
Klassiska semlor
Finns det något mer klassiskt än semlor i februari? Den här bullen är sådär luftig, saftig och fylld med en fantastisk mandelmasskräm med crunch. Pricken över i:et är den lena vispgrädden som spritsas med en stjärntyll och bidrar till en visuellt trevlig bulle.

Så lyckas du med semlor
Jag brukar förhålla mig till att hellre använda för lite mjöl än för mycket. Ju mer mjöl som används desto torrare bullar. Känn efter med fingret om degen börjar bli klar. Degen ska vara glansig och mjuk men inte fastna på fingret. Så ta lite mjöl i taget helt enkelt.
Smör eller margarin?
Jag föredrar att använda smör i mina bullar just för att smaken är godare men också för att de blir mer saftiga. Margarin använder jag i fall där jag behöver baka laktosfritt exempelvis. Då är det ännu viktigare att inte ösa på med mjöl för att inte torka ut semlan.

Kan jag skippa mandelmasskrämen och fylla med färdig mandelmassa?
Nej! Alltså, det går ju men det är det nog ingen som rekommenderar. Vanlig köpemandelmassa är torr och tråkig. Ska man lägga ner tid på att baka sina egna semlor så ska man göra det ordentligt. Resultatet blir bara så mycket bättre! Själva krämen tar inte lång tid att göra då det ska vispas och hackas lite bara. Sen finns det naturligtvis de som gör sin helt egna mandelmassa. Vem vet, det kanske blir mitt nästa års projekt?


Klassiska semlor
Saftig kardemummabulle fylld med krämig mandelmassa och fluffig vispgrädde. En riktig mumsbit helt enkelt.
Ingredients
Fördeg
- 2 dl mjölk
- 3.5 dl vetemjöl
- 25 g jäst
Vetedeg
- 4 dl vetemjöl
- 1 ägg
- en nypa salt
- 1 msk kardemumma
- 120 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
Mandelfyllning
- 400 g mandelmassa
- 1 dl mandel, grovhackad
- 1 tsk kardemumma
- 2 tsk vaniljpasta
- 1 dl florsocker
- 1 dl mjölk
Garnering
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk florsocker
Instructions
Fördeg
- Värm mjölken så den blir fingervarm och blanda den med vetemjöl och jäst. Kör blandningen i en matberedare på mellanfart tills fördegen blir en jämn deg. Låt vila i cirka 10 minuter.
Vetedeg
- Tillsätt de övriga ingredienserna med fördegen och kör på låg hastighet så allt går ihop. Öka sedan hastigheten och arbeta degen i cirka 5 minuter tills den känns elastisk och får en glansig yta.
- Dela degen i 15 lika stora bitar, ca 50 g/bit. Rulla varje bit till en bulle och lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
- Jäs under en duk tills de ökat dubbelt i storlek, ca 1-2 timmar. För glansiga bullar penslas de med ägg innan gräddning. Vill du ha matta bullar låter du bli pensling.
- Grädda mitt i ugnen på 210 grader i 8-10 minuter eller tills bullarna får en härlig gyllenbrun färg.
Mandelfyllning
- Dela mandelmassan i mindre bitar och lägg i en skål, vispa med elvisp tills massan blir krämig.
- Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt vispa så fyllningen blir krämig. Använd med fördel skydd när du vispar så det inte skvätter överallt.
Servering
- Vispa grädden till en lagom fast konsistens, den ska inte vara allt för rinnig. Söta grädden med lite florsocker.
- Klipp en triangel eller skär bort locket av bullarna. Var noga att det finns ett hålutrymme i bullen för mandelmassefyllningen.
- Klicka eller spritsa i fyllningen, spritsa på grädden (gärna med en fin tyll) och lägg på locket.
- Pudra florsocker över varje bulle.
Notes
Servera omgående.
Semlorna går att förvara på ett öppet fat i kylskåp 1-3 dagar men mer florsocker kommer behöver pudras på.
Glad bakning ♡