Kokos- och grönsaksris

22 februari, 2019
Blog post

Hej på er!
Jag gillar ris som tillbehör till olika rätter. Däremot är varken min dotter eller man superförtjusta i det. Visst äter dom det när jag lagar, dock ska ettåringen ha mycket sås till 😛 Med det sagt äter inte vi jättemycket ris men det händer kanske 3-4 gånger/månaden. Här har jag gjort en variant med koksmjölk och grönsaker som blev väldigt god. Lite krämigare än vanligt ris och jättegott till exempelvis stekt kyckling.

Ingredienser:
5 dl basmatiris
400 ml kokosmjölk
1 gul lök
1 röd paprika
1 finhackad morot
1 färsk chili
2 st vitlöksklyftor
0,5 tsk cayennepeppar
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar efter tycke
Rapsolja till stekning

Gör såhär:
1. Tvätta och blötlägg riset i vatten ca 20 min, sila sedan av.
2. Hacka lök, paprika, morot, chili och vitlök fint.
3. Hetta upp lite olja i en kastrull. Stek lök, vitlök, morot, paprika och chili några minuter. Tillsätt cayennepeppar och stek lite till.

4. Häll i kokosmjölken, sojan och buljongen, smaka av med salt och peppar. Koka upp allt och sänk värmen när riset ska tillsättas.
5. Häll i riset, lägg ett lock på kastrullen och låt riset småputtra på medellåg värme.
6. Riset är klart när det sugit åt sig all vätska.

Prev Post Next Post