Maffig chokladtårta

5 juli, 2018
Blog post

Min man fyllde 30 år för ett tag sedan. Jag frågade honom vad för typ av tårta han ville ha och det han sa var ”något med choklad och jordgubbar” 😛 Jag spånade lite och resultatet blev följande: saftiga chokladbottnar, pinguinfyllning (ni vet, som fyllningen i kinder pingui), chokladfrosting, jordgubbar och chokladdropp. Så härligt gott var dessa smakkombinationer. Vill ni testa att göra denna maffiga tårta ska jag göra mitt allra bästa att guida er igenom processen. Den är inte svår att baka men den har sina moment, som vilken tårta som helst.

Bottnar:
220 g vetemjöl
400 g strösocker
90 g kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
250 ml mjölk
1/2 dl neutral olja (exempelvis raps)
2 tsk vaniljsocker
2 stora ägg (eller 3 mindre)
250 ml hett vatten

Gör såhär:
1
. Sätt ugnen på 180°. Förbered en springform som har diametern 16-18 cm genom att lägga ett bakplåtspapper i botten och smörja kanterna med olja eller smör.
2. I en stor skål (gärna en köksmaskin med visp) lägger du ihop vetemjöl, kakao, socker, bikarbonat, bakpulver och salt.
3. I en annan skål häller du i mjölken, oljan, vaniljsockret och äggen. Rör ihop.

4. Häll sakta över mjölkmixen i skålen med de torra ingredienserna och slå på mediumhastigheten tills allt gått ihop.
5. Sakta häller du i det heta vattnet i mixen och sänker hastigheten till låg tills smeten blivit jämn och slät. Glöm inte bort att skrapa sidorna när du mixar så allt blandas ordentligt.
6. Fördela smeten i 3 lika stora skålar och antingen gräddar du en åt gången (om du bara har en form) eller så fördelar du i 3 lika stora springformar som du förberett och gräddar alla 3 på samma gång.

7. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter beroende på ugn. Testa med en tandpetare om bottnarna är färdiga. När tandpetaren är torr efter du stuckit ner den är det klart. Öppna inte ugnen förens minst halva tiden gått. Om din ugn ger mycket färg på bottnarna utan att de är färdiggräddade kan du lägga på ett bakplåtspapper så blir de inte brända.
8. Låt svalna innan du stjälper upp bottnarna på galler, låt de sen svalna helt på gallret.

Kinder Pingui-fyllning:
1 tsk gelatinpulver
50 ml mjölk
1 tsk vaniljextrakt
5 dl vispgrädde
2 msk strösocker

Gör såhär:
1
. Blanda gelatinpulvret med mjölken och vaniljextraktet i en liten skål eller ett glas.
2. Vispa grädden fast. Blanda i sockret och mjölkmixen och vispa tills allt är väl blandat.
3. Förvara i kylskåp tills det är dags att fylla tårtan.

Chokladfrosting:
300 g rumsvarmt smör
300 g mörk choklad, smält
30 g kakao
500 g florsocker
1/2 tsk salt
2 dl vispgrädde, vispad och klar

Gör såhär:
1
. Mixa smöret i en köksmaskin (eller med elvisp), tills det är mjukt. Jag använde den platta vispen på min KitchenAid.
2. Blanda i den smälta chokladen och kakaon, fortsätt mixa.
3. Häll i halva florsockret, saltet och halva grädden (som du vispat i en separat skål!) Mixa väl.

4. Häll i resterande florsocker och vispgrädde och fortsätt mixa tills du får en fin och slät konsistens.
5. Förvara i kylskåp tills du ska täcka tårtan.

Lägga ihop tårtan:
Nu när du har dina bottnar och dina fyllningar är det dags att lägga ihop tårtan.

1. Lägg en tårtbotten på valfritt serveringsfat eller tårtbricka (jag brukar sen lägga fatet/brickan på en tårtsnurra).
2. Lägg ett generöst lager av pinguifyllningen på botten. Om du vill kan du lägga på lite skivade jordgubbar på fyllningen.
3. Lägg på den andra botten och bred/spritsa på fyllningen och eventuellt de skivade jordgubbarna.

4. Lägg på den tredje botten.
5. Fyll en spritspåse med chokladfrostingen och spritsa runt tårtan så den blir helt täckt. Släta sedan ut det med en spatel eller degskrapa så frostingen blir jämn och slät. Gör samma sak på toppen av tårtan. Din tårta är nu täckt i chokladfrosting och ser förhoppningsvis slät och jämn ut.
6. Fyll en annan spritspåse och använd en mindre, öppen, stjärntyll för att göra den nedre dekorationskanten (och efter chokladdroppen kan du spritsa ut lite stjärnor här och var på kanten). (Spara också frosting till toppen av tårtan).

Chokladganache (chokladdropp):
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

Gör såhär:
1
. Hacka chokladen och lägg i en skål.
2. Värm vispgrädden i en kastrull till ungefär 75° (den får inte koka)
3. Häll över den heta grädden över chokladen och blanda väl när chokladen börjat smälta.

4. Häll över ganachen i en spritspåse och gör ett litet hål, dekorera sen din tårta genom att följa kanten och droppa olika längder. När du gått laget runt spritsar du ut resterande choklad i mitten tills hela toppen är täckt.

Slutdekoration:
När tårtan är fylld, frostad, och dekorerad med chokladdropp så kan du använda resterande chokladfrosting för att dekorera toppen. Jag använde en stängd stjärntyll som jag dekorerade med. Närmast kanten la jag jordgubbar, på frostingen så de inte ramlar av. Som slutfinish hade jag på 30 st födelsedagsljus.

Prev Post Next Post