Lyckas med dina chocolate chip cookies

28 juli, 2018
Blog post

Ibland blir det bara pannkaka av ens småkakor. Bokstavligen. De flyter ut, blir för hårda, ser tråkiga ut, är torra.. ja mycket som gör att de ser trista ut helt enkelt. Här följer mina bästa tips för att lyckas med just chocolate chip cookies.

1. Degen är A och O. Att ha en deg som är precis sådär lagom fast är viktigt. Den ska vara mjuk, slät och formbar. Att rulla runda bollar ska gå lätt och inte klibba. Jag gillar att göra min deg i min KitchenAid med den platta vispen. Sist blandar jag i chokladen och gör det då med en slickepott och vänder runt degen tills att fördelats fint.

2. Inte för mycket smör. Har man för mycket smör i proportion till övriga ingredienser så flyter kakorna bara ut – lagom är bäst. Att följa receptet är att föredra och noga mäta upp ingredienserna. Smöret ska också vara rumstempererat och inte flytande.

3. Grädda kakorna formade som bollar eller glasskulor. Platta absolut inte till dom innan gräddning. Antingen kan man använda en glasskopa och klicka ut kakorna med eller forma runda bollar.

4. Lika storlek på alla kakor. Det bidrar ju till en jämn gräddning. Se till att alla bollar/kulor är lika stora och att det finns ett utrymme på 10 cm mellan varje kaka.

5. Platta till efter gräddning. När kakorna är klara, låt dom vila någon minut på plåten och platta sedan försiktigt till dom med en sked/slickepott så de får den fina formen som på bilden nedan.

6. Bakgaller. Efter att kakorna svalnat en aning på plåten, flytta över dom på ett bakgaller tills de svalnat helt. På så vis blir de möra och precis perfekta i konsistensen.

 

Prev Post Next Post