Blog post

Mitt bästa recept på lemon- och limecurd: garanterad smakexplosion!

6 januari 2025

Söta bakverk i all ära, men inget går upp emot något syrligt som bryter av. Jag älskar smaken av citron – och ihop med lime blir det bara wow!

Lemoncurd har sitt egentliga ursprung i Storbritannien där den under 1700-talet skapades som ett pålägg för scones och andra bakverk – ett fint inslag i deras Afternoon Tea. Idag är curden väldigt populär att använda som fyllning i tårtor, pajer och andra bakverk. Eller varför inte till en ostbricka istället för marmelad? Här följer i alla fall mitt bästa recept på lemon- och limecurd!

Lemon- och limecurd

Lemon- och limecurd

Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 20 minutes

Underbar blandning av syra och sötma. Perfekt fyllning i tårtor och andra bakverk.

Ingredients

  • 1 citron och 1 lime (saft och skal)
  • 1/2 dl vatten
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 80 g smör

Instructions

  1. Tvätta citron och lime. Riv skalet från båda och pressa ut saften i en kastrull.
  2. Koka upp saften och skalet. Sila sedan saften så kärnor och skal separeras.
  3. Häll saften tillbaks i kastrullen.
  4. I en separat skål, vispa äggulor, ägg och socker så det går ihop.
  5. Häll blandningen i saften och koka på medelsvag värme under omrörning. Krämen ska tjockna.
  6. När krämen tjocknat, ta av från värmen och häll krämen i en annan skål. Blanda i smör och rör om tills det smält. Plasta och låt svalna.
  7. Häll upp i en steril burk med lock. Förvara i kylskåp upp till en vecka.

Notes

Vill man ha renodlad lemoncurd är det bara att ersätta limen med en mindre citron.

1 Comments

  • Macarons med syrlig fyllning – ljuvligarecept

    13 januari 2025 at 20:39

    […] Vem älskar inte macarons? En liten kaka med många variationer. Den går att göra supersöt eller mer åt det syrliga hållet beroende på ens preferenser såklart. Just idag valde jag att fylla mina macarons med min fantastiska lemon- och limecurd. […]

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Föregående inlägg Nästa inlägg
Skip to Recipe