispa smöret så det blir krämigt. Tillsätt färskost, florsocker och vaniljpastan. Fortsätt vispa tills allt går ihop och är krämigt och klumpfritt.
  2. Bred glasyren på den kalla kakan och toppa med eventuellt lite strössel.

Notes

Kan förvaras i en tätförsluten burk i upp till en vecka i kylskåp.

Glad bakning och hoppas det smakar

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Föregående inlägg Nästa inlägg
Skip to Recipe