Kanelbullar

2 mars, 2019
Blog post

Det finns inget bättre än en rykande fräsch kanelbulle till iskall mjölk! Jag föredrar att äta dom färska och resten fryser jag in när de är sådär lagom svala, då är det bara att tina dom sen när man är sugen på bullar. Jag tycker de håller sig mer saftiga då. När jag har tid att baka så brukar jag göra en fördeg för jag tycker resultatet blir bättre. Här kommer mitt recept på riktigt goda och saftiga kanelbullar!

Fördeg:
300 ml vatten
50 g jäst
400 g vetemjöl

Gör såhär:
1. Blanda ut jästen i vattnet i en skål till din bakmaskin.
2. Tillsätt därefter vetemjölet och kör 2-3 minuter tills degen gått ihop. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Deg:
Fördegen som jäst till sig
250-300 g vetemjöl, hellre för lite än för mycket
0,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
150 g smör, rumsvarmt

Gör såhär:
1. I samma bunke som fördegen ligger tillsätts alla ingredienser förutom smöret. Kör på låg hastighet i ca 2 minuter. Om degen blir för kompakt tillsätt lite mer mjölk, men degen ska hellre vara lite lösare/lätt klibbig för det är då bullarna blir extra saftiga.
2. Tillsätt smöret, som du skurit i kuber, och fortsätt köra med maskinen i ca 8-10 minuter.
3. Låt jäsa under bakduk ca 50 min-1 timme.

Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk kanel

Gör såhär:
1. I en bunke vispa ihop (med elvisp) smör, socker och kanel tills det blir krämigt. Låt stå tills du ska bre på degen.

Topping:
1 ägg
pärlsocker

Baka ut bullarna:
1. Dela degen på hälften, mjöla arbetsbänken och kavla ut till två rektanglar där den längsta sidan är närmast dig.
2. Bre på fyllningen med en smörkniv eller palett så den täcker hela rektangeln. Rulla ihop degen (från den längsta sidan och uppåt) och skär i ca 2 cm tjocka bitar.
3. Lägg bitarna i bullformar (eller på en bakplåtsklädd plåt), tänk på att lämna utrymme till bullarna så de kan växa till sig ytterligare både genom jäsning och gräddning.

4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 50 minuter innan du penslar dom med ägg och strör på generöst med pärlsocker.
5. Grädda mitt i ugnen på 220 grader i ca 8-10 minuter. Bullarna ska bli gyllenbruna så passa dom noga så de inte bränns för det kan gå fort.

För att bullarna ska bli extra saftiga brukar jag pensla på sockerlag. Man behöver inte göra det, men fukten inne i bullen stängs inne när man gör på det viset. Väljer du att pensla med sockerlag gör det så fort bullarna kommer ut ur ugnen och låt dom sedan svalna.

Sockerlag:
1,5 dl vatten
1 dl strösocker

Gör såhär:
1. Koka upp vattnet med sockret tills sockerkristallerna smält. Pensla sedan på de nygräddade bullarna.

Prev Post Next Post