Klassiska semlor

8 februari, 2019
Blog post

Den 5 mars är det fettisdagen och då ska vi här hemma såklart äta semlor. Dock har vi redan ätit ganska många då det ju är semelsäsong! Jag älskar klassiska semlor med rik kardemummasmak, härlig mandelfyllning och vispgrädde med lite vanilj i, men det finns ju såklart många varianter man numera kan välja på.

Det här är det absolut bästa recept som jag har provat och bakat. Själva bullreceptet är Roy Fares recept som jag tycker är helt perfekt. Mandelfyllningen är min egna. Hoppas det ska smaka!

Ingredienser till deg:

Fördeg:
2 dl mjölk
25 g jäst
4 dl vetemjöl

Vetedeg:
3 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 tsk salt
1 msk malen kardemumma
100 g mjukt smör
1 dl strösocker

Gör såhär:
Fördeg: Värm mjölken så den blir fingervarm. Häll mjölken i en skål till din köksassistent (jag använder min KitchenAid). Smula ner jästen och blanda i mjölet. Kör på mellanfart tills degen går ihop och låt den sedan vila 15 min.

Vetedeg: Blanda alla ingredienser och låt assistenten knåda degen i ca 5 minuter. Den ska vara glansig och kännas spänstig.

Dela degen i ca 14 st lika stora bitar. De ska väga ungefär 60 g/st. Runda bullarna och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa under bakduk tills de blivit dubbel så stora, ca 1,5 timme.

Grädda mitt i ugnen på 210 grader i 8-10 minuter. De ska få en fin gyllenbrun färg.

Mandelfyllning:

Ingredienser:
200 g mjuk mandelmassa
20 g grovhackad mandel
20 g grovhackad hasselnöt (gärna rostad)
1/2 msk mald kardemumma
2 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
0,75 dl mjölk

Gör såhär:
1. Blanda ihop alla ingredienser förutom mjölken. Häll sedan lite i taget av mjölken tills det blir en fin massa som är lite fast i konsistensen. Häll över i en spritspåse.

Garnering:
2 dl vispad grädde
1 tsk vaniljsocker
1 nypa bakpulver
pudrad florsocker

När bullarna kallnat, klipp eller skär en triangel (med en vass sax/kniv) och lyft bort locket. Fyll sedan med mandelmassa, spritsa grädden (med en stjärntyll), lägg på locket och tryck till lite. Pudra över lite florsocker. Njut!

Tips:
Jag brukar frysa in vetebullarna och spara mandelfyllningen i min spritspåse i kylskåpet. När vi är sugna på semlor tinar jag dom ur frysen, vispar lite grädde och fyller dom. Vips så har man nybakta semlor veckan ut! Mandelfyllningen kan stå sig i kylskåpet i en vecka, om mjölken är färsk när den gjordes. 

Prev Post Next Post