Macarons

Hallå där!
Idag kommer ett recept på härliga macarons. De kräver lite färdighet att få till och när man väl lyckas så är det en seger i sig :’) Det finns flera olika sätt att göra macarons på och personligen tycker jag att detta sätt, med sockerlag, är det absolut enklaste. Jag har testat utan också och då blir det bara pannkaka för mig konstigt nog. Här kommer receptet som ger ungefär 20 macarons.

Ingredienser:
ca: 65 g äggvita (från 2 ägg), uppdelade i 2 skålar
20 g socker
75 g socker till sockerlag
25 g vatten
75 g mandelmjöl
75 g florsocker

Gör såhär:
1. Blanda mandelmjöl och florsocker
2. Vispa 35g äggvita till mjukt skum i en köksmaskin, tillsätt 20g socker under tiden du vispar. Blanda vatten och 75g socker i en kastrull, koka upp till 118 grader. Häll sockerlagen i marängen (med vispen igång), fortsätt vispa tills marängen är seg, tjock, glansig och kall. Färgsätt dina macarons. Jag använder pastafärg eftersom det inte påverkar smetens konsistens som karamellfärg gör.

3. Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet och florsockret. Jag hade i lite vaniljsocker (1 tsk) för godare smak. I med marängen i samma skål och vänd till en jämn smet. Vispa inte! Marängen ska vara slät och tjock och när du spritsar ut den ska den flyta ut lite men behålla sin form.
4. Fyll en spritspåse med marängsmeten och spritsa jämna cirklar på bakplåtspapper. Låt vila tills de fått en torr yta (ca 30-60 min). Sprinkla lite strössel på kakorna om du vill. Sätt ugnen på 150 grader (ej varmluft) och grädda i 12-14 minuter. Macaronsen ska inte få färg men ha en lagom hård yta. Knacka lätt med nageln (eller en liten sked) för att kontrollera så de inte är undergräddade.

You might be interested:  Chocolate chip cookies med mörk och vit choklad

Vit chokladfyllning:
100 g vit choklad
0,75 dl vispgrädde
30 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljsocker
2 tsk nutella

Lägg chokladen i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Vispa i det rumsvarma smöret tillsammans med vaniljsockret och nutellan. Lägg fyllningen i kylskåp i ca 30 min. Fyll en spritspåse med fyllning och spritsa på en kaka som sedan sätts ihop med en ”tom” kaka. Voila, du har skapat en liten fransk delikatess!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.